Fővárosi Palotakoncertek címmel indította útjára legújabb koncertsorozatát a Magyar Kamarazenekar, amelynek keretén belül az együttes Budapest patinás palotáiban ad koncerteket 2017-2018 során, egyúttal megismerteti a közönséggel az épületek történetét, érdekességeit.

A Stefánia Palota után a sorozat második állomásának helyszíne a Károlyi Palota (Petőfi Irodalmi Múzeum), a harmadik helyszíne pedig a Festetics Palota, ahol az épületek miliőjének megfelelő, gyönyörű műsorokkal várják az érdeklődőket február 17-én és március 3-án. A koncertmester Bánfalvi Béla Liszt-díjas hegedűművész. A műsorvezető Zelinka Tamás

2018. február 17. szombat, 19 óra
Károlyi Palota – Petőfi Irodalmi Múzeum, Díszterem
(1053 Budapest, Károlyi utca 16.)

A Károlyi Palotában elhangzik a műsoron:

Brahms: 5.-6. Magyar táncok
Csajkovszkij: Vonósszerenád op. 48. – 1.,2. tétel (Andante non troppo, Waltz)
Rachmaninov: Vocalise
Liszt Ferenc: II. Rapszódia
———————————–
Bartók Béla: Román népi táncok
Bartók Béla: Divertimento

 

2018. március 3. szombat, 19 óra
Festetics Palota – Tükörterem (1088 Budapest, Pollack Mihály tér 3.)

A Festetics Palotában elhangzik a műsoron:

Haydn: Quintetto concertant
Haydn: Serenade
Mozart: B-dúr Divertimento
—————————–
Mozart: c-moll Adagio és Fuga
Mozart: F-dúr Divertimento
Haydn: Esz-dúr szimfónia

Jegyek kaphatók a Jegy.hu jegyiroda hálózatában: országszerte a jegyirodákban és az interneten 2990 Ft-os egységáron. 

A Magyar Kamarazenekar tagjai a hazai, élvonalbeli komolyzenei szakma jeles képviselői, akik mögött több évtizedes szakmai képzés és múlt áll. Az együttes alapítója, vezetője és hangversenymestere Bánfalvi Béla Liszt-díjas hegedűművész. A Zenekar világhírű magyar és külföldi szólistákkal dolgozik együtt, többek között a Kossuth-díjas Baráti Kristóffal, a moszkvai Paganini versenyen győztes, virtuóz hegedűművésszel, a Kossuth-díjas Bogányi Gergely zongoraművésszel, vagy Mischa Maisky világhírű csellóművésszel.

A Magyar Kamarazenekart mind Magyarországon, mind nemzetközi téren nagy elismerés övezi, a magyar és külföldi rangos fesztiválok, koncerttermek, többek között a Zeneakadémia rendszeres fellépője. Repertoárjában fellelhető a klasszikus zene- és operairodalom jelentős része, de egyéb zenei műfajokban is otthonosan mozog. A Zenekar céljai között szerepel a magyar vonós hagyományok ápolása, és a magyar zenekultúra terjesztése Magyarországon és nemzetközi szinten.

Bánfalvi Béla hegedűművész évek óta nagy sikerrel irányítja az együttest. A zenekarvezető az Állami Hangversenyzenekar és a Budapesti Vonósok koncertmestere volt. Együtteseivel bejárta a világot, közel ötven lemeze jelent meg. Munkásságáért többek között Liszt-díjjal, Bartók-Pásztory-díjjal és a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével tüntették ki.

Forrás: Magyar Kamarazenekar