Az ’56-os forradalom legnagyszerűbb zenei lenyomata. Lajtha Forradalmi szimfóniáját játssza az ÓDZ a Zeneakadémián.

lajtha forradalmi

Az „Út a zenéhez 2020/2021” sorozat második koncertje

Lajtha: VII. szimfónia („Forradalmi”)
Csajkovszkij: V. szimfónia
Vezényel: Hámori Máté

Az ÓDZ hagyományos módon, a Zeneakadémián kezdte 2020/2021-es évadát. A zenekar művészeti vezetője, Hámori Máté vezényletével idén is számos meghatározó, mégis ritkaságnak számító kincset mutat be az együttes. Akár a kortárs zeneművészetben, akár a huszadik század zenei stílusainak titkos őseiként tekinthetünk rájuk.

Még mindig felfedezésre vár az ’56-os forradalom legnagyszerűbb zenei lenyomata, Lajtha VII. szimfóniája, amely szégyenletesen ritkán hangzik el élőben. Ezt az adósságot szeretné törleszteni a zenekar, amikor egy kirobbanóan sikeres Párizsi koncert után október 26-án Budapesten, majd két nappal később Veszprémben is eljátsszák a művet.

Ezeken az estéken két főmű hangzik el – csak az egyikről (szinte) senki sem hallott.

Lajtha hetedikje a legfantasztikusabb művészi emléke 1956-nak és az egész, sokfelvonásos magyarság vs. elnyomás drámának. Ott a helye minden fülben, szívben. Ahogyan Csajkovszkij méltán népszerű V. szimfóniájának, amelyben a drámai, érzelmes és szenvedélyes részletek váltják egymást. A koncert előtt 17.45 órától a koncerthez kapcsolódó Beavató előadást tart Eckhardt Gábor, zongoraművész, zenepedagógus. A Beavató látogatása koncertjeggyel vagy bérlettel ingyenes.

A sorozat november 20-án folytatódik, amikor kiemelt szerepet kap a kortárs zene, ahogy az egy élő művészeti ág esetében természetes és szükségszerű is. Három ifjú magyar szerző – Balogh Máté, Horváth Balázs, Tornyai Péter – és Bach enigmatikus Die Kunst der fuge című sorozatának találkozásából születő új mű bemutatóját hallhatja a közönség.

AZ ÚT A ZENÉHEZ 2020/2021 SOROZAT KONCERTJEI

Óbudai Danubia Zenekar, zeneakadémiai bérlet

(1061 Budapest, Liszt Ferenc tér 8.)

lajtha forradalmi2020. október 12. – Ives/Bartók/Adès/Sibelius – PÓTLÁS (eredeti időpont: 2020. szeptember 23.)

2020. október 26. – Lajtha/Csajkovszkij

2020. november 20. – Bach

2020. december 18. – Britten/Strauss

Ráadás koncert: 2020. december 2. – Jövőzene (Az Eötvös Péter Alapítvánnyal közös koncert)

lajtha forradalmi

Beavató előadás

Eckhardt Gábor zongoraművész, zenepedagógus a zeneakadémiai koncertek előtt az esti programhoz kapcsolódóan informatív, ugyanakkor szórakoztató előadásokat tart. Ezek megmutatják a művek közötti összefüggéseket, az aznapi koncert műsor-összeállításának szempontjait. A 17.45-kor kezdődő előadások aznapi koncertjeggyel látogathatók.

Mikel Urquiza fiatal spanyol zeneszerző új ütős versenyművét Janca Dániel számára írja, felhasználva a zenekarnál és az Eötvös Péter Alapítványnál rendelkezésre álló különleges ütőhangszereket. A hangverseny programját a fiatal francia karmester, Rémi Durupt állította össze a mentorprogram keretében, Eötvös Péter és Vajda Gergely irányításával.

További információk itt olvashatók

 

Cikkünk az ÓDZ korábbi előadásairól:

Indulnak az Óbudai Danubia Zenekar sorozatai

 

Hozzászólások