A Szent Antal-lánc játék negyedik kihívása

A Szent Antal-lánc játék negyedik kihívása

A Szent Antal-lánc játék lényege, hogy hétről hétre adunk meg szó-fogalompárokat, amelyben az egyik szótól-fogalomtól a másikig minél rövidebb logikai láncolattal kell eljutni. Negyedik kihívás:  a félelemtől – Mátészalkáig.

a szent antal-lanc jatek

Majd maximum 4000 karakterben leírni a láncolat minden láncszemének ismérveit és azt, ahogyan illeszkedik az előtte és utána levő láncszemekhez. Akinek kedve van, esszét is írhat a láncolatból.

Az esedékes heti szó-fogalompárokat minden hétfőn reggel tesszük közzé: itt és a MontázsMagazin a Művészekért fb-oldalon.

A Szent Antal-lánc negyedik kihívása

Képzettársítás útján, öt lépésben jusson el:

a félelemtől – Mátészalkáig

A Szent Antal-láncokat .doc mellékletként név feltüntetésével várjuk minden héten VASÁRNAP ÉJFÉLIG a szent.antal.lanc@gmail.com email címre.

Példa a második kihívásunk Szent Antal-láncaiból  – a hajhagymától – a világűrig:

hajhagyma → hajszál → női és férfi haj → hajhullás → hajvágás, hajrögzítés → hajlakk, az űrhajózás találmánya → a nők a világűrben

HajHagymától az ŰrHölgyekig

a szent antal-lanc jatek

A fejbőr legfelső szövetrétege a [hám], ez alatt helyezkedik el az irha, s az ebbe mélyedő [hajgyökér]ből nő ki a [hajszál]. A hajgyökér – vagy szőrtüsző – a hajszálnak az a része, mely a bőrfelszín alatt helyezkedik el. A hajgyökér legalsó, kiszélesedő szakasza a hajhagyma.

A hajhagymába alulról betüremkedő rész a kötőszövetes állományú hajszemölcs (papilla), melyhez a hajképző sejteket tápláló vérerek és idegek futnak. A hajszemölcs felső részénél találhatók a gyors osztódásra képes, keratintermelő mátrixsejtek.

A hajban már sem erek, sem idegek nincsenek, így teljesen élettelen, nem érez, nem fáj. Csupán a hajszálak finom mozgását érzékelhetjük, amit a hajszemölcs beidegzése és a szőrtüsző körüli speciális érző idegvégződések közvetítenek.

Az emberi hajszál átlagosan havi 2-3 centimétert nő.
A hajhagymák vitamin- és nyomelem hiánya hajhulláshoz, töredezett vagy éppen túl zsíros hajhoz vezethet. A hajszál elvesztése nem egyenlő a hajhagyma pusztulásával, tehát ha sikerül a hajhagymát életre kelteni, akkor újra képes lesz hajszálat növeszteni.

A haj vegyi úton történő kezelése, nem megfelelő hajápoló termékek használata, dauer, szőkítés, festés stb. szintén a hajhagymák pusztulását eredményezhetik.

Hajtápláló vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek:
Az A-, B-, C-, E- és H- vitamin, valamint vas, cink, jód, réz, szelén, kalcium, magnézium, foszfor, kén, kálium, folsav és mangán megfelelő mennyiségű bevitelével gondoskodhatunk a hajhagymák egészséges működéséről.

Egy hajhagyma 3-5 évig él, és 20 alkalommal képes új életciklust indítani, ami 60-100 évet jelent a fejtetőn. Megléte a szervezetben meglévő egyensúlytól függ, gondoskodjunk róla!

A haj szerkezete

A haj 97%-át keratin alkotja; a maradék 3% víz. Rétegei a külső hámréteg, a cuticula; a középső hajkéreg, a cortex; és a belső hajbél, a medulla.

A külső hámréteget egymást tetőcserépszerűen fedő lemezkék alkotják, amiket a faggyúmirigyek által termelt hajzsír von be. A haj fényessége ettől a rétegtől függ: ha a lemezkék szabályosan állnak, akkor a haj fényes, és selymes, de ha megsérül, akkor a haj töredezett, fénytelen és száraz lesz.

A haj rugalmasságáért és erősségéért a keratinszálakból felépülő hajkéreg felel.
A hajbélnek az a feladata, hogy összekösse a hajgyökeret és a külső részt, biztosítva az átjárást és szellőzést.
Más szempontból a haj két részből áll: az élő hajgyökérből, és az élettelen hajszálból.

