Napjainkban a legtöbb napi használatú tárgyban, legyen az mobiltelefon, elektronikus könyvolvasó, MP3 lejátszó, vagy mondjuk egy fényképezőgép, megbújik egy memóriakártya is. Hasonlóak, mint a merevlemezek, fő különbséget a méretük és működési elvük mutatja. A memóriakártyák működésükhöz memóriachipet használnak. Különböző típusokban és tárhely méretben elérhetőek. Fő meghatározójuk ezeknek is a memória mérete és a működési sebessége.

Memóriakártya vásárlása esetén vegyük figyelembe a gyártó által megszabott kritériumokat. Azok pontos betartásának megfelelően válasszunk memóriakártyát a készülékbe. Ha ezeket az előírásokat figyelembe vettük, jöhetnek az egyedi igények is.

Az SD memóriakártyák

Az SD memóriakártyák a legelterjedtebb kártyatípusok. Az SD memóriakártyák három méretben érhetőek el, a hagyományos SD, a microSD és a miniSD formájában. Mondhatni ezek is a telefonban elhelyezett SIM kártyák méretéhez hasonlóan csökkennek. Talán kijelenthetjük, mára elérték a legkisebb formájukat.

Belső tárhely

Felhasználói szempontból a legmeghatározóbb mutató a memóriakártya tárhelyének a mérete. Itt is figyeljünk a gyártó alapján meghatározott maximális tárhely méretre, mivel annál nagyobbat a készülék nem fog tudni kezelni.

Memóriakártya formátumok

A memóriakártyák a sima SD kivitelek mellett még SDHC és SDXC kivitelekben is kaphatóak. Ez okozhat fejtörést a választás során. Külsőre mind a kettő azonos méretű. Tárhely méretükben mutatnak jelentős különbségeket. A legmodernebb az SDXC megjelölésű, de ez viszont már csak exFAT fájlrendszerrel képes együttműködni. A termékleírásból erre is választ kaphatunk, hogy egy ilyen túlképzett kártya passzol-e a kütyünkhöz.

Sebesség meghatározása

A kártyák sebességének meghatározója a Speed Class. Ezt egy számmal jelölik, mely megmutatja a memóriakártya minimális adatátviteli sebességét MB/másodpercben. Az 1-es szám 10 MB/mp-et jelent.

A SanDisk Ultra 128GB SDXC Memóriakártya Class 10 besorolással, ahogy a neve is mutatja, ultra gyors sebességgel dolgozik. Kifejezetten alkalmas ezért HD minőségű anyagok kezelésére és rögzítésére. Mindazonáltal az egyszerűbb formátumokkal, így mondjuk a fényképekkel extra gyors sebességgel dolgozik. Nagy tárhelyének köszönhetően nem lesz olyan felvétel, amelyet kénytelenek lennénk kihagyni, mellőzni.

Az eltérő gyártók eltérő minőségű darabokat gyártanak. Óvakodjunk a soha nem hallott gyártók termékeitől. A memóriakártyák sérülése esetén adataink pótolhatatlanul elvesznek. Ne rendeljen Kínából olcsóbbat! Ezzel nemcsak a memóriakártyán tárolt adatait, hanem a készülék életét is veszélybe sodorhatja.

A Gigaplaza.eu kínálatában csak megbízható gyártók modelljei találhatóak. Ebben a webáruházban nyugodtan válogathat a termékek között, egyik sem fog csalódást okozni. Ügyfélszolgálatuk segítségét kérheti a legmegfelelőbb termék kiválasztása során.

 

 

Hozzászólások