“… A régi történetek akkor nyernek értelmet, ha mi magunk válunk főszereplőkké.” Zombola Péter Passiója és Schubert C-dúr szimfóniája keletkezése között 175 év telt el. Drámaiságuk, eredetiségük mégis méltó párba állítja a remekműveket a Danubia Zenekar és a Magyar Rádió Énekkarának előadásában, Hámori Máté vezényletével november 16-án a Zeneakadémia nagytermében.

danubia

Zombola Péter zeneszerző

A Danubia Zenekar és a Magyar Rádió Énekkarának koncertje előtt 17.45 órától a koncerthez kapcsolódó Beavató előadást tart Eckhardt Gábor zongoraművész, zenepedagógus. A Beavató látogatása koncertjeggyel vagy bérlettel ingyenes.

A Passió ősbemutatója 2015 májusában volt, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát és Énekkarát Kovács János vezényelte. A premier után Hámori Máté így fogalmazott:

“A valódi történést azonban – ahogy a nagy elődök műveiben is – itt sem a történet rejti. Szép, hogy a zene ott kezd el beszélni, ahol a szavak elhallgatnak: a kórustételek közé beékelt közjátékokban és a művet keretező elő- és utózenében. Ezek a tételek adják a mű érverését, az ő feszültségük tartja egyben ezt a jelentős épületet, amelyben a kórus által elhadart bibliai sorok csupán kommentárként bolyonganak a roppant kupolák alatt.

Olyan ez, mint a Kékszakállú vára: sötét, fájdalommal és vérrel teli, mégsem hideg. Ezt a várat mélységes szeretet fűti, és ez a szeretet még az egyébként könyörtelen és tárgyilagos kórust is átformálja az utolsó előtti tétel könyörgésében, még akkor is, ha a kezdetben elsuttogott kérés később ordítva zokogó követeléssé nő: a szeretet ebben a műben átformálta a világot, átformálta az emberiséget.”

Hámori Máté karmester

Az 1825–1528-ban írt C-dúr szimfónia Schubert halála után tizenkét évvel, 1840-ben jelent meg nyomtatásban. Amikor a partitúrát Schubert testvére, Ferdinand 1838-ban a Bécsben tartózkodó Robert Schumann elé tette, a hozzáértő szem azonnal felmérte a darab jelentőségét.

Schumann szerint a Beethoven utáni korszak legjelentősebb szimfóniaszerzője Mendelssohn volt, így igen sokat mondó, hogy a C-dúr szimfóniáról úgy gondolta, hogy talán még Mendelssohn hasonló darabjainál is „nagyobb”. A kompozícióról készített másolatot eljuttatta Lipcsébe, a darab itt hangzott el először a maga teljességében – Mendelssohn vezényletével.

Schumann nem sokkal ezután lelkesült recenziót írt a szimfóniáról, méltatva annak mesteri megformálását, és még 1840-ben is megdöbbentően újszerű vonásait. A rendkívüli tehetség jeleként értékelte, hogy Schubert, aki oly keveset hallhatta a saját hangszeres műveit előadva, milyen pompásan hangszerelte meg a művet. Azt is észrevette, hogy a zeneszerző a remekműben úgy használja a hangszereket, mint az énekhangokat és a hangszercsoportokat, mint egy kórust.

ZOMBOLA/SCHUBERT
2021. november 16. 19.30
Zeneakadémia (1061 Budapest, Liszt Ferenc tér 8.)

Danubia Zenekar

Magyar Rádió Énekkara

A Danubia Zenekarról ebben a cikkünkben is olvashat.

 

Hozzászólások