A hajgyökér alsó része kiszélesedik, ez a hajhagyma. Ebben ül a hajszemölcs. Fölötte találhatók azok a sejtek, amik a hajszálat termelik. Ezek a mátrixsejtek gyors osztódásra képes alapsejtek.

A gyökér felső részén mirigyek termelik a haj zsírozására és a fejbőr kiszáradásának megakadályozására a faggyút. Alattuk hajmerevítő izmok csatlakoznak a hajgyökérhez.

A haj életciklusa három szakaszból áll: a növekedési, az átmeneti, és a nyugalmi fázisból.

A 2-6 évig tartó növekedési fázisban a hajszál naponta 0,3-0,5 mm-t nő; a növekedést betegségek, és tápanyaghiány lassíthatja. A nők haja gyorsabban nő, mint a férfiaké. Egy ember hajszálainak úgy 85%-a van ebben a fázisban. A növekedési fázisban a haj közvetlen kapcsolatban áll a belső környezettel, azaz a vérrel, a nyirokfolyadékkal és a sejteken kívüli folyadékokkal.

Amint a haj növekedése közben eléri a fejbőr felszínét, a külső rétegei megszilárdulnak, magukba zárva a kialakulásuk során felhalmozódott metabolikus anyagokat (ásványi anyagokat, nyomelemeket, méreganyagokat). Ez a biológiai folyamat egyfajta lenyomatot és tartós “állapotleírást” biztosít a szervezetben végbement anyagcsere tevékenységről és a fém- illetve toxintartalomról. A hajszálat elszarusodott mátrixsejtek alkotják.

A két-három hetes átmeneti fázisban a haj növekedése megáll. A hajhagyma nem kap több tápanyagot, a felszínre kerül, és elsorvad. A hajszálak 1-3%-a van ebben a szakaszban. A három hónapos nyugalmi fázisban a hajgyökér működése szünetel. A hajhagyma elszarusodik, és elhal. A szakasz végén a hajgyökér új hajhagymát hoz létre, ami újabb hajszálat kezd növeszteni. Az új hajszál kitolja a régit. Egy ember hajának körülbelül 15%-a várakozik ebben az állapotban.

Az embriók haja már a 9. héten fejlődésnek indul, de a szőrtüsző és a szőrszál csak a 3-4. hónapra alakul ki teljesen. A babák néhány centiméteres hajjal születnek (piheszőrzet, lanugo). A gyerekek hajában nincs velő (vellus).

A haj a harmincas években kezd ritkulni. Az őszülés a negyvenes-ötvenes életévekben már megindul, néha még hamarabb. A férfiak előbb kezdenek el őszülni és kopaszodni, mint a nők. Náluk az őszülés a szakállukon és a halántéktájékukon kezdődik.

Hajviselet

Megjelenésünk egyik meghatározó eleme a hajviseletünk, sok minden múlik azon, hogy sikerül-e kiválasztani és megvalósítani az egyéniségünkhöz passzoló frizurát.

A magyar hajviselet többször is változott a történelemben. Sokáig hosszú hajat viseltek mind a nők, mind a férfiak. Férfiaknál a rövid haj a 19. század közepétől jött szokásba. A szakáll sokáig nemesi kiváltság volt; 1848 után az idősebb férfiak növesztettek szakállt. A magyar férfi gondosan ápolta bajszát. A néphit a női hajnak varázserőt tulajdonított, ezért az asszonyok nem hordhatták szabadon hajukat.

Kontyba kötve főkötő alá rejtették. A lányok rendszerint befonták; a fonatok száma koronként és vidékenként változott. Csak ünnepnapokon hagyták kibontva. A lányok fejdísze a szüzeket megillető párta volt. Ha egy lány elvesztette szüzességét, akkor szégyenszemre le kellett vetnie díszét.

A hajviselet kommunikációra is szolgál. A múltban a hajviselet jelezte az emberek hovatartozását, társadalmi helyzetét, származását. Csak az előkelők hajviselete követte a divatot. A hagyományos társadalmak felbomlása miatt ma sokkal szabadabban választhatjuk meg hajviseletünket, mint korábban.

Nem kell a hajat évekig növeszteni, hogy hosszú legyen. Kelet-európai és ázsiai nők levágott hajából meg lehet hosszabbíttatni. A hosszabbítást ugyanolyan színűre festik, mint a saját hajat. A 21. században már elfogadottá vált, hogy a férfiak is hosszú hajat hordjanak, akár összefogva, akár leengedve.

