Dob és didzseridu hangszereken előadott varázsos afrikai ritmusokkal adta meg a hangulatot Sevecsek Béla a kecskeméti Cifrapalota földszinti folyosó galériáján június 10-én, pénteken délután az Eltűnő Núbia című kiállítás megnyitóján. 

 

nubia1

 

A hullámzó muzsikát követően a házasszony, Szabóné Bognár Anikó köszöntötte a vendégeket, majd Dr. Rosta Szabolcs régész, a Kecskeméti Katona József Múzeum igazgatója szólt a közönséghez. Előtte egy asztalon az általa immár tíz évvel ezelőtt, két hónap időtartamú, megfeszített, eredményeiben jelentős munkát végző magyar expedíció tagjaként annak idején hazahozott kincseit mutatta be: kardomon és tömjén, konzervdobozból mesterien készített kávés edények, ritka becses teve farok ostor, amelyek hosszú éveken át pihentek félegyházi hajlékukban.

 

nubia5

 

Most mind egy rövid időre előkerült egy tál szaharai vörös homok társaságában, amely Meroé ókori romvárosának királysírjai mellől származott ide, a Duna-Tisza közére. Az Észak-Szudánban, a mesés Núbia keleti részén szerzett élmények megindító felelevenítése után Dr. Lassányi Gábor régész, egyiptológus, aki egyúttal a Magyar Régész Szövetség elnöke is, mondta el méltatását Lantai-Csont Gergely, az ifjú és immár világszerte számon tartott fotográfus kiállításának 2013-ban készült képeiről.

 

nubia4

 

A nem fáradó érdeklődők kíséretében pedig azon nyomban tárlatvezető kalandozásra hívott, amikor részletesen is szólt a vendégszerető szaharai emberekről, a velünk rokonságot számon tartó magyarabokról, a hagyományhű bedzsákról, vagy arról az érdekes vidékről, ahol gróf Almásy László (a legendás „angol beteg”) is járt, vagy ahol megfordul a Nílus, azaz egy fura szakaszon dél felé folyik. Megannyi távoli, de nem idegen, a vissza-visszahívó, s az emberiség történetének megértéséhez ma is oly nagyszerű terepi ismereteket nyújtó kontinens-darabról van szó. A kiállítás kecskeméti gondozója V. Székely György régész.

 

nubia3

 

A szeptember 25-ig tartó kiállítás hétfő kivételével naponta 10.00-től és 17.00 óráig látogatható, s természetesen a Múzeumok Éjszakája kecskeméti programjainak sorában is szerepel.

 

Cifrapalota, Kecskemét, Rákóczi út 1. Szakmai kapcsolat: lassanyi.g@gmail.com

Fotók és szöveg: Kriston Vízi József

 

 

Hozzászólások