A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben 2020. január 16-án, 19.30-kor a Maisky Trio játszik. Előadásukban Beethoven, továbbá a Nemzeti Filharmonikus Zenekar közreműködésével egy Mahler művet is hallhat a közönség.

Maisky Trio

Temetik a vadászt. Nyulak vontatják a koporsót, őzike sírja tele a zsebkendőjét, komor vaddisznó mered maga elé. A kép sokszorosított változatát még szülőföldjén, a mai Csehország területén ismerhette meg Gustav Mahler. Ez inspirálta I. szimfóniájának azt a tételét, amely Európa-szerte közismert dalocskával kezdődik (János bácsi…). S olyan vulgárisnak ható taktusokkal folytatódik, amelyekhez hasonlókat manapság klezmer zenekaroktól hallhatunk.

Az I. szimfónia negyedik tétele ez. Vagy inkább a harmadik. A premieren ugyanis a mű még öt tételből állt, utóbb a másodikat a zeneszerző jobbnak látta elhagyni. Budapesten volt a nevezetes ősbemutató. Mahler 1888 őszétől 1891 tavaszáig a Magyar Királyi Operát igazgatta. Kihasználta az alkalmat, itt vitte új művét közönség elé. Lett némi ribillió, a bizarr hangzásvilágot nehezen emésztette meg a nagyérdemű publikum. Az egyik újság gonoszkodó karikatúrát is megjelentetett A Malér-szyfónia címmel. De maga az előadás baj nélkül lement, s Mahler elégedett volt a magyar zenészek teljesítményével.

Maisky Trio

A „budapesti” Mahler-szimfónia előtt Beethoven Hármasversenye hangzik fel családi vállalkozásban. Mischa Maisky játssza a csellószólamot, Sascha a hegedűt és Lily a zongorát. Ezt Beethoven eredetileg Rudolf főhercegnek szánta, aki tisztes zongorista volt ugyan, de azért arisztokratikus ujjait végül mégsem fárasztotta az első nyilvános előadáson.

A program:
Ludwig van Beethoven C-dúr hármasverseny, op. 56
***
Gustav Mahler I. (D-dúr, „A titán”) szimfónia

Közreműködik:
Mischa Maisky cselló
Sascha Maisky hegedű
Lily Maisky zongora
Nemzeti Filharmonikus Zenekar
Hamar Zsolt karmester

 

Forrás: Momentum Mundi

 

 

Hozzászólások