Sajtmustra – Hetedik alkalommal szervezte meg a Magyar Sajtkészítők Egyesülete a Sajtmustrát, ahol szakmai zsűri döntött az ország legjobb sajtkészítményeiről. A magyar sajtok legnagyobb seregszemléjén három kategóriában kerültek kiválasztásra a legjobb minőségű sajtok. A termékeket október 12-én és 13 -án Budafokon lehetett megkóstolni.

Nyilvánosságra kerültek az ország legjobb sajtjai Budafokon, a Törley Pezsgőmanufaktúrában. Dr. Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár adta át a díjazottaknak az elismerő oklevelet. A VII. alkalommal megrendezett Magyar Sajtmustrán három kategóriában nevezhettek a versenyzők, juh-, tehén- és kecskesajt mintákat kóstolhattak a zsűri tagjai. 121 sajt közül számos kiemelkedő termék érkezett, nehéz volt a nemzetközi és hazai bírálóbizottság döntése.

Feldman Zsolt államtitkár az elismerő oklevelek átadása előtt köszöntőjében kiemelte, a magyar sajt közös ügyünk, elismertségének növelése napjaink feladata. Éppen ezért örülünk az olyan lehetőségeknek, mint ez a rendezvény, ahol a minőséget és szakmaiságot testközelből tapasztalhatják meg a fogyasztók. Hálát adhatunk mind az egyre bővülő termékpalettáért, mind a sajtkészítők szaktudásáért is. Köszönetet érdemelnek a töretlen hitért, amely vezérli munkájukat. A magyar sajttermelés az utóbbi években nagy fejlődésnek indult. Ezt a lendületet és elszántságot mutatják a díjazott termékek is. Hegedűs Imre, a Magyar Sajtkészítők Egyesületének alelnöke szerint a sajtkészítők összefogása a legnagyobb hozadéka a mai rendezvénynek. A mostani hetedik sajtmustrán tapasztalták meg igazán, hogyha a szakma együttműködik, számos új lehetőség nyílik meg a számukra.

Egész hétvégén Budafokon, a Törley Pezsgőmanufaktúra 100 éves falai között lehetett megízlelni hazánk legfinomabb sajtjait és lehetőség nyílott olyan sajtkészítőkkel találkozni, akik évszázados hagyományokat ötvöznek modern technikákkal. A rendezvény keretében bepillanthattunk műhelytitkaikba, és érdekes programok segítségével elmélyülhettünk a sajtkészítés tudományában.

Az ún. Sajtvásár mellett számos izgalmas programmal várták az érdeklődőket:

“Sajt és pezsgő” címmel tartott kóstolással egybekötött előadást Domián Emese nemzetközi borakadémikus. A többsátras Sajtműhelyben bepillanthattunk a kulisszák mögé, készült óriássajt és rekord méretű parenyica is. A gyerekeket idén is a Sajtkukac kreatív játszótér kötötte le izgalmas feladatokkal. Ezenkívül könnyed swing zene kíséretében volt mód a kötetlen együttlétre.

Arany minősítést nyertek el az alábbi sajtok:

 

Paraszt Sajt Svájcer – Ficsor Árpád

 

 

 

 

Parenyica Sajt – Gyugos Bence

 

 

 

Balaton „Kékszalag” – Reményik Kálmán

 

A Magyar Sajtkészítők Egyesülete 2006-ban jött létre azért, hogy a kis-, közép-, agrárvállalkozók esélyegyenlőségét, versenyképességét erősítse. Az egyesület kiemelt feladata az érdekképviselet segítése és az egységes arculat megjelenítése a különböző közösségi fórumokon, rendezvényeken, fesztiválokon Magyarországon és külföldön egyaránt. Cél, hogy a sajtkészítőket ösztönözzék arra, hogy versenyképességüket minőségi termékek előállításával és minőségi szolgáltatások nyújtásával növeljék.

 

Forrás: Sajtkészítők Egyesülete KKASE

 

 

Hozzászólások