2017. május 19. és 21. között Kiskunfélegyházán kerül megrendezésre a nagy múltú Európai Kőfaragó Fesztivál, amelyet az európai államok fiatal kőfaragó szakembereinek kedvelt találkozópontjaként tartanak számon.


A félegyházi rendezvény részleteiről a szervezők már tavaly áprilisban egyeztettek a városházán: a Kőfaragó és Műkőkészítő Vállalkozók Országos Ipartestülete, Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata, a Móra Ferenc Művelődési Központ és a Kiskunfélegyházi Képző- és Iparművészek Közhasznú Egyesülete

Korábban a szakmai összejövetel helyszíne volt többek között az angliai Canterbury, a németországi Freiburgi Eschholz park, a dél-franciaországi Junas, továbbá Salzburg és Strassbourg is.

A Városalapítók napi programsorozathoz kapcsolódó fesztivál fővédnöke Csányi József polgármester, helyszíne pedig a Kossuth utca városházától a Mártírok utcáig terjedő szakasza lesz. Az itt elkészült alkotások képezik majd a 2017-es „Miénk itt a tér szabadtéri kiállítás és fesztivál” anyagát. Az alkotások egyébként a látogatók szeme előtt készülnek, de a munkálatok megtekintése és megfigyelése mellett a látogatók közül bárki maga is próbára teheti tehetségét, kreativitását.

A kiskunfélegyházi fesztivál fő koordinátorai, Bozóki István kőfaragó mester, kőszobrász, Aranykoszorús mester, Lantos Szabolcs, a „Miénk itt a tér” szabadtéri kiállítás és fesztivál főszervezője és Kovács-Csonka Szilvia, a Móra Ferenc Művelődési Központ igazgatója szerint a rendezvény nem csak a változatos és gazdag családi program lehetőségét kínálja, hanem komoly turisztikai és idegenforgalmi előnyei is vannak többek között Kiskunfélegyháza határainkon túli népszerűsítésében is.

A legutóbbi, 2015-ös fesztiválra 15 országból 130 versenyző érkezett Strassbourgba, ahol a románkori építőmesterek üzenete és rajnai misztériumok témában legfeljebb 16 óra alatt faragták ki alkotásukat a résztvevő művészek a rendelkezésükre álló 20x20x30-as kőből.

Mivel a versenyfeladat témáját mindig a pályázat kiírója szabja meg, már azt is tudni lehet, hogy 2017-ben Kiskunfélegyházán a szecesszió és a puszta lesz a középpontban. A rendezvény végén nemzetközi zsűri döntése alapján hirdetnek eredményt, az elkészült alkotások pedig a szervezők tulajdonát képezik.

 

Forrás: bacsmegye.hu

 

 

Hozzászólások