Igazi, tiszta művészet csak akkor születhet, ha a múzsák és az angyalok megnyitják a Mennyország kapuit, és a mű elkészültéig nem létezik más, csak a mester és az Isteni áldás. Az olasz művész alkotásai ezt a fényt és tisztaságot tükrözik vissza az érdeklődőknek. Minden szobor egy-egy csoda. Megszólítják a látogatót. A „beszédes szobrok” történeteket mesélnek, amelynek a vége mindig tanulságul szolgál a halandó embernek. A szerelem című műalkotás jól ábrázolja, hogy mennyire vigyázni kell az egyensúlyra egy kapcsolatban. A csábító vörös éjszaka asszony és a nappal sötétszürke férfi alakja, bár ránézésre is ellentétei egymásnak, mégis egységet alkotnak. Az amerikai popsztárról, Michael Jacksonról készült szoborcsoport is életre kel …

A művész életrajza

Angelo Minuti 1947-ben született az Olaszországban található Bergamo megyében. A művészmester 1969-ben tanítói oklevelet szerzett a Milánói Művészeti Főiskolán. Mint Milánó legrégebbi bronzöntöde tulajdonosa és művészeti vezetője az elkövetkező években a legfontosabb olasz szobrászokkal működött együtt és segített nagyméretű szobrok létrehozásában Olaszországban.

1975-ben kezdett el személyes és csoportos kiállításokon részt venni és a világ több helyén kiállítani, mint Japán, Taiwan, Franciaország, Németország, a Kaliforniai San Diego. Magyarországra 2000 nyarán költözött. A kecskeméti Kisfaludy Ház előtt avatták fel “Repülés” című alkotását 2004-ben, ami nemcsak a repülésnek állít emléket, hanem mindazoknak, akik hivatásul választották e veszélyes foglalkozást, és áldozatot hoztak a repülés dicsőségéért.

A Kecskeméthez tartozó Hetényegyházi Művelődési Házban 2008-ban avatták fel az intézmény névadójáról, Móricz Zsigmondról készített szobrát. Legfontosabb kiállításai: Galleria Treves (1976, 1977, 1978 és 1980). Számos műve nyilvános helyeken található meg, többek között egy féldombormű, amely II. János Pált ábrázolja és a pápa személyesen avatta fel a svájci Ceriniaban. Luciano Pavarotti arcképéről szobrot készített személyes ismeretsége kapcsán. Két rajzával is szerepel egy 1994-ben kezdődött “A kis herceg”-nek dedikált vándorkiállításon, amely később számos európai és amerikai nagyvárosban volt látható.

Bottyán Szeli Sára
2013. augusztus 19.

Hozzászólások