Szent Antal-lánc játék – 3. kihívás március idusán!

Szent Antal-lánc játék – 3. kihívás március idusán!
A Szent Antal-lánc játék lényege, hogy hétről hétre adunk meg szó-fogalompárokat, amelyben az egyik szótól-fogalomtól a másikig minél rövidebb logikai láncolattal kell eljutni. Harmadik kihívás Március Idusa okán!

szent antal-lanc

Majd maximum 4000 karakterben leírni a láncolat minden láncszemének ismérveit és azt, ahogyan illeszkedik az előtte és utána levő láncszemekhez. Akinek kedve van, esszét is írhat a láncolatból.

Az esedékes heti szó-fogalompárokat minden hétfőn reggel tesszük közzé: itt és a MontázsMagazin a Művészekért fb-oldalon.

Harmadik kihívásunk

Képzettársítás útján, öt lépésben jusson el:

a kokárdától – a hangsebeségig

A Szent Antal-láncokat .doc mellékletként név feltüntetésével várjuk minden héten VASÁRNAP ÉJFÉLIG a szent.antal.lanc@gmail.com email címre.

Példák az első kihívásunk Szent Antal-láncaiból  – válogatás Ádám teremtésétől a számítógépig:

Példa kifejtős Szent Antal-lánc:

szent antal-lancVizuális típus vagyok, így Ádám teremtéséről nekem egy freskó képe jelenik meg, amin az Úr átnyúl az Univerzum tetején és mutatóujjával megérinti Ádám még élettelen testét.
Ez a freskó pedig a Sixtus kápolna mennyezetének központi jelenete, melyet Michelangelo festett.

„II. Gyula 1508-ban megbízta Michelangelót azzal, hogy IV. Szixtusz pápa egykori vatikáni házi kápolnájának falait freskókkal ékítse. Bár Michelangelo erősködött, hogy ő szobrász és nem festő, fiatal kora óta nem festett freskót, a pápát nem lehetett eltéríteni akaratától. Végül megegyeztek: II. Gyula abba, hogy a művész azt fest, amit akar, Michelangelo pedig abba nyugodott bele kissé duzzogva, hogy kifesti a mennyezetet. Mivel a freskófestésben nem volt nagy jártassága, firenzei festőket hívott segítségül. De csakhamar el is küldte őket, mert nem tűrt meg senkit maga mellett munka közben.

Így szinte egyedül festette meg négy év alatt a világ legnagyobb mennyezetképét, mely a legnagyobb dicsőséget szerezte neki a kortársak szemében. A hagyomány szerint senkit nem engedett be a kápolnába, amíg a munka tartott, maga a pápa is csak titokban nézhette meg a készülő művet. 1512-ben, Mindenszentek napján leplezték le a freskót, és attól a naptól fogva csodájára járnak az emberek.”

“Michelangelo Buonarroti – (IPA: mikeˈlanʤelo bwɔnarˈrɔːti), teljes nevén Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni; Caprese, 1475. március 6. – Róma, 1564. február 18.) az olasz reneszánsz kimagasló mestere, egyike a képzőművészet legnagyobb alakjainak. Bár önmagát mindig szobrásznak tartotta, nemcsak a szobrászatban, hanem a festészetben, az építészetben és a lírában is maradandót és jelentőset alkotott.

Művészete eltér kora, a reneszánsz virágkorának művészetétől: hiányzik belőle az a harmónia, derű, elegancia, amely Leonardo da Vinci vagy Raffaello műveit jellemzi. Különc, magányos, önmarcangoló személyisége, amely állandó harcban állt önmagával és a világgal, arra késztette, hogy keserűségét szobraiban, verseiben örökítse meg. Alakjai általában tragikus hősök, akik a művészhez hasonlóan korlátaik közül igyekeznek kitörni. Életének tragédiája, hogy monumentális tervei közül nagyon kevés valósult meg teljes egészében. ”  (wikipédia)

Az első igazán fertőző számítógép vírus, az 1992-es Michelangelo több mint tízezer számítógépet tett tönkre. A Microsoft Windows terjedésével párhuzamosan az 1990-es évek közepétől a legtöbb vírust erre az operációs rendszerre írták.
1991 áprilisában fedezték fel először Új-Zélandon. Nevét arról kapta, hogy március 6-án, pénteken, Michelangelo születésnapján aktivizálta magát, egy héttel a március 13-i péntek előtt.

Számítógép története

Antalffy Yvette

 

TANÁCSOK
 • Szemlélje a szópár mindkét szavát náhány percig!
 • Ízlelgesse, írja le magának egymás mellé két oszlopba!
 • Majd mindkét oszlop alá írjon asszociációkat!
 • Naponta foglalkozzon a szópárral!
 • Majd a netes böngészőbe is írja be a két szót külön-külön!
 • Nézzen bele, mit írnak a szavakról a felhozott linkek!
 • Jegyzetelje ki, amit úgy érez, hogy fontos lehet az összefüggések megtalálásában!
 • Máris találni fog számtalan közvetett vagy közvetlen pontot, ami elvezet az egyik szótól a másikig.
 • Van, hogy a “végállomástól” fejthető vissza a kiindulási pont.
 • Lehet találomra egy harmadik szót is beválasztani középre és elindulni attól visszafelé és előrefelé. (Mint itt a “csokoládé” esetében.)
 • Ha kész a szólánc, készítsen egyenként egy-egy rövid leírást a kapcsolódásokról és a szavak jelentéséről maximum 4000 karakterben. Lehet idézeteket és képeket, saját fotókat is hozzáilleszteni (forrásmegjelöléssel).

Szent Antal-lánc kihívás – 2021.03.15. – Március Idusa okán

a kokárdától – a hangsebeségig

Letölthető.doc

amelybe beírható az esedékes Szent Antal-lánc és a kifejtése is. Majd mellékletként elküldhető szent.antal.lanc@gmail.com email címre a szerző nevével és email-elérhetősége feltüntetésével. (Elfogadunk saját .doc/.docx fájlokat is.)

Kíváncsian várjuk a Szent Antal-láncokat hétről-hétre word.doc formátumban a szent.antal.lanc@gmail.com e-mail címre, névvel és e-mail-elérhetőséggel .

A legfrappánsabb Szent Antal-lánc esszéket „virtuális oklevéllel” és a Magazinban való megjelenéssel díjazzuk!

A MontázsMagazin szerkesztősége

Előző bejegyzések a játék kiírásról és kihívásairól:

Szent Antal-lánc játék – Második kihívás a Nőnap okán!

SZENT ANTAL-LÁNC játék – A Montázsmagazin első kihívása

SZENT ANTAL-LÁNC – a Montázsmagazin szellemi társasjáték-kihívása

 

Hozzászólások

Facebook oldalunk:

Hirdetések

montazsmagazin A Montázsmagazin vállalja bemutatkozó interjúk, PR-cikkek készítését, reklámok elhelyezését.
Érdeklődni ITT lehet.

weningerbefozo befozoautomata.hu Weninger Bt. 6041 Kerekegyháza
Széchenyi utca 170.
76-361 101, 20-3848 000
ametiszt hotel-kicsi Ametiszt Hotel Harkány
Barátságos hotel Harkány központjában

2022. szeptember
h K s c p s v
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930