Történelem, természet és víz teljes összhangban

1566-ban Zrínyi 2300 fős végvári csapatával 34 napig állta Szulejmán szultán 65 ezres török seregének ostromát, majd megadás helyett a várat maga mögött felégetve rohant ki, szembe az ellenséggel. Az eredetileg egyszerű toronyvár az évszázadok során alakult erődítményrendszerré. A rommá lőtt és felgyújtott Szigetvár várát a törökök újraépítették, máig látható dzsámit és minaretet is emelve. A vár sok rombolás és átépítés után is megőrizte 16. századi földvár jellegét.

Szigetvár – mely méltán nyerte el a Leghősiesebb Város címet –  nem csupán történelmi emlékekben gazdag, de kiváló természeti adottságokkal is rendelkezik. A zselici dombság déli lankáin mesés túraútvonalakat és jó borokat találhatunk.

A város szívében, a vár szomszédságában található az impozáns Gyógyfürdő, mely kupolájával és tornyaival a török kori műemlékeket idézi. 62 fokos hévíze Magyarország egyik legjobb minőségű és legmelegebb gyógyvize. 9 medencéje 1700 négyzetméternyi vízfelülettel minden korosztály számára tartogat élményeket.

Kölcsey nyomdokain: Zrínyi Napok, 2013. szeptember 6-8.

Számtalan okból érdemes ellátogatni a minden év szeptemberében megrendezésre kerülő Zrínyi Napokra, ahol történelmi, művészeti, bor- és gasztronómiai élmények várnak.

A Zrínyi Emlékünnepség gondolata 1826-ban, a mohácsi csata 300. évfordulóján Kölcsey Ferenctől eredt, aki az egész nemzetnek javasolta, hogy méltóképpen emlékezzen meg a szigetvári hősökről. Szigetvár Város megszívlelte Kölcsey javaslatát és a reformkori gondolatnak megfelelően Szigetvár lakói, civil szervezetei immár 1833 óta élesztgetik, táplálják Zrínyi Miklós és hős katonáinak emlékét. A kezdeti egyházi ünnepek mára az egész várost és Szigetvár kistérségét megmozgató ünnepségsorozattá fejlődtek. Egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a történelmi hagyományokon alapuló látványos bemutatók, hadijátékok, színes kulturális és sportrendezvények. A történelmi hagyományokra alapozva egyre bővülő programokkal és szabadidős rendezvényekkel a Zrínyi Napok kellemes időtöltésre adnak lehetőséget a Szigetvárra érkező látogatóknak és a város lakóinak.

Részletes program

Forrás: Momentum Mundi

2013. augusztus 21.

Hozzászólások