Miután kiköltöztünk a partra, sokkal inkább Ausztráliában éreztük magunkat. Perth mint város sosem nőtt a szívünkhöz igazán minden fantasztikus adottsága ellenére sem, de Cottesloe, ahol lakást béreltünk, Perth legtutibb része.

Auszi101
ÉLET A PARTON

Elég drága is, ezért csak egy kicsi lakást választottunk, de az óceán kétutcányira volt tőlünk. Este, ha már nem jártak az autók, hallani lehetett a víz morajlását a lakásban.

Mezítláb jártunk a játszótérre, Toma gyakorlatilag mindenhova. Rengeteg madárféle, főleg papagáj él arra, vannak hatalmas feketék, fehérek, rózsaszínűek, és vannak kicsi piros-zöldek. Naplementekor összegyűlnek a parti fákon és irdatlan hangosan rikácsolnak. A hatalmas fenyők a színes papagájokkal úgy néznek ki, mint a karácsonyfák. Ámulatba ejtő látvány. Aztán ott mászkálnak azok a nagy gyíkok le-fel.

Auszi102
A szarkák már kevésbé szimpatikusak bizonyos időszakokban. Szeptember környékén, mikor kelnek a fiókák, agresszívakká válnak. Tomának hátul a fejét meg is sebezték. Nagyon féltünk tőlük. Kész horror volt kijönni a lakásból. Volt olyan utca, amit el kellett kerülnünk, mert biztosan támadtak. Elég nagy madarak egyébként, vannak olyan kifejlett hímek, amelyek kétszer akkorák, mint egy galamb, és nagyon intelligensek.
Auszi103
Van egy csomó óvintézkedés, amire felhívják mar a gyerekek figyelmét is, pl. a hátizsákjukat a fejükre kell tenni, illetve lehajtani a fejet, szemet eltakarni. A biciklisekre különösen allergiásak. A sisakokra drótokat kell helyezni, mert a legmagasabb ponton támadnak.
A szarkaszezont leszámítva idilli hely volt Cottesloe, es nem tudom, hogy lakunk-e még egyszer olyan gyönyörű utcában, mint a Broome street.
Megtaláltuk új törzshelyünket is – a Toast Kávézó után – a Cimbalino-ban. A szombat reggeleket ott indítottuk. Aztán már a vasárnapokat is. Aztán a péntek délutánokat is.
Aztán….

KARÁCSONY

A múlt évi volt itt a második karácsonyunk, de az óceánparton még sokkal bizarrabbnak éreztük, mint előző évben a Cityben.

Reggel ünnepeltünk, majd elmentünk sétálni. A beach tele, a kávézók és az éttermek szintén.

Auszi107

35 fok meleg. Tréfás apukák fürdőnadrágban és mikulássapkában, mezítlábas gyerekek fején játék szarvasagancs, a házak tetején felfújhatós hóemberek és angyalkák.

Szóval náluk a karácsony kevésbé meghitt hangulatú, de mindenképpen örömteli és életigenlő.

MUNKAHELY 2 / PERTH, SOUTHLAND BOULOVARDE SHOPPING AND ENTERTAINMENT CENTRE

Frank talpraesettsége hamar feltűnést keltett a cégnél – championnak(bajnoknak) meg crazy ninja ops’ -nak (őrült nidzsa operation managernek) becézik – és fél év múlva már egy új munkát bíztak rá. Egy olyan bevásárlóközpontot, ahol azelőtt komoly gondok adódtak. Ehhez kapott egy belevaló főnököt, Quentint, akivel haverok lettek, de Quentin még így is jó főnök tudott maradni. Együtt készültek a Maratonra is, amit Frank egy gigantikus meditációnak szánt, akárcsak a Caminot. (Végül csak a kisebb távot futotta le, nem volt eléggé felkészült.)

Auszi109

LEND LEASE ALAPÍTVÁNY

A visszaadni valamit a társadalomnak, a köznek itt bevett szokás. A nagyvállalatoktól a kisebbekig mindenki adakozik.

A cégnek 2015-ben volt húsz éves az alapítványa, így több különféle jótékonysági programot szerveztek, finanszíroztak, hol a munkavállalók részére, hol a köznek.

Minden államban van egy képviselő, aki koordinálja a központból kapott feladatokat. Mivel évforduló volt, ezért még jelentősebbre gondolták az idei évet, és ennek az évfordulónak rendelték alá a projekteket. (Ja, ilyenkor, amikor az éves társadalmi munkanap van, senki, de senki nem dolgozik a cégnél. Mindenki a lővonalban van.)

Auszi110

A Nyugat-Ausztrál állam alapítványi képviselője felhívta Franket, hogy rá gondoltak, hogy segítsen megszervezni a társadalmi munkanapot. Ő persze vállalta.

Szóval ötletelt az állatkerti segítségtől a folyóparti rendezésig, aztán a választás egy fogyatékossággal élők iskolájára esett.

Auszi111

Ötvenen mentek oda a cégtől. A feladatok kiválasztásától az
anyagok beszerzéséig és a munkavédelmi oktatásig, valamint a munka felügyeletéig mindent Frank intézett. Anisha nevű kolléganője volt a háttérsegítség, ő intézte az ételt, az italt, a munkaruhát és az after partyt egy helyi pubban.

Egy egész napot segítettek úgy, hogy közben az iskola üzemelt, azonban kifestettek öt tantermet, felújították a kertet, kialakítottak egy kreatív sarkot, megjavították az ajtókat és egy biztonsági korlátot, kerítést is építettek.

 

Az előző részek: Auszi’01, ’02, ’03, ’04, ’05, ’06, ’07, ’08, ’09

A folytatásban:

  • Metszéspont
  • A takarítók csoportvezetője, Prit
  • Csak semmi kispályás maximalizmus
  • Frank Achilles-pontja

A szerző: Budai Nóra (Ausztrália)

Forrás: Auszi-blog

 

 

Hozzászólások