A vírus miatt az egyik legnehezebb helyzetbe a várandósok és a kisgyermekes anyukák kerültek, akik kisbabáik egészségéért aggódva tele vannak bizonytalansággal és kérdésekkel. Sajnos a gyermekorvosi- és a védőnői személyes találkozások száma lecsökkent, így sok szülő magára maradt aggodalmaival.

A szokásos gyermekgondozási és a kicsik fejlődését érintő kérdéseken kívül kiemelten foglalkoztatja az anyukákat az immunerősítés, a védőoltások és a járványhelyzet miatti felelős viselkedés témája is. Nekik igyekszik elkötelezetten segíteni és válaszolni Gellérthegyi Tiborné Hepp Edit védőnő, aki heti két alkalommal, térítésmentesen, online és telefonon is elérhető a Rossmann drogérialánc jóvoltából.

Gellérthegyi Tiborné Hepp Edit védőnő 30 éve igyekszik a legnagyobb gonddal és törődéssel segíteni a várandós anyukák, valamint a kisgyermekes családok életét. Munkatapasztalatainak köszönhetően, három gyermek édesanyjaként tudja és átérzi, hogy milyen nehéz helyzetben vannak jelenleg a várandósok és a frissen szült anyukák, ezért

a szakember térítésmentesen, ezen az oldalon minden szerdán és pénteken 9.00-15.00 óra között online tanácsadást tart, amikor chaten lehet tőle kérdezni, 15.00-16.00 óra között pedig telefonos visszahívást lehet tőle kérni.

Gellérthegyi Tiborné Hepp Edit védőnő

Sajnos a covid-19 miatt többször előfordul, hogy a kismamák és a frissen szült anyukák nem tudnak rendszeresen találkozni a védőnőjükkel, de olyan is akad, aki csak többféle véleményt szeretne meghallgatni.

Elbizonytalanodnak, nem érik el a saját gyermekorvosukat, ezért megkeresnek engem. A szokásos kérdéseken túl – mint a szoptatás, hozzátáplálás, mozgásfejlődés, fogzás, szobatisztaság, a szülés utáni juttatások és az alvási problémák -, egyre többen kérdeznek a védőoltásokról.

De rengeteg a bizonytalanság amiatt is, hogy meg merjék-e látogatni az unokákkal az idős nagyszülőket, a várandósok pedig sokszor a közelgő szüléssel kapcsolatban kérdeznek. Az egyik legtöbbször firtatott téma az immunerősítés. Azt tapasztalom, hogy a szülők sokszor túlzásba esnek és még több vitamint szeretnének adni a kicsiknek, de magukra ezen a téren sokkal kevésbé figyelnek oda” – mondta el a Rossmann védőnője. Szerinte a járvány miatt még nagyobb probléma lett, hogy az újdonsült anyukák egyedül érzik magukat.

Pszichológusként is működök, teljes mértékben! Egy pár hetes csecsemővel otthon lévő anyukában általában rengeteg a bizonytalanság, és hiába van ott sokszor az apuka is, ő általában még kétségbeesettebb. A kollégák sajnos nem biztos, hogy el tudnak jutni a családhoz minden héten, mint ahogy eddig, ezért például ilyen helyzetekben nagyon hálásak a szülők a segítségemért.

Érezhető, hogy mennyire hiányoznak az anyukáknak a baba-mama klubok, a játszóházak és a gyerekközösségek, de az is, hogy találkozhassanak a barátnőjükkel, vagy csak az utcán sétálva leálljanak valakivel beszélgetni” – tette hozzá a szakember.

A következő tanácsadások időpontjáról és a kezdeményezésről további információkat itt talál.

Forrás: Red Lemon Media

Magazinunk egy korábbi cikkét a témával kapcsolatban itt  találja.

 

Hozzászólások