Fischer Iván, Perényi Miklós, Bozsik Yvette, Kelemen Barnabás – egy nap, ahol egyszerre találkozhat a magyar kulturális élet húzóneveivel. A Budapesti Fesztiválzenekar és a Művészetek Palotája február 7-én ismét maratont rendez, melynek főszereplője ezúttal Igor Stravinsky lesz.

sztravinszkij

Nyolcadik közös zenei maratonját rendezi meg február 7-én a Budapesti Fesztiválzenekar és a Művészetek Palotája. Ez a különleges nap ezúttal Igor Stravinsky ezerszínű világáról szól majd. Fischer Iván ez alkalommal egy olyan zeneszerzőt választott a nap főhősének, aki híveit és ellenfeleit is zavarba hozta állandóan változó stílusával, folyamatos megújulásával. Ezt a változatosságot tükrözi az a tizenegy koncert, amely délelőtt 10:30-tól este 22:00-ig tölti meg a Művészetek Palotája termeit, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermet és a Fesztivál Színházat.

  • A maratoni nap a Tűzmadárral indul az MR Szimfonikusok előadásában. Ez volt az a mű, amely áttörést jelentett Stravinsky életében: azonnal meghozta számára a hírnevet.
  • A Pannon Filharmonikusok tolmácsolásában hallhatjuk a meglehetősen váratlan befejezéssel lekerekített Capricciót Fejérvári Zoltán zongoraművész szólójátékával, illetve a Zsoltárszimfóniát, amiben a már a Vatikánban is nagy sikert aratott Nemzeti Énekkar közreműködik.
  • Az Apollon Musagete balett és a Concerto D-ben a Liszt Ferenc Kamarazenekar előadásában szólal meg, ezt követi a teljes Pulcinella balett a Budapesti Vonósok és a Bozsik Yvette Társulat közreműködésével.
  • Jandó Jenő zongoraművész és a Fesztiválzenekar koncertmestere, Eckhardt Violetta egy különleges duettel készülnek a maratonra, de a nap folyamán elhangzik Stravinsky egyetlen Hegedűversenye is, melyben a Kossuth – és Liszt-díjas hegedűművészt, Kelemen Barnabást hallhatjuk muzsikálni a MÁV Szimfonikusokkal.
  • Ugyancsak üde színfolt Perényi Miklós és fia, a zongoraművész Perényi Benjámin közös játéka.
  • Alföldi Róbert a jazzes elemeket is felvillantó A katona történetét viszi színre a maratoni napon, az Amadinda Ütőegyüttes pedig a Menyegzőt hozza el a közönségnek közösen a Szent Efrém Férfikarral. Szintén ezen a koncerten hangzik el a Concerto Budapest tolmácsolásában a Requiem Canticles.
  • A Budapesti Fesztiválzenekar a nap fináléjaként a Tavaszi áldozatot játssza, amely Fischer Iván szerint azon kevés alkotások közé tartozik, amelyek megváltoztatták a világot.

A legelső Müpa–BFZ rendezte maratonon Csajkovszkij műveit hallhatta a közönség, a különleges hangulatú, reggeltől késő estig tartó sorozat minden várakozást felülmúlóan nagy sikert aratott. A következő években Dvořák, Beethoven, Schubert, Mozart, Bartók és Bach műveiből álltak össze a tízezres hallgatóságot megmozgató maratonok.
Bővebb információ a Stravinsky-maratonról:

A Budapesti Fesztiválzenekar honlapja

A Művészetek Palotája honlapja

 

 

 

 

Hozzászólások