A 2017-es nagy sikerű Bellini-bemutató után két estén keresztül ismét a bel canto operák szerelmesei vehetik birtokukba a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermét. 2020. február 9-én és 11-én a közel két évszázada bemutatott remekmű, Az alvajáró kerül színre Némedi Csaba rendezésében. A karmester a kiváló olasz dirigens, Riccardo Frizza.

Kozmér Alexandra (fotó: RitterDoron) – Mirco Palazzi (fotó: Luca_Nicosanti) – Riccardo Frizza (fotó: Joan Tomás) – Zuzana Marková (fotó: Henry Fair)

Vincenzo Bellini egyik legnépszerűbb operája egy házasság előtt álló pár történetét mutatja be, akiknek különféle bonyodalmak nehezítik meg szerelmük beteljesülését. Az opera happy end-del ér véget, a fiatalok egymáséi lesznek. Ahogy Némedi Csaba egy interjúban megfogalmazta:

„A zenének olyan lelke és átütő ereje van, pulzál, lüktet, és olyan érzelmi skálát vonultat fel, ami az ember torkát szorongatja. Nem riad vissza a giccses szépségtől sem, de ez a korszak alapvető stílusjegye. Érzelmekben, színekben gazdag alkotás, ami engem mind rendezőként, mind operarajongóként megfog.”

Az 1831-ben bemutatott darab alapjául Ferdinand Hérold balettje állt. Ennek állít emléket a 2017-es A puritánokat is jegyző Némedi Csaba rendezése. Koncepciójának egyik tartópillére az Operettszínház balettművésze, Kozmér Alexandra szerepeltetése, aki jelenlétével hidat képez a táncművészet és a zene között. A főszerepben a cseh koloratúrszoprán, Zuzana Marková érkezik Budapestre, aki számos sikert tudhat magáénak az olasz repertoár és ezen belül a bel canto területén.

A nemes egyszerűséggel a bel canto repertoár nemzetközi sztárjaként emlegetett olasz basszista, Mirco Palazzi Rodolfo gróf szerepében áll színpadra. Elvinót a dél-koreai tenor, Konu Kim személyesíti meg. A nemzetközi sztárgárda mellett magyar csillagokban sem lesz hiány a Bellini-bemutató során. Lisaként a legutóbb a Budapesti Wagner-napokon az erdei madár szerepében debütáló Zemlényi Esztert, Teresa szerepében Simon Krisztinát, Alessióként pedig a nagy sikerű Háry János-produkció címszereplőjét, Dobák Attilát láthatja a közönség.

Zemlényi Eszter

A Bellini-bemutató karmesterét szinte visszajáró vendégként köszöntheti a publikum. Riccardo Frizza, a vérbeli operakarmester A puritánok után a Pannon Filharmonikusok és a Kodály Kórus Debrecen (karigazgató: Szabó Sipos Máté) élén ismét bebizonyítja, mitől különleges az olasz muzsika. A bresciai születésű dirigens egyebek mellett a milánói Scala, a Párizsi Opera és a New York-i Metropolitan Opera állandó meghívott művésze.

Némedi Csaba (fotó: Wilke)

Némedi Csaba szintén visszatérő látogató a Müpában. Az általa rendezett Puritánokat megelőzően Kocsis Zoltán Strauss-ciklusának két darabját, A béke napját és a Daphnét is színpadra állította a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. A félig szcenírozott opera díszleteiért Szendrényi Éva, a jelmezekért pedig Zöldy Z. Gergely felel.

A Müpa, a Pannon Filharmonikusok és a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. koprodukciójában megvalósuló produkciót a budapesti közönség február 9-én és 11-én, a pécsi pedig január 13-án láthatja.

Vincenzo Bellini: Az alvajáró

2020. február 9. péntek 19:00-22:00
2020. február 11. vasárnap 19:00-22:00

Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

vezényel: Riccardo Frizza
Közreműködők:
Rodolfo gróf: Mirco Palazzi
Amina: Zuzana Marková
Elvino: Konu Kim
Lisa: Zemlényi Eszter
Teresa: Simon Krisztina
Alessio: Dobák Attila
Myrtha, a villik királynője: Kozmér Alexandra
Jegyző: Bejan Miklós Máriusz

Kodály Kórus Debrecen (karigazgató: Szabó Sipos Máté)

a Pannon Filharmonikusok

Alkotók:

Rendező: Némedi Csaba
Díszlettervező: Szendrényi Éva
Jelmeztervező: Zöldy Z. Gergely
Rendezőasszisztens: Polgár Etelka

További információk itt találhatók.

 

(A Montázsmagazin a legutóbbi cikkében erről a MÜPA-koncertről adott hírt.)