Első kihívás! A Szent Antal-lánc játék lényege, hogy hétről hétre adunk meg szó-fogalompárokat, amelyben az egyik szótól-fogalomtól a másikig minél rövidebb logikai láncolattal kell eljutni. 


Majd maximum 4000 karakterben leírni a láncolat minden láncszemének ismérveit és azt, ahogyan illeszkedik az előtte és utána levő láncszemekhez. Akinek kedve van, esszét is írhat a láncolatból.

Az esedékes heti szó-fogalompárokat minden hétfőn reggel tesszük közzé: itt és a MontázsMagazin a Művészekért fb-oldalon.

Első kihívásunk

Képzettársítás útján, öt lépésben jusson el:

Példák:
a kolbásztól – Platónig
kolbász → disznó → sörte → ecset → manierizmus → idea → Platon
a Tollaskígyótól – Gombóc Artúrig
Tollaskígyó → az aztékok Tollaskígyója → kakaóbab → kakaó → csokoládé → két film → Gombóc Artúr

A Szent Antal-láncokat tehát .doc mellékletként név feltüntetésével várjuk minden héten VASÁRNAP ÉJFÉLIG a szent.antal.lanc@gmail.com email címre.

Szent Antal-lánc kihívás – 2021.03.01.

Ádám teremtésétől – a számítógépig

Letölthető .doc

amelybe beírható az esedékes Szent Antal-lánc és a kifejtése is. Majd mellékletként elküldhető szent.antal.lanc@gmail.com email címre a szerző nevével és email-elérhetősége feltüntetésével. (Elfogadunk saját .doc/.docx fájlokat is.)

HOGYAN FOGJUNK HOZZÁ?

OKNYOMOZÓ MÓDSZER

Úgy működik ez, mint a könyvtárban való oknyomozás. Egy-egy témához anyagot keresve, jutunk el altémákoz a kartotékok rendszerében. Ma pedig a net használatával linkek és további linkek behívásával találjuk meg az összefüggések nagy láncolatát.

“A Tollaskígyótól Gombóc Artúrig Szent Antal-lánc úgy jött létre, hogy néhány éve egy újságcikk megírása kapcsán a CSOKOLÁDÉ témájához gyűjtöttem anyagot. Az eredetét keresve jutottam el visszafelé az aztékok Tollaskígyójáig, és csak ezután, a már kész csokoládé recepteken keresztül egészen Gombóc Artúr csokoládé-repertoárjáig.” (Antalffy Yvette)

TANÁCSOK
 • Szemlélje a szópár mindkét szavát náhány percig!
 • Ízlelgesse, írja le magának egymás mellé két oszlopba!
 • Majd mindkét oszlop alá írjon asszociációkat!
 • Naponta foglalkozzon a szópárral!
 • Majd a netes böngészőbe is írja be a két szót külön-külön!
 • Nézzen bele, mit írnak a szavakról a felhozott linkek!
 • Jegyzetelje ki, amit úgy érez, hogy fontos lehet az összefüggések megtalálásában!
 • Máris találni fog számtalan közvetett vagy közvetlen pontot, ami elvezet az egyik szótól a másikig.
 • Van, hogy a “végállomástól” fejthető vissza a kiindulási pont.
 • Lehet találomra egy harmadik szót is beválasztani középre és elindulni attól visszafelé és előrefelé. (Mint itt a “csokoládé” esetében.)
 • Ha kész a szólánc, készítsen egyenként egy-egy rövid leírást a kapcsolódásokról és a szavak jelentéséről maximum 4000 karakterben. Lehet idézeteket és képeket, saját fotókat is hozzáilleszteni (forrásmegjelöléssel).

Kíváncsian várjuk a Szent Antal-láncokat hétről-hétre word.doc formátumban a szent.antal.lanc@gmail.com e-mail címre, névvel és e-mail-elérhetőséggel .

A legfrappánsabb Szent Antal-lánc esszéket „virtuális oklevéllel” és a Magazinban való megjelenéssel díjazzuk!

A MontázsMagazin szerkesztősége

Előző bejegyzés a játék kiírásról:

SZENT ANTAL-LÁNC – a Montázsmagazin szellemi társasjáték-kihívása