A 60-as években határozták el, hogy az öntözés, az árvízi védekezés és a hatékonyabb energiatermelés elősegítése érdekében mesterséges tavat hoznak létre a Tisza középső folyásánál. A kiskörei duzzasztógátat a 70-es években adták át, és a tó egy évtized múlva érte el mai kiterjedését. Az eredeti Kiskörei-víztározó nevet a későbbiekben a Tisza-tó elnevezés váltotta fel.

Ha a közelben nyaralunk, vagy csak egy rövidebb kirándulásra érkezünk, mindenképpen látogassunk el Poroszlóra, ahol a Tisza-tavi Ökocentrum egyedi látványosságaiban gyönyörködhetünk.

“A természet élménytára” – olvasom az Ökocentrumot bemutató prospektuson, és valóban igaz: nyugodtan tervezhetünk egész napos programot, akár gyerekekkel, akár barátokkal vagy kettesben utazunk. Többféle jegyet vásárolhatunk, attól függően, mire vagyunk kíváncsiak: a legtöbb programot kínáló kombinációval megtekinthetjük a 3 dimenziós filmet, az akváriumot, a látogatóközpont kiállításait és a kishajóval megközelíthető tanösvényt.

Látnivalók

A látogatóközpont egyik fontos helyszíne tehát a vetítőterem, ahol egy kb. negyedórás, 3 dimenziós filmet láthatunk a környék élővilágáról.
A hetedik emeleti kilátóteraszról lenyűgöző látvány tárul elénk: amerre a szem ellát, nádasok és vízinövények szabdalta víztükör uralja a tájat.

Látkép a kilátóteraszról

Az épületben több kiállítás is megtekinthető: a hüllőket és kétéltűeket bemutató terrárium (békák, siklók, teknősök, gyíkok) mellett ideiglenes halászati trófea-gyűjtemény és számítógépekkel, valamint mikroszkópokkal is felszerelt interaktív szoba várja a Tisza-tavi élővilág iránt behatóbban érdeklődő látogatókat. A trófea-bemutató rendkívül látványos halfogásokról számol be: nyolcvankilós harcsa hatalmas feje mellett fogastrófeák is láthatók a falon.

Harcsa-trófea az ideiglenes kiállításon

A látogatóközpont legmonumentálisabb része mégiscsak a több mint 50 halfajt felvonultató akvárium, mely Európa legnagyobb édesvizű akváriumrendszere. Különböző méretű pontyok (akadt közöttük 30 kilós is), kövicsíkok, compók és vizák úsznak el közvetlen közelünkben, mellettünk, nemegyszer felettünk. A halászatban járatlan emberek (magamat is ide sorolom) számára sok meglepetést tartogat ez a csodálatos kiállítás: néhány tábla segítségével megismerhetjük a hazánkban valamikor rendkívül gyakori, mégis luxuscikknek számító, 500-1000 kilósra is megnövő viza magyarországi halászatának történetét.

Részlet az akváriumból

Az épületből kilépve folytatódnak a kalandok, hiszen a látogatóközponttól balra haladva elérjük Magyarország legfiatalabb, 10 hektáros állatkertjét. A mocsári- és ékszerteknős bemutatóhely, majd a Szitakötőház után az aranysakálok kifutója következik. Az állatsimogatóban juhok és bárányok várják a kisebb és nagyobb állatszerető vendégeket. Az Ökocentrum szabadtéri kiállítóhelyein vidrákat, kormoránokat, dámszarvasokat és rackajuhokat is láthatunk.

A tájház a környék lakóinak egykori életmódjával ismertet meg minket, csakúgy, mint a halászati eszközöket bemutató tér.

Vízi sétány

A természeti értékeket a víz felett lefektetett pallórendszeren sétálva fedezhetjük fel. Az 1500 méter hosszú távot nagyjából 1-1,5 óra alatt tehetjük meg kényelmes sétával. Út közben két madárvárta és egy kilátótorony is lehetőséget nyújt a fantasztikus látványvilág közelebbi megszemlélésére. A félúton található pihenőszigeten padok és asztalok állnak rendelkezésre, meg lehet állni, ebédelni, pihenni. A kilátóhelyeknél túravezetők állomásoznak, akiktől bátran kérdezhetünk a tó élővilágával kapcsolatban. Egyiküktől megtudtam, hogy a tó felszínén még húsevő növények is élnek. Az információs táblák, melyek végigkísérnek az ösvényen, bemutatják a tó legfontosabb növényeit, néhány mondatban, jól követhetően foglalják össze a már ismerős vagy újonnan megismert növényfajták jellegzetességeit.

A tanösvény április 12. és október 31. között minden nap megközelíthető az Ökocentrum kikötőjéből közlekedő hajójárattal. A Tisza-tavi Hajózási Kft. szervezésében kishajó-kirándulásokon és csónaktúrákon vehetünk részt, ahol romantikus vízi ösvényeken gyönyörködhetünk a virágzó hínármezők, a sulyom és a tavi liliom harmonikus összhatásában, és megfigyelhetjük a pihenő vagy  táplálkozó madarakat. Nyáron menetrend szerinti hajójárat közlekedik Poroszló és Tiszafüred között. Május elejétől október végéig vitorlás és motoros hajó is bérelhető.

Hasznos információk:

Tisza-tavi Ökocentrum

www.itthon.hu/tiszato

www.tiszatavihajozas.hu

Közeli kikapcsolódási lehetőségek:

Berekfürdő: a Nagykunság északi részén, a Hortobágy és a Tisza-tó ölelésében fekszik. Horgásztó, gyógyvíz, ligetes strand várja a pihenni vágyókat.

Robin Kalandsziget – Tiszafüred: az ország egyetlen ártéri kalandparkja. Élménypark a Holt-Tiszán.

Tiszaújváros: Gyógy-és Strandfürdő, minősített gyógyvizű fürdő, a kül-és beltéri medencék vize stresszoldó hatású, nőgyógyászati, ízületi és urológiai panaszokra is kiváló.

Szabics-kikötő és Szabadidőpart, Tiszafüred-Örvény: Tiszavirág Ártéri Sétaút: gyalogosan és csónakon is bejárható a vízi világot bemutató tanösvény, hajózási lehetőség

Karcagi Lovasnapok: szeptember 28-29.: kettesfogathajtó-verseny, díjugratóverseny, lovas ügyességi verseny, kézműves bemutató és vásár, népi ételek kóstolása

Thermál Strand, Tiszacsege

Hortobágyi Látogatóközpont és Kézművesudvar

A nyár elmúltával is gazdag programkínálat várja a Tisza-tóhoz ellátogatókat. Kellemes időtöltést!

Weninger Nóra

2013. augusztus 20.

Hozzászólások