A második fejezet elkezdődik…

auszi08-2

PERTH 2014. AUGUSZTUS

Frank dolgozni kezdett a Lend Lease-nél, mint operation manager.

Mikor Franket felvették ide másfél éve, szinte semmit nem tudtunk a cégről. Aztán kiderült, hogy egy óriás mamut vállalat az ingatlan szektorban. Ausztrália kilencedik legnagyobb vállalata. Több részleggel, mint pl. kisker, kivitelezés, beruházás, szerviz, ingatlanfejlesztés. Ők építették az első felhőkarcolót Ausztráliában, az Operaházat Sydney-ben, az első 5 csillagos irodaházat a déli féltekén. A cég világviszonylatban is jelen van a következő országokban: USA, Anglia, Olaszország, Oroszország, Mexikó, India, és persze az Asian Pacific régió.

auszi08-1

 

OPERATION MANAGER

Feladata az ingatlan zökkenőmentes üzemeltetése. A beruházási projektek megvalósítása. Hozzátartozik többek között a felújítás, az átalakítás, üzemeltetés, karbantartás, kertészet, takarítás, őrzésvédelem, környezettudatosság, közművek, biztonság, munka- és egészségvédelem, valamint a pénzügy.

Frank eddigi tapasztalatai:

Ha itt egy állásinterjún azt mondod: „szeretem a kihívásokat”…nem fognak rákapni. Ami nekik fontos: a kooperációs készség, a választott hivatáson-szakterületen belüli fejlődés szándéka, céghűség. A lényeg, hogy csapatjátékos vagy-e és ha kell, tudsz-e csapatot építeni-összetartani. Itt a ” one man band show” senkit nem érdekel.

A magyar ismerősök megkérdezték, hogy a kihívásokat kerestük-e a kiköltözéssel. A látszat ellenére sosem kerestük a kihívásokat.
Frank így mondja: Ne az adrenalin legyen a „megoldás”, hanem a megoldás legyen az adrenalin. A látszólag változatlanban vedd észre az értéket, a hétköznapokban az örömöt. Szerintünk ezeknél kézenfekvőbb és nehezebb(nek látszó) kihívás nincs. Mindez nem zárja ki a nyitottságot és kíváncsiságot.
Ausztrália sok szempontból ezeket demonstrálja számunkra, így a munkamoráljuk, munkastílusuk is.

Nagyon egyszerű a folyamat. Annyit dolgozz és azért felelj és azt végezd el, ami a munkaköri leírásodban van. Ne dolgozz napi 8 óra helyett 10, 12, 14 órát, nem várja el senki. Ne taposs és nyomd magad. Itt te a csapat része vagy és a cégért, a csapatért dolgozz!

Errefelé furcsa, ha a saját eredményeiddel kérkedsz, itt azt mondjak „mi” az „én” helyett. Nem várnak el semmi extrát, azonban ha extrát teljesítesz, azt díjazzák. Mindenki mindenkit meghallgat és megkérdez, hogy te hogy dolgozol, és objektíven ítélnek meg.

Komolyan veszik, hogy érezd jól magad. Bárkit felhívhatsz bármivel, akár a vezérigazgatót is, mindenki megközelíthető és nincs sztárallűr. A pozitív közlés alap. Mindig próbálnak megfelelő munkakörülményeket biztosítani mindenben.
Elvárják a korrektséget és ha kérdeznek, akkor tényleg a véleményedre kíváncsiak.

Viccesek, szeretik és értik is a humort a munkahelyen is, lazák és közvetlenek, a kétkezi melóst tisztelik. Fontos a jó hangulat és közérzet.
A két leggyakrabban használt mondatuk: „No drama.” „Are you happy?” (Itt sem tökéletes minden – messze nem – , de a dolgok úgy általában eléggé hasonlítanak arra, amire azt mondjuk, hogy „ez a normális”.)

auszi08-3

MUNKAHELY 1. / PERTH, ARMADELE SHOPPING CENTRE

Frank első munkahelye ideális volt egy kezdő bevándorló számára. A főnöke – a center manager – egy 50 körüli kiegyensúlyozott hölgy volt, Michelle. Mellette szabadon tanulhatott. Nos, igazából semmit nem mondtak el neki, egyből mélyvíz, így gyorsan bele is jött a dolgokba. Ettől függetlenül mégis megtapasztalta a kiszámíthatóságot, a stresszmentes munkahelyi viszonyokat és a sok dicserő szót.

Frank bizonytalanságot az angolja miatt érzett egy darabig.

EXKLUZÍV/YES, NO, YES

Angolul dolgozni nehezebb, mint hinnéd. Frank az első időkben, napjában 8-10 alkalommal hívott a munkahelyéről: „Nóra, izzadok, mint egy ló, semmit nem értek! Tök gáz!”
Viszont kreativitásának maximális kihasználtságával szinte tökéletesen leplezte, illetve kompenzálta nyelvi hiányosságait.

Az előző részek: Auszi’01, ’02, ’03, ’04, ’05, ’06, ’07

A folytatásban:

  • Karitatív
  • Exkluzív/Vagyok, aki vagyok
  • Hétköznapok Tomával
  • Érdekesség/Ovi másképp

A szerző: Budai Nóra (Ausztrália)

Forrás: Auszi-blog

Hozzászólások