Valószínűleg 1928. június 18-án halt meg Amundsen, a nagy norvég sarkkutató (1872-1928). Halálának pontos dátuma azonban nem állapítható meg, az említett nap csak feltételezés. Annak ellenére, hogy neve főleg azzal vált ismertté, hogy elsőként érte el a Déli-sarkot, valójában egész életében az Arktisz szerelmese volt. Példaképének a másik nagy norvég kutatót, Nansent tekintette, és már fiatal korában több sarkvidéki expedíción vett részt.

Kiemelkedő sikere volt az 1903-1906-os expedíció, amikor a világon először áthajózott a legendás Északnyugati átjárón. Ez a Jeges-tengeren átvezető, Kanada északi partjai mentén húzódó tengeri útvonal, amely összeköti az Atlanti- és a Csendes-óceánt. Ezt követően fő céljának tekintette az Északi-sark elérését. Az expedícióra már felkészítette hajóját, a Fram-ot, (korábban ez Nansen hajója volt), amikor 1909-ben híre jött, hogy az amerikai Peary megelőzte (Bár sokan vitatják, hogy az amerikai valóban elérte a Sarkot.) Ekkor megváltoztatta a tervét, és a Déli-sark meghódítására indult.

Az Antarktiszon azonban vetélytársa akadt. Az angol Robert Scott kapitány már korábban is vezetett ide expedíciót, és most ő is a Sarkot akart elérni. A felfedezések történetének egyik legérdekesebb versenyfutása kezdődött 1911-ben. A két kutató különböző útvonalat választott a Sark felé, Amundsené körülbelül 100 km-rel rövidebb volt (1400 km). Scott motoros szánokkal és shetlandi pónikkal próbálkozott, de ezek kudarcot vallottak az Antarktiszon, így az angoloknak az út nagy részén emberi erővel kellett vontatniuk szánjaikat. Ezzel szemben Amundsen kiváló szánhúzó kutyái jól alkalmazkodtak a körülményekhez, így a norvég kutató viszonylag könnyen jutott el négy társával a Sarkra 1911. december 14-én. Útja visszafelé is biztonságos volt. Scott csak 1912 januárjában érte el a Sarkot, és a visszafelé vezető úton a hóvihar miatt mind az öt angol kutató életét vesztette.

Amundsen élete további részét az Arktisz felderítésének szentelte. Ő volt az első, aki léghajóval átrepült az Északi-sark felett 1925-ben. 1928-ban az olasz sarkkutató, Nobile léghajója balesetet szenvedett a sarkvidéken. Amundsen azonnal felderítésre indult, de lezuhant, és holtteste soha nem került elő. Temetője az általa annyira szeretett sarkvidék lett. (Nobilé-t később sikerült megtalálni és megmenteni.)

Weninger Endre

2014. június 18.

Hozzászólások