MAGYARORSZÁGRÓL JÖTTEM, MESTERSÉGEM CÍMERE: Méhecske – méhész vagyok. Gyermekkorból talán mindenki számára ismerős játék volt az „Amerikából jöttem…” kezdetű játék, ahol ki kellett találni, milyen mesterséget gyakorolnak, mutatnak be. Könnyítésül csak 2 kezdőbetűt árultak el.

mehesz

Ebben a cikkben egy hazai, régi „mesterséget” mutatunk be Önöknek. Bizonyára szívesen olvassák, hogyan látott „útmutató” álmot a méhész, Klein Róbert, – aki a cikkben a nemes, de annál hasznosabb hobbivá avanzsált időtöltéséről vall…

– A kezdetekről …

– Klein Róbert 50 éves okleveles hobbiméhész vagyok. Berzéken élek, egy borsodi kis faluban. A méhészet története 11 éve kezdődött nálam. 11 éve, amikor egy február reggelére álmomban láttam magam öreg emberként dolgozni a saját méhészetemben. Olyan szép, idilli volt az egész, a környezet, a nyugalom szinte elvarázsolt. Akkor fogalmazódott meg bennem az ötlet, hogy talán ez egy útmutató álom, s itt az ideje elkezdeni méhészkedni.

Nagy hévvel kezdtem búvárkodni a méhészetes témájú szakirodalmakban. Megkerestem a környezetemben lévő méhészeket is, mert kíváncsi voltam, hogyan is néz ki egy méhészet. Mezőgazdasági végzettségű vagyok, így nem áll tőlem távol az állattenyésztés, de a méhek teljesen új szakterületként jelentek meg nálam.

mehesz

– Mik voltak az első lépések?

– A sok érdeklődés után, ajánlásra vettem hat méhcsaládot úgy, hogy addig nem is láttam még méhet, csak darazsat. Mivel nem értettem a méhekhez, nagyon nehéz volt minden téren. Csíptek nagyon, ami még fájt is, meg jól bedagadtam a sok csípéstől. Nem adtam fel, és segítséggel, de kipergettem az első mézet, amit hordtak a kaptárba a méhek. Nagy sikerként könyveltem el! Akkoriban a mézet kevésbé szerettem, de ez az én első saját mézem volt, így nagy örömmel kóstolgattam.

Szaktudásom nem volt, meg is rajzottak a méhek, és szaladoztam utánuk, hogy be tudjam fogni őket. Zömmel sikertelenül jártam, és sokat bosszankodtam. Jött az ősz, és be kellett őket teleltetni, ami szintén elég sikertelen lett. Úgy gondoltam, ez így nem jó, és elkezdtem keresni a lehetőséget tanfolyamok után. A tél elején indult OKJ–s méhészképzés Miskolcon. Rögtön jelentkeztem. 10 hónapos tanfolyam volt, hétvégi alkalmakkal.

Ami nagyon fontos, hogy télen megtanultuk az elméletet, vagyis milyen a méhek biológiája, élete,- erre épül minden. Nagyon érdekelt, és ebből kifolyólag nagyon tetszett is. Szinte faltam a tudást. A tavasz elején már gyakorlati oktatások voltak különböző méhészeknél, ahol a tanultakat élesben láttuk. Közben a sajátomat is nézegettem, de sajnos a telet csak három család élte túl. Ekkor elhatároztam, hogy veszek hozzá még hármat, és újra lesz hat. Befejeződött a méhész tanfolyam, amit jelessel végeztem el, és ezért visszakaptam a tanfolyam árát.

mehesz

A feleségem ekkor volt gyesen, és úgy gondoltuk, hogy most jobban ráér. Ő is jelentkezett a következő induló tanfolyamra, sikerrel vette az akadályokat, jelessel végezte az iskolát. Így lett egy családban rövid idő alatt két okleveles méhész. Gyakoroltam a tanfolyamon tanultakat két évig, és már volt a szaporulattal 9 családom. Közben beléptem az Országos Méhész Egyesületbe, ahol új lehetőségek adódtak számomra. Itt még jobban kinyílt a világ.

Vannak kötelezettségek is, de ez nem is baj, viszont járunk az egyesülettel szakmai kirándulásokra. Egy ilyen kiránduláson láttam egy zalai méhészetben egy másfajta méhészeti technológiát, ami megtetszett. Úgy döntöttem, hogy én is a rakodó „Fél NB – st” fogom csinálni. 2015 tavaszán vettem 15 családot, és a sajátjaimat is átállítottam erre a technológiára. Itt is meg kell tanulni a specialitásokat.

mehesz

– Hol tart most ez az alap-állomány?

– Ez a 15 törzscsalád alapozta meg a jelenlegi állományomat, ami 2015 óta szaporodott fel 70-re. Jelenleg 70 méhcsaláddal dolgozok családi segítséggel mint őstermelő. Folyamatosan tanulok a világban történő változások miatt, hogy naprakész lehessek. A megtermelt méz nagy részét munkámból kifolyólag a patikusok felé értékesítem, mivel gyógyszer-kereskedelemmel foglalkozom főállásban. Sok kóstolót adok szinte mindenfelé, mert az a célom, hogy ismerjék meg a mézem, legyenek törzsvásárlók, illetve hogy népszerűsítsem a mézfogyasztást.

