Húsvéti kalóriabomba helyett: diétás desszertötletek és a patissier új kuglóf receptje. A húsvéti dőzsölésnek megvan a maga ára, méghozzá a kilók felszaporodása nagyon rövid idő alatt. 

Ez nem véletlen, hiszen az ünnepi menüsor egy óriási kalóriabomba, ráadásul a jelen helyzetben nem nagyon tudjuk lemozogni a nagy adag szénhidrátot és zsírt.

Jakabfi Dávid patissier praktikus tanácsokkal segít diétásabbá tenni az idei desszertmenüt, sőt 2020-as különleges kuglóf receptjét is megosztja az olvasókkal.

Az idei húsvét más lesz, mint az eddig megszokottak, de attól még megérdemeljük, hogy néhány finomsággal ünnepi hangulatot varázsoljunk az asztalra. Fontos, hogy a sonka-tojás vagy a báránysült utáni desszerteket odafigyelve válasszuk meg és készítsük el, csak egy kis képzelőerő kell hozzá.

Ha csak egyetlen dolgon változtatunk, az a mennyiség legyen. Ha pedig egy-egy alapanyagot is kicserélünk, már nagyon sokat tettünk a diétásabb húsvéti menüért” – kezdi Jakabfi Dávid patissier, a modern cukrászat egyik kiemelkedő alakja hazánkban.

A desszertmester munkája során ritkán készít cukormentes finomságokat, viszont egyszer maga is fogyott 27 kilót, ezért odafigyel az étkezésére. Fontosnak tartja, hogy kis méretű, pár grammos mini falatokkal kápráztassa el a vendégeit és olyan alapanyagokkal dolgozzon, amelyek feleslegesen nem hizlalnak. Ez otthon is könnyedén megvalósítható: bonbonokkal és pohárkrémekkel kísérletezve nagy sikereket érhetünk el a családban.

A bonbonok egészségesebbek és kalóriaszegényebbek lesznek, ha minél magasabb kakaóvaj tartalmú csokoládéval dolgozunk. A vendégváró pohárkrémeknél pedig kis méretben akár egy újragondolt zserbót vagy mákosgubát is tudunk tálalni apró változtatásokkal. A weboldalamon és a könyveimben megtalálható receptek mindegyike elkészíthető cukormentesen is, kivéve azok, amelyekbe karamell is szükséges” – mondta Jakabfi Dávid, aki arra bátorítja az otthon sütőket, hogy a klasszikus sütemények alapanyagaival is kísérletezzenek.

Nincs is finomabb egy fonott, foszlós kalácsnál a húsvéti asztalon. Itt egyértelműen a lisztet és a cukrot érdemes helyettesíteni, például csökkentett szénhidráttartalmú lisztkeverékkel, tökmagliszttel és cukorhelyettesítővel. Ugyanakkor ha valaki élesztő híján nem szeretne kelt tésztát készíteni, a kuglóf is tökéletes alternatíva lehet.

Nekem a kuglóf az egyik kedvencem, nem véletlenül ennek a diétás formáját ajánlom 2020 húsvétjára. Ha jól van elkészítve, akkor egy nagyon finom, szaftos, több napig fogyasztható sütemény tud lenni. Ha nálunk kuglóf sül, reggeli után, délben és este is falatozunk belőle. Ráadásul a kuglóftésztát univerzálisan lehet használni. Alapja lehet több süteménynek, például a Duna hullámnak, de gyümölcsökkel vagy akár csokoládéval is felturbózható. A receptemben a Dia-Wellness lisztkeverékét és cukorhelyettesítőjét használtam, így csökkentve a kalóriatartalmat” – árulta el a patissier, aki Berlinben és több európai városban is tartott már tanfolyamot. Első könyve három nyelven jelent meg, öt országban kapható és már közel hétezer darabot adtak el belőle.

Jakabfi Dávid leírásában minden megtalálható, ami a tökéletes diétás kuglófhoz kell:

3 db tojás

75 ml olaj (kókuszolajra cserélhető)

50 ml víz

150 g cukor (cukorhelyettesítővel cserélhető)

150 g liszt (csökkentett szénhidráttartalmú lisztkeverékre cserélhető)

25 g kakaópor

40 g csokipasztilla (opcionális)

citromreszelék

rum

Leírás:

A hozzávalókat kimérjük. A cukrot egész tojásokkal szinte fehéredésig habosítjuk. Amikor ezt elértük, egy lassabb fokozatra állítva hozzácsurgatjuk az olajat, majd a vizet. Itt hozzá is adhatjuk a sót, a rumot és a citromreszeléket. Az átszitált lisztet fokozatosan szintén hozzáadagoljuk, és amikor a tésztánk egyneművé vált, ketté osztjuk. Egyik felét a kivajazott kuglófformákba helyezzük, majd rá közvetlen csokipasztillákat szórunk. Az edényben maradt másik felet kakaóval simára keverjük, majd a fehér részre adagoljuk úgy, hogy a forma felénél magasabban ne töltsük meg. Sütőben 160 fokon 35-40 percig sütjük.

Hibalehetőség:

A kuglófnál sütés közben tilos a sütőt kinyitnunk. A sütési idő leteltével, és ahogy végleges méretét elérte, már kontrollálhatjuk hústű segítségével és tovább süthetjük, de csak pár percig, mert egy idő után már csak szárítást végzünk. Lehet, hogy nem minden háztartásban található meg a Dia-Wellness lisztkeveréke és cukorhelyettesítője, de ezek még a koronavírus miatti karantén idején is könnyen beszerezhetők a webshopokból.

Forrás: Koczka Máté / PR tanácsadó

Korábbi diétás cikkeinkből:

Arccal az egészség felé – Turnéra indul Tomán Szabina

Le a cukorral! – Édesítés mesterfokon

 

Hozzászólások