Határtalanul mágikus

Aki egy feledhetetlen és újfajta kikapcsolódásra vágyik, az a három országon – Ausztrián, Szlovénián és Olaszországon – és három kultúrán át vezető távtúraútvonalon megtalálhatja azt. Az Alpok–Adria túraút összesen 43 szakaszból áll, amelyek mindegyike nagyjából 20 kilométer hosszú. Természetesen mindenki saját maga döntheti el, mekkora távot szeretne megtenni, hiszen az egyes szakaszok külön-külön is bejárhatók. A 3 országon át vezető túra ideális választás mindazoknak, akik egy rövidebb túrázással egybekötve szeretnének változatos és látványos tájegységeket felfedezni.

Fotó:Großglockner.at

Hűséges kísérők

A földi „édenkertnek” is titulált, csodálatos természeti környezetben vezető túraútvonal számtalan varázslatos kilátóhelyet kínál, amelyek újra és újra rövid pihenőre csábítanak. Útközben csodás természeti látnivalókat fedezhetünk fel, robajló vízesések mentén haladhatunk tovább, elbűvölő, sok esetben ritka növény- és állatfajokat csodálhatunk meg, kristálytiszta tavakban frissülhetünk fel vagy csobogó patakok és haragos folyók mellé szegődhetünk. A mágikus, meditatív utazás során a könnyű, mediterrán klíma csak fokozza a jókedvet és sok-sok napsütéssel, valamint kellemes hőmérséklettel ajándékozza meg a kirándulókat.

Az Alpok–Adria régió csábító illatai szintén végigkísérik a túrázókat az útvonal teljes hosszában. Három ország étkezési kultúráját ismerhetjük itt meg, amelyek egymásra is hatással voltak. Nemzetközileg is ismert és kedvelt ínyencfalatok kerülnek az asztalra szívélyes vendéglátók közreműködésével, akik előszeretettel beszélgetnek is egy kicsit a vendégekkel.

Fotó:Großglockner.at

Határtalan túraélmények

A 2011-ben „EDEN-Award” díjjal kitüntetett túraútvonal a Hohe Tauern Nemzeti Parkból, Ausztria legnagyobb nemzeti parkjának szívéből indul és Heiligenbluton és Großkirchheimon át vezet a művészvárosként ismert Gmündbe. Innen a látványos Millstatti-Alpokon, majd a Nockberge szelíd, gömbölyded hegyhátain át kanyarog tovább, hogy elérjen Arriachba, amelyet Karintia középpontjaként tartják számon.

Ezt követően a Gerlitzi-Alpokon át juthatunk Veldenbe, a híres Wörthi-tó partján található városkába, majd tovább Baumgartenhöhére, amelyről varázslatos kilátás nyílik a Faaki-tóra.

Mormoták (fotó:Großglockner.at)

Az Alpok–Adria túraút következő szakaszai már Szlovéniában vezetnek. A sívilágkupa helyszínként ismert Kransjka Gora az első állomás, ahonnan a türkizzöld Soča mentén haladhatunk tovább a Triglav Nemzeti Park és a Júliai-Alpok csodás természeti környezetén át a Goriška Brda borvidékre és a lovassportjáról híres Lipicába.

A borairól ismert Collioban léphetjük át az olasz határt és juthatunk el a hagyományokban gazdag Cividale del Friuli városába. A következő célpont a Karst-fennsík zord világa, majd mindezt hátunk mögött hagyva elérjük a tengert. A távtúra néhány kilométerrel távolabb ér véget, az idilli kikötővárosban, Muggiában, amelyet az Adria fénye ragyog be.

Forrás: Osztrák Idegenforgalmi Hivatal

2013. június 15.