Szerintem még mindig nagyon kevésen szeretik, illetve eszik a mézet, pedig a legegészségesebb „gyógyszer”. A méz értékes tápanyagai révén igen sokrétű táplálkozási és egészségügyi előnyökkel szolgál rendszeres, mértéktartó fogyasztás esetén. Náthás időszakban, influenzaszezonban a méz fogyasztása már csak azért is javasolt, mivel a B- és T-limfocita immunsejtek aktiválása révén szerepe van az immunvédekezésben. A méz íze több mint százhúsz aromaanyagból áll össze. A méz mellett készítek propolisz tinktúrát is, ami a legerősebb természetes antibiotikum. A méz úgy teljes, ahogy a méhek beérlelték.

mehesz

-Hogyan lehet meggyőzően hozzászoktatni az ifjúságot a mézhez?

– Az OMME ( Országos Méhész Egyesület ) felkérésére előadásokat tartok óvodásoknak a méhekről és a mézről. Ilyenkor viszek magammal egy bemutató kaptárt berendezve, hogy lássák, hogy is élnek a méhecskék, illetve hogyan is készítik a mézet. Azt is fontos elmondani, hogy a méhecske nem darázs Ő csak akkor támad, ha a királynőjét, az otthonát veszélyben érzi. Ezeken az alkalmakon kóstolót is tartok, aminek nagyon örülnek. Sajnos vannak olyan gyerekek, akik addig még nem is ettek mézet, és nem is ismerték.

-Olvashatnánk egy rövid ismertetőt a „főszereplőkről”, a méhekről?

A méh kolóniákban vagy nagy családokban él. Egy egészséges családban csak a méhanya (királynő) rakja a petéket. A kaptár elméletileg örök: télen inaktívvá válik, de tavasszal magához tér. A dolgozók 6-8 hétig élnek, a királynő nagyjából 2 évig. Egy-egy kaptárban 20.000-60.000 méh és egy királynő található. A méhanya nyaranta a legelfoglaltabb, ekkor akár napi 2500 petét is lerak. A dolgozó a testsúlya 80 százalékának megfelelő pollennel vagy nektárral is tud repülni. A lép tökéletes hatszögei képesek a lehető legtöbb mézet eltárolni a lehető legkisebb anyagráfordítás mellett.

A méheknek öt szeme van: 3 pontszemük és 2 összetett szemük. Amikor a méh nem mozog, összetett szemeinek felbontása alacsony, ám mozgás, különösen repülés közben a felbontás megnő. A méhek ugyanígy immár 150 millió éve készítenek mézet. Szerencsére a szorgos kis dolgozók kétszer-háromszor több mézet termelnek, mint amennyire a kaptárnak szüksége van, így nekünk is jut belőle.

Telente a dolgozók egy része felcsap fűtőtestnek, méghozzá szó szerinti értelemben. Ők ugyanis a testük gyors mozgatásával tartják melegen a kaptárt. A méz az egyik legősibb élelmiszerünk, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy őskori barlangrajzokon is találtak erre utaló jelet.

– Szereti-e a méhész családja a mézet?

– Családomban mindenki szereti a mézet, és szinte minden fajta méz a kedvencünk, amit ezen a területen mi termelni tudunk. Jelenleg három fajta mézet állítunk elő. Ezek a: Repce- , Akác- , Vegyes virágméz. Minden méznek megvan a maga saját ízvilága. Van, amit a teában, van amit sütiben vagy a kávéban, és amit csak úgy, ”nyalogatva” fogyasztunk. Szeretjük a mézzel készült süteményeket, mert ennek a jellegzetes illatát, zamatát semmivel nem lehet kiváltani !

– Miért jó méhésznek lenni?

-Nekem ez az elmúlt 11 év életformámmá vált, ami azóta is nagy szerelem. Nem az anyagiakról szól nálam, hanem a méhek szeretetéről! A méhek iránti érdeklődésem folyamatosan növekszik. Fantasztikus élőlények, akiktől bizony sokat tanulhatnánk mi, emberek. Rendkívüli élmény figyelnem a közösségi életüket, szervezett mindennapjaikat, hűségüket a királynőhöz.

Amikor kimegyek a méhesbe, ott megszűnik részemre minden más a külvilággal kapcsolatban, szinte relaxációs terület számomra. A méhek rezgése, zümmögése megnyugtat, és erőt ad ebben a nehéz világban.
Óvják egészségüket, fogyasszanak minél több mézet!

Elérhetőségek érdeklődőknek:

E-mail: kleinrobi70@gmail.com
Telefon: (20) 928 7730
Facebook: //www.facebook.com/kleinmehesz/

További sikeres méhészkedést kívánunk!

 

Farkas Ferencné Pásztor Ilona

 

A szerző korábbi cikke a Mesterségem címere… sorozatunkban

 

 

Hozzászólások