Nemzetközi jazzlegendák és hazai kiválóságok lesznek a vendégei az idén háromnapos, világviszonylatban is kiemelkedő line-uppal dolgozó Get Closer Budapest Jazz Fesztiválnak a MOMKultban március 24. és 26. között.

John Scofield új formációja, Richard Galliano és Ron Carter duója és Erik Truffaz új zenei projektje adják a háromnapos program gerincét. A fesztivál magyar fellépői a nyáron elhunyt legendás basszusgitáros, Vasvári Pál előtt tisztelegnek. A napi két koncertet lengyel jazzfotósok kiállítása kíséri.

A Grammy-díjas John Scofield, a modern jazzgitározás meghatározó alakja pályája során eddig több mint negyven szólóalbumot adott ki. Új projektjét jellemző öniróniával a Country For Old Men címmel látta el.

A tangóharmonikának nincs még egy annyira elismert művésze, mint Richard Galliano. Ron Carternél pedig autentikusabban kevesen képviselhetnék az egyetemes jazztörténetet; összesen két és félezer lemezen hallhatjuk bőgőjátékát, melyet a májusban 80 éves művész rögzített. A legendás tangóharmonika-bőgő duó a New York-hoz és Párizshoz kötődő első lemezük repertoárjára alapozza műsorát.

Három év után új felállással és új programmal érkezik kvartettje élén Erik Truffaz, a francia csodatrombitás, aki három évtizede ontja varázslatos zenéit. A fesztivál három magyar fellépője műsorával a magyar jazzélet kiemelkedő alakja, Vasvári Pál előtt tiszteleg. A nyáron elhunyt zenész formációit fia, a szintén basszusgitáros Vasvári Márton viszi tovább. Az In Line-ban a régi tagok közül itt lesz Nagy János, sőt fia is; koncertprogramjukban új kompozíciók mellett felhangoznak az elmúlt 27 év legsikeresebb számai. A Vasvári String Trioban Birta Miklós és Frankie Látó lesznek a társai.

A Quimby trombitásaként és trollhangú énekeseként szélesebb közönség előtt is ismert zenész, Kárpáti Dódi által vezetett Kárpáti Dódi Priváti Projektben Kőszegi Imre dobol, Szaniszló Richárd vibrafonozik, Vasvári Márton basszusgitározik.

„Mintha Dódi egy szőnyegen állna, mi pedig ahányan vagyunk, annyifelé próbáljuk azt kirángatni alóla. Amikor elveszíti a biztonságérzetét, szenzációs dolgok történnek. A műsoridő 80, ha nem 90 százaléka teljes improvizáció, egymás gondolatait visszük tovább.”

Március 24. péntek
IN LINE – Vasvári Márton, Nagy János, Zsemlye Sándor, Szaniszló Richárd, Nagy Ábel, Mogyoró Kornél, Krecsmáry Zsolt
JOHN SCOFIELD’S „COUNTRY FOR OLD MEN” Featuring VICENTE ARCHER, SULLIVAN FORTNER & BILL STEWART

Március 25. szombat
VASVÁRI STRING TRIO – Vasvári Márton, Birta Miklós, Frankie Látó
RON CARTER – RICHARD GALLIANO

Március 26. vasárnap
KÁRPÁTI DODI PRIVÁTI PROJECT – Kárpáti Dódi, Szaniszló Richárd, Vasvári Márton, Kőszegi Imre
ERIK TRUFFAZ QUARTET – Erik Truffaz, Benoit Corboz, Marcello Giuliani, Arthur Hnatek

 

A háromnapos fesztiválra online kaphatók jegyek a www.getcloserconcerts.com oldalon.

 

Hozzászólások