Rendszeresen jártunk a Magyar Házba, ahol állandó programok várják a perthi magyarokat és szembesültünk vele, hogy itt tényleg sok földink él, már 2000-nél is többen.

aus11

Itt ismertük meg a jelenlegi ausztrál magyar nagykövetet, Sikó Annát, akit nagyon megkedveltünk, és még magyar háziorvost és fogorvost is találtunk magunknak!

aus10RICHARDÉK

Richard feleségét, az orosz Tányát és kisfiát, Markot, aki Janikovszky Éva megfogalmazásában „a Rezső vére”…a játszótéren ismertük meg. Kiderült, hogy itt laknak a szomszédos társasházban. Sok közös játék és séta után jöttek a közös programok, ahol már férje, az Új-Zélandról származó Richard is jelen volt.

Richard kedves, közvetlen férfi, kb. 50 éves, vállalkozó. Valami beruházás-félével foglalkozik… Mindenesetre rengeteget utazik most is. Élt már Egyiptomban, Moszkvában, Thaiföldön és még sok helyen.

aus12

A hónapok teltek, a barátság mélyült… Volt, hogy Frank és Richard együtt vágtak át a sivatagon autóval, s két napot töltöttek összezárva, míg eljutottak Melbourne-be és vissza, ahol Richard egy fura vízkezelő berendezést mutatott be egy műszaki kiállításon.

AZTÁN

Richard Kínából, valami üzleti útról tért haza éppen, megkérte Franket, hogy menjen ki elé a reptérre. Hazafelé az autóban Frank megkérdezte, hogy merre járt Kínában.

Ilyenkor az ember vár egy olyan választ, hogy, mondjuk északon. Vagy csak a fővárosban… De Richard ekkor felsorolt kb. 10 kínai várost levegővétel nélkül, tökéletes kiejtéssel, mintha legalábbis ő rajzolta volna meg Kína térképét. Frank ekkor felhagyott a kínai úttal kapcsolatos további faggatózással, s a maori őslakosok szociális helyzetére terelte a szót.

Ezek után nem sokkal Frank kapott egy hangüzenetet egy munkaközvetítő ügynöktől, de nem értettük a nevet. Frank elküldte az üzenetet Richardnak, hogy betűzze ki neki, ő meg leírja.

Richard a következő módon betűzött: “b – mint bravo, o – mint oscar, a – mint alfa, d – mint delta, i – mint india, f – mint foxtrott”, azaz a nemzetközi katonai rövidítési rendszert használta. Frank némán jegyzetelt, sose felejtem az arcát, mikor letette a telót…

aus23

Frank Richarddal a lóversenyen

 

MUNKA

Márciusban aztán elkezdődött a munkakeresgélés. (…kronológiai okokból folytatás később…) Kb. ugyanekkor Frank kigondolta, hogy „hazadolgozik”.

A Magyarországi Létesítménygazdálkodási Szövetség elnökével megállapodtak, hogy mostantól Frank fogja képviselni kis hazánkat, mint a HFMS ausztráliai nagykövete. Innentől kezdve Frank rendszeres látogatója lett a különböző FM konferenciáknak, kiállításoknak, expóknak. Így ő már sok helyre eljutott, pl. Sydney, Melbourne, Brisbane… és gyakorlatilag megismerte a szakma krémjét.

aus15

Az FMA (Ausztrál FM Szövetség) elnökével egyeztetve pedig a jövő évben Adelaide-ban adhat majd elő az éves országos konferencián. Frank feladata, hogy építse a két ország közötti szakmai kapcsolatot.

Munkakörébe tartozik, hogy interjúkat készít, beszámolókat ír…. A cikkei megjelennek a szövetség honlapján.

A következő bejegyzésből címszavakban:

  • Hétköznapok
  • Exkluzív. Az angol tanfolyam
  • Sport
  • Exkluzív. Az aikidós fiú
  • Kaja

 

Az előző rész

Folytatás következik…

A szerző: Budai Nóra (Ausztrália)

Forrás: Auszi-blog

Hozzászólások