Az Orientale lumen hatodik évadának záróhangversenyén, június 11-én, a Pünkösd ünnepét, a Szentlélek kiáradását filozofikus és diadalmas zenékkel ünnepelte Palya Bea, Szokolay Dongó Balázs és a Szent Efrém Férfikar a budapesti Szent István Bazilikában.

 

A koncerten nyolc különböző nyelven szólaltak meg dalok. Több földrész szakrális hagyományának megszólaltatása mellett Bartók és Ligeti egy-egy műve is felcsendült. Több ősbemutató is elhangzott a koncerten, Palya Bea pedig új dalaiból is énekelt.

Pünkösd a nyelveken szólás ünnepe, így a koncerten nyolc különböző nyelven szólaltak meg a dalok, a himnuszok és az imák. Ógörög és ószláv motetták, héber zsoltár, jiddis könyörgés, latin misetétel, cseh és bolgár ballada, hindi vallásos dal – igazi pünkösdi lelkület töltötte be a gyönyörű Szent István Bazilikát ezen a vasárnap estén.

Palya Bea és Dongó tíz éve állandó zenésztársak, Palya Bea és a Szent Efrém Férfikar tíz éve zenélt először együtt és Szokolay Dongó Balázs is tíz éve találkozott először a férfikarral. Itt volt hát az ideje, hogy immár hárman együtt lépjenek fel!

A koncert Szokolay Dongó Balázs improvizációs dudajátékával kezdődött, majd Palya Bea előadásában a Magasztallak én tégedet… kezdetű, a Szentháromsághoz szóló ősi magyar fohászt hallhatta ezután a közönség. A vallásos folklór mellett kiváló magyar mesterek (Dukay, Jeney, Szokolay) kompozíciói is elhangzottak.

A Szent Efrém Férfikar Bartók és Ligeti György egy-egy műve mellett többek között Szokolay Sándor Missa Brevis című, hazánkban eddig be nem mutatott miséjéből énekelt, valamint Bubnó Tamás harangimájának ősbemutatójára is most került sor. Ugyancsak először hallhatta a közönség Palya Bea: Tág a világ című dalát.

Az est egyik ihletett pillanata  – India nagy férfiúja, Mahatma Gandhi kedves himnusza – a Ragupati Raghav Raga Ram című hindi nyelvű ének volt.

A dal fő mondanivalója, hogy mindegy, melyik vallás imáit mondod, vagy énekled, tudjad, hogy ugyanahhoz a Teremtőhöz imádkozol…

A hagyományokhoz híven a koncert most is közös énekléssel zárult, így a művészek a közel ezerfőnyi közönséggel együtt szólaltattak meg egy ősi Athos-i himnuszt, valamint A Pünkösdnek jeles napján című híres magyar népdalt a Szent István Bazilika fönséges belső terében.

A Szent Efrém Kórus idei további koncertjei

Facebook

Így Budapesten a Belvárosi Főplébánia templomban is:

Időpont: 2017. augusztus 13., vasárnap 19:00
Helyszín: Budapest-Belvárosi Főplébánia templom
Közreműködik: Szent Efrém Férfikar
Művészeti vezető: Bubnó Tamás

Antalffy Yvette

 

Hozzászólások