MAGYARORSZÁGRÓL JÖTTEM, MESTERSÉGEM CÍMERE: Virág-varázs – avagy ékszerek ökogyantából, hiszen így is adhatsz virágot! Gyermekkorból talán mindenki számára ismerős játék volt az „Amerikából jöttem,….” kezdetű játék, ahol ki kellett találni, milyen mesterséget gyakorolnak, mutatnak be. Könnyítésül csak 2 kezdőbetűt árultak el.

Ebben a cikkben egy hazai, különleges „mesterséget” mutatunk be Önöknek, mert bizonyára kevesen ismerik az ÖKOGYANTA ékszereket, s szívesen olvasnak ilyen különleges, nagy kézügyességet, jó ízlést kívánó munkáról. A „mestere” ennek a szép, nőies hivatásnak Kézdődyné Maár Orsolya. Ő hív meg minket egy virtuális „ékszerkiállításra”.

virag-varazs

-Hogyan is kezdődött?

– 15 évet töltöttem el a marketing területén, már két iskoláskorú gyermekünk volt, amikor azt éreztem, hogy valami mást, valami többet, valami maradandót és kézzelfoghatót szeretnék alkotni. Erdész ősökkel és virágszerető felmenőkkel a természet szeretete és tisztelete belém ivódott. Magától értetődő volt, hogy már egészen kiskoromban megismertem és megtanultam a kertben fellelhető virágok nevét és ápolását.

A tanulmányok és később a médiatervezői munka azonban egészen más irányba fordította életem. Ám a prezentációk, elemzések és összefüggések kutatása mellett a tökéletes kikapcsolódást továbbra is a kertben a természet apró csodáinak felfedezése, a közeli erdőben tett családi séta jelentette.

virag-varazs

A vágy a pillanat megörökítésére, a pozitív élmények dokumentálására mindig is megvolt bennem. Már a családi utazások alatt is naplót vezetek régóta, mely aztán kiegészül a fotókkal, és útleírás formájában marad fenn – egyszer talán kíváncsian olvassák majd utódaink, hogy merre jártak dédszüleik…

A természet szeretete és a pillanat megragadása együttesen vezetett el a műgyantához. Ámulatba ejt a benne rejlő sok lehetőség, az anyag azon tulajdonsága, ahogy visszaadja, megőrzi, sőt, kiemeli a természet szépségét. Tudatosan kerestem egy olyan verzióját, amely a környezet és az alkotó számára sem ártalmas, így találtam rá az ökogyantára. Az ökogyanta megfelel ezeknek a kívánalmaknak, hiszen természetes alapanyagokból áll. Ügyeltem arra, hogy ez az új tevékenység ne szennyezze a környezetet, ne legyen utána hatalmas „ökolábnyom”, hiszen mit érne az olyan „virágmentés”, amivel ugyanakkor terhelném a természetet.

virag-varazs

A virágok zömét kertemből vagy a családi kirándulások során gyűjtöm be. Gondos és felelősségteljes válogatás – figyelve egy-egy tő életképességének megtartására -, természetszeretet és lelkesedés jellemzi a munkámat. Védett növényt, természeti ritkaságot soha nem használok. Tisztelem a növényvilágot. Így az elkészült ékszer mindig több, mint egy préselt növényes ék, hisz egy-egy emléket is magába köt az ökogyanta.

Szeretek kísérletezni, a természet mindig inspirál. Nemcsak virágokat, hanem nagymamám padlásán talált faszeleteket, tengerparti kavicsokat és egy Elba szigetéről származó hematitot is ökogyanta köntösbe vontam már. Amikor egy-egy jelenetet rakok ki virágokkal, magokkal és levelekkel (vagy egyéb természetes alapanyaggal), akkor a legtöbbször van egy kedvenc részlete az adott ékszernek. Akár egy nehezen kivitelezett apróság, ami esetleg kezdetben kifogott rajtam, akár egy vicces motívum, vagy egy szerintem jól eltalált részlet.

A kristályosan áttetsző ökogyanta ékszerek úgy néznek ki, mint az ónos eső által jéggel bevont növények, melyekre ráragyog a napsugár. Van erre a jelenségre egy régi angol szó: ammil. Mivel oly találó, ezt választottam márkanévnek.

Célom, hogy minél környezettudatosabb megoldásokat alkalmazzak a csomagolás (újrahasznosított papír), a termékfejlesztés és a display terén is (újrahasznosított ablakkeret és gerenda, faágak). Az újrahasznosítás elősegíti az energia-megtakarítást és a káros anyag kibocsátás csökkentését. Újrahasznosításkor ennél is tovább lépek, ilyenkor anyagában történő hasznosítás történik, vagyis a hulladékból újra terméket állítok elő. Etikus, környezetbarát ajándék.

virag-varazs

Bízom benne, hogy az általam nagy szeretettel és aprólékos munkával készített ékszerek olyan örömet okoznak viselőjüknek, mint az alkotási folyamat számomra. S remélem, hogy az Ammil Design ékszerek a hétköznapi rohanásban is közelebb hozzák a természetet.

„A föld virágokkal nevet.” / Ralph Waldo Emerson/

A márka elérhetősége, kapcsolat:

Kezdődyné Maár Orsolya
info@ammildesign.hu

Weboldal  
Facebook  
Instagram  

 

Ammil Design

 

Farkas Ferencné Pásztor Ilona

 

Hozzászólások