Kopaszodás

Minimális mértékben mindenkinek hullik a haja. A normálisnak mondható hajhullás hátterében a hajváltás természetes folyamata áll. Kórosnak akkor tekinthető a hajvesztés, ha a kihullott hajszálak mennyisége több mint 60-80 hajszál, és nem követi az új hajszálak növekedése. Ebben az esetben folyamatos hajritkulás figyelhető meg.

A hajhullás számtalan okra vezethető vissza, ennek megfelelően többféle hajhullástípust különböztetünk meg.
A leggyakoribb okok, melyekre a hajhullás kialakulása visszavezethető: vashiány, hormonális problémák (A hajhagymák DHT érzékenysége), pajzsmirigybetegség, hiányos táplálkozás, gyulladásos gócok, gyógyszerek mellékhatása, fejbőrbetegségek, (wikipedia)

Hajrögzítés

Hajrögzítésre, hajzselét és hajlakkot haszálnak. Ezek kifejlesztéséhez sokban hozzájárult az űrtechológia is.
A kihulló haj az elektródák közt rövidzárlatot okozhat.
Még az én gyerekkormban is cukrosvizet használt anyukám a hajrögzítéshez.

A városi legenda szerint Tyereskova haját ezért vágták kopaszra űrbe indulása előtt. De az amerikai űrhajósnőknek már addigra kifejleszették a hajlakkot.

Mostani ŰrHölgyeknek már nem is kell erre tekintettel lenniük, hiszen az elektródák “fokozottan tokozottak” 🙂

Íme egy hajmosás az űrben:

 

 
TANÁCSOK
 • Szemlélje a szópár mindkét szavát náhány percig!
 • Ízlelgesse, írja le magának egymás mellé két oszlopba!
 • Majd mindkét oszlop alá írjon asszociációkat!
 • Naponta foglalkozzon a szópárral!
 • Majd a netes böngészőbe is írja be a két szót külön-külön!
 • Nézzen bele, mit írnak a szavakról a felhozott linkek!
 • Jegyzetelje ki, amit úgy érez, hogy fontos lehet az összefüggések megtalálásában!
 • Máris találni fog számtalan közvetett vagy közvetlen pontot, ami elvezet az egyik szótól a másikig.
 • Van, hogy a “végállomástól” fejthető vissza a kiindulási pont.
 • Lehet találomra egy harmadik szót is beválasztani középre és elindulni attól visszafelé és előrefelé. (Mint itt a “csokoládé” esetében.)
 • Ha kész a szólánc, készítsen egyenként egy-egy rövid leírást a kapcsolódásokról és a szavak jelentéséről maximum 4000 karakterben. Lehet idézeteket és képeket, saját fotókat is hozzáilleszteni (forrásmegjelöléssel).

Szent Antal-lánc kihívás – 2021.03.22.

a félelemtől – Mátészalkáig

Letölthető.doc

amelybe beírható az esedékes Szent Antal-lánc és a kifejtése is. Majd mellékletként elküldhető szent.antal.lanc@gmail.com email címre a szerző nevével és email-elérhetősége feltüntetésével. (Elfogadunk saját .doc/.docx fájlokat is.)

Kíváncsian várjuk a Szent Antal-láncokat hétről-hétre word.doc formátumban a szent.antal.lanc@gmail.com e-mail címre, névvel és e-mail-elérhetőséggel .

A legfrappánsabb Szent Antal-lánc esszéket „virtuális oklevéllel” és a Magazinban való megjelenéssel díjazzuk!

A MontázsMagazin szerkesztősége

Előző bejegyzések a játék kiírásról és kihívásairól:

Szent Antal-lánc játék – 3. kihívás március idusán!

Szent Antal-lánc játék – Második kihívás a Nőnap okán!

SZENT ANTAL-LÁNC játék – A Montázsmagazin első kihívása

SZENT ANTAL-LÁNC – a Montázsmagazin szellemi társasjáték-kihívása

Hozzászólások

Facebook oldalunk:

Hirdetések

montazsmagazin A Montázsmagazin vállalja bemutatkozó interjúk, PR-cikkek készítését, reklámok elhelyezését.
Érdeklődni ITT lehet.

weningerbefozo befozoautomata.hu Weninger Bt. 6041 Kerekegyháza
Széchenyi utca 170.
76-361 101, 20-3848 000
ametiszt hotel-kicsi Ametiszt Hotel Harkány
Barátságos hotel Harkány központjában

2022. szeptember
h K s c p s v
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930