A Biblia növényei címmel rendeztek kiállítást az Apor Vilmos Katolikus Főiskolán (AVKF). A kiállításon a látogatók megismerkedhettek a Bibliában szereplő növények történetével és jelentőségével – nemcsak a kiállított képek, hanem a zene segítségével is. Az Aranyalma Páros előadásában olyan régi korok egyházi és világi dalait is meghallgatta a közönség, amelyekben bibliai növények szerepelnek.

A megnyitó előtt a Főiskola tanévnyitó ünnepségét és a hozzá kapcsolódó Veni Sancte szentmisét is megtartották.

biblia novenyei

A Biblia növényei:

A Bibliában fellelhető jelentősebb és szimbolikus növények kapcsán rendezett kiállítást az Apor Vilmos Katolikus Főiskola 2021. szeptember 6-án a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert, a Váci Székesegyházi Kincstár és Egyházmegyei Gyűjtemény és a Váci Egyházmegyei Könyvtár közreműködésével.

A kiállított molinókon bibliai idézetek és a Váci Székesegyházi Kincstár és Egyházmegyei Gyűjtemény műkincseinek segítségével mesélik el az egyes növények érdekességeit és szerepüket a Bibliában.

biblia novenyei

A fotókat Fráter Erzsébet, Csorba F. László és Nagy Sándor készítette, az akvarellek Csapody Vera alkotásai, a kiállítás szövegét Both Mária Gabriella, az AVKF oktatója és Fráter Erzsébet írta. A kiállítás szeptember végéig megtekinthető a Főiskolán, később pedig vándorkiállításként a környék iskoláiban tudják megnézni az érdeklődők.

A kiállítás fővédnöke Dr. Varga Lajos segédpüspök. A megnyitón köszöntőt mondott Dr. Gloviczki Zoltán, a Főiskola rektora.

Az Aranyalma Páros régi korok olyan egyházi és világi dalait adta elő a közönségnek, amelyekben bibliai növények szerepelnek. Fráter Erzsébet biológus, a Nemzeti Botanikus Kert Növényrendszertani gyűjteményének vezetője szakmailag is ismertette a kiállítást. Dr. Csapodi Pál pedig bemutatta Csapody Vera állami díjas botanikus és növényrajzoló örökségét. A beszédek után az érdeklődőknek lehetősége nyílt kötetlen formában is megtekinteni a kiállítás anyagát.

Az eseményen meghívottként részt vett a kiállítás létrehozásában közreműködő Garamszegi László Zsolt, az Ökológiai Kutatóközpont intézetigazgatója; Zsigmond Vince, a Nemzeti Botanikus Kert igazgatója; Varga-Kohári Mária, a Váci Egyházmegyei Könyvtár vezetője; valamint Tarcsyné Lengyel Magdolna, a Váci Egyházmegyei Múzeum korábbi főmunkatársa is.

A kiállítás a Nemzeti Tehetség Program támogatásával valósult meg.

A tanévnyitó ünnepségen Moys Gábor atya, az AVKF lelkésze celebrálta a Veni Sancte szentmisét, amelyet Dr. Gloviczki Zoltán, a Főiskola rektorának beszéde követett. Ezután átadták az elismeréseket, és az elsőéves hallgatók eskütételét is meghallgathatták a jelenlévők.

 

Forrás: salt.hu

 

Hasonló cikkünk:

Nyári tábor robotikát kedvelő gyerekeknek

 

 

Hozzászólások