Nagykovácsiban, Magyarország egyik legtöbb gyermekkel megáldott településén az idei, 85. Ünnepi Könyvhét és a 13. Gyermekkönyvnapok országos rendezvényét különleges, hagyományteremtő programmal ünnepelték a helyiek.


Az I. Mesekönyv Fesztivál egész napos programját civil kezdeményezésre a helyi önkormányzat támogaţásával szervezték meg 2014. június 15-én. A fesztivál természetesen elsősorban a mesekönyvekről, gyerekprogramokról és a mesékről szólt – mintegy előre vetítve a nagyközség formálódó arcélét, a mostani rendezvényen debütáló Nagykovácsi Mesefalut.

A Mesefalu ötlete nem véletlenül éppen Nagykovácsiban kelt életre, hiszen a Budapesttől mindössze 15 kilométerre, csodálatos természeti környezetben fekvő falu lakosságának jelentős része még a mesék világában él – a 7500 lakosból több mint kétezer gyermek!


A gyermekes családoknak kínál majd rendszeres programokat a Mesefalu: mesefoglalkozások, meseösvény, báb- és színi előadások, diafilmvetítések, zenés és mozgásos foglalkozások, kézműveskedés, bátorságpróba, mesetáborok lesznek majd a visszatérő időtöltési lehetőségek, de emellett évente több alkalommal kerül sor tematikus hétvégi rendezvényre, illetve nagyszabású fesztiválra is.

A Mesefalu megálmodói azt remélik, hogy a budai agglomeráció egyik leghangulatosabb településén, középtávon olyan meseközpont születik, ahová szívesen térnek vissza a látogatók, és ahol újabb és újabb feltöltődési, tartalmas kikapcsolódási lehetőséget találnak.


Az idei könyvheti rendezvény idejére máris mesefaluvá változott Nagykovácsi: a főtéren felállított színpadon egymást váltották a színvonalas produkciók – a Rutkai Bori Banda frissen megjelent Sárkány Járgány című lemezéről hozott dalokat, a Bábakalács Bábszínház rendhagyó papírszínházi előadást mutatott be, a vidám Búgócsiga Zenede megmozgatta a gyermekeket, akárcsak a Ferencz Krisztina által vezetett zenés-mesés mozgás-improvizáció. Emellett egész napos, a mesék világához kapcsolódó kézműves, játékos és interaktív foglalkozások fogadták a várakozáson felüli létszámban ide érkező fővárosi és helyi gyermekes családokat. A Szigony zenekar moldvai táncházát követően a sokadalom lámpásokkal a rétre vonult, ahol hét mesélő hét esti meséje zárta a fesztivált.

2014. június 19.

Hozzászólások