Ausztráliában nem azért van tisztaság, mert egyáltalán nem szemetelnek, hanem mert folyamatosan takarítanak és parkot rendeznek.

auszi51
FONTOS A KÖZÉRDEK
Parkmánia. Kikozmetikázott fű, virágok, kis tavak madarakkal és tisztaság.

Senki nem bámulja meg a másikat, nem foglalkoznak egymás küllemével. A férfiak sem bámuljak meg a nőket, sokkal diszkrétebb a nemek közötti viszony, mint otthon. A „plázacica” jelenség, mint olyan, itt nem létezik.
Bárki jógázhat, taichizhat, vagy tornázhat akár egyedül is egy parkban, vagy a parton, természetes dolog.

auszi52
A gazdag embereken nem látszik, hogy gazdagok. Nincs például autókultusz, illetve márka-mánia.
Elég sok a rendőr és a parkőr, pláne a szórakozó negyedekben. Aki nem megfelelően viselkedik, azt udvariasan, de határozottan kiszedik a sorból. A rendőröknek van egy biciklis osztaguk is.

auszi53

Szigorúak a szabályok az alkoholfogyasztásra és dohányzásra nézve. Itt elég kevesen dohányoznak és a jelenlegi kormány fontolgatja a teljes betiltást. Azért be tudnak rúgni még a nők is, de ezt is lazán veszik egymás között.

A sportmánia az idősebb korosztályra ugyanúgy jellemző. Esténként csapatokban futnak a baráti társaságok, munkatársak.
Kellemes a klíma. Többnyire még télen is felmegy napközben 20 fokra a hőmérséklet.

AUSZTRÁLIA KEVÉSBÉ O.K.

Sok európai, aki hozzászokott a nyüzsgéshez, a rengeteg ingerhez, az az itteni életet kissé unalmasnak találja. (Mi pont a sok lehetőséget látjuk ebben a „mozdulatlanságban”.)

A magaskultúra hiányát is sok európai kifogásolja.

Sok minden van itt is, csak nincs belőle terülj-terülj asztalkám, mint Európában. Itt ez kevésbé fontos. A műveltség magánügy, műveld magad, adott minden lehetőséged… tény és való, hogy tájékozatlanabbak, de ebben a társadalmi közegben ez mást jelent, pontosabban nem jelent semmit. Viszont van nagy közösségi élet, piknik a barátokkal, össznépi sportolás. És természetesen találkoztunk már igen művelt emberekkel is. (Egyébként most éppen Csehovot játszanak a perthi színházban).

auszi54

Az óceán nekünk elég hideg, sokszor nagyok a hullámok ezen a parton és cápák is vannak. Szóval maradunk Égei-tenger- és Balaton-pártiak. Az auszik azt mondják, nem kell félni, nagyon ritka a cápa. (Én viszont minden második hullám mögött látok egy uszonyt… )

Mérges pókok és kígyók? Vannak, de mi még nem láttunk egyet sem. Ismerőseink, akik 30 éve itt élnek, azok is csak kétszer találkoztak mérges kígyóval. Igaz, mindkétszer a kertjükben. ( Upsz!)
Néha 40 fok van. De ilyen napokból mondjuk 10 volt a 8 hónapos nyár alatt.
Nincs fűtés, se szigetelés az ablakokon, s bár a téli időszakban is enyhe az idő nappal, éjszaka és hajnalban 4 fokra simán lemegy a hőmérséklet. Vannak egészen hideg reggelek, ez elég kellemetlen. Ilyenkor légkondival fűtünk.

AMI HIÁNYZIK?

Több európai és magyar érték. Nem sorolom, hogy számunkra mik ezek, mindenki gondoljon arra, amire szíve szerint gondolni képes.

auszi57

Fájóan egyébként semmi nem hiányzik még. Sőt, most inkább már halványodnak a kontúrok és kezdjük egy kozmopolita szemével is látni a világot.
Honvágy még nem jelentkezett egyikünknél sem.

auszi58

Érdekes ám, mivel sok itt a magyar, meg az ország fele bevándorló, meg ott az internet, skype …. így – ahogy mondani szokták – összement a világ.
Az őslakosok sajnos rossz állapotban vannak. Nehéz téma ez, amiről érdemben itt most nem tudok többet írni a fentieknél, inkább ajánlok egy könyvet, érdemes elolvasni!

AMIT MI MÁSKÉPP CSINÁLUNK

Az auszik nem szeretnek segítséget kérni egymástól. Ők maguk készségesek, de inkább csak kisebb ügyekben. A segítségnyújtás és a barátság itt más értelmet kap. Amit ők segítségnek gondolnak, az nálunk épp hogy csak valami. Nem szokás panaszkodni. A szomszédjaikkal nem ismerkednek meg, a saját otthonukba csak ritkán hívnak másokat, inkább parkokban piknikelnek együtt. Nehezen viselik, ha sürgetik őket és a lekötelezettséget is. Nem vágynak kitűnni, vagy okosnak lenni. Nyugiban mindenki teszi a dolgát, a rászabott feladatot hajtja végre, nagyon kényelmes tempóban. Szabálykövetőek. Nem szeretik a változtatásokat, ami bevált, megtartják.

 

auszi59

A gyerekeiket szabadabban nevelik, kevésbé féltik őket, elfogadóbbak és rugalmasabbak velük. Például nem törölgetik-tisztogatják őket annyit, kevésbé adnak a külsőségekre… Az udvariasságra és a közösség érdekeire való odafigyelésre viszont komolyan ránevelik őket. De, sok szempontból a magyar anyukák tájékozottabbak, kiműveltebbek pl. hogy mit eszik a gyerek, nálunk többen hordozzák kendőben a babákat, többen vannak tisztában az API-vel (kötődő, illetve természetes nevelés), igényesebbek, kulturáltabbak a gyerekjátékok, a gyermekirodalom és a gyerekprogramok.

A strandon nem nem beszélnek hangosan, nem kiáltanak egymásnak messziről, a gyereknek sem.

Az autóutakon nem előznek, nem variálnak és nem dudálnak, várnak…. így aztán nem is válnak rutinos sofőrökké, de ez a fajta közlekedési kultúra nem is igényli igazán.

Nincs közétkeztetés, sem a munkahelyeken, sem pedig az óvodákban, iskolákban. Amit viszel, azt eszel. Ez elég nagy teher az anyukáknak.

Az előző részek: Auszi’01, ’02, ’03, ’04

A következő bejegyzésből:

  • Magyarország/Ausztrália
  • Érdekességek
  • Konklúzió
  • Exkluzív. Frank harmadik szeme

Folyatása következik…

A szerző: Budai Nóra (Ausztrália)

Forrás: Auszi-blog

Hozzászólások