Múzeumpedagógiai program, szubjektív tárlatvezetés, tematikus városi séták és remek kiállítások várják a képzőművészet kedvelőit novemberben Pécsett! Novemberi komorság helyett töltődjön művészettel!

komorsag helyett
A hűvös, borús napok elől igazi fiesta hangulatba menekülhetünk a Kortárs Junior / Fiesta című programon. A múzeumpedagógiai programon ezúttal a Pécsi Galéria aktuális, Fiesta Grafika című kiállítására várják az érdeklődő 6–14 éveseket.

A dél-amerikai kortárs grafikusművészeket, plakátművészeket bemutató izgalmas, színes kiállítás garantált vizuális élményt nyújt. Az eredeti képgrafikák és plakátok karneválja egy távoli világ erőteljes, érzelmekben gazdag színeit villantja fel. A foglalkozás során – az országok hagyományait is érintve – a gyerekek megismerkedhetnek a művek vizuális stílusjegyeivel és a plakát műfajával.

Sasvári Edit művészettörténész

A Kortárs Junior különkiadásában két alkalommal városi sétára várják az érdeklődőket “mindenpecsiszobor” címmel. A “mindenpecsiszobor” Instagram oldal két fiatal pécsi gimnazista, Rajnai Hanna és Százados Ábel kezdeményezése. Az oldal a pécsi szobrok bemutatására vállalkozott, lelkesedésük töretlen, és az Instagram oldal egyre népszerűbb kortársaik körében és azon túl is. A Kortárs Junior csapata arra vállalkozott, hogy ezt a kezdeményezést élővé varázsolja, és tematikus sétákat indítson útjára.

November 19-én 15 órától belvárosi sétát tartanak (indulás a Széchenyi téri Pécsi Galériától), november 26-án pedig uránvárosi séta lesz (indulás a Mecsek Áruháztól). A túra kb. 5 km hosszú. Eső esetén elmarad.

Kalmár Lajos IGAZI című fotókiállítása november 10-én nyílt meg a Művészetek és Irodalom Háza Martyn Ferenc Galériájában. Mire utal a cím? Ebben a világban, ahol minden műanyag, ami aztán pár év múlva megy a kukába, teljesen érthető módon felértékelődik minden, ami tartós-valódi-időtálló, vagyis az, ami: IGAZI.

A fotográfiában a falakon kifakuló-beliluló-mállani kezdő képek helyett kezdjük felfedezni a régi technikákat, a baritált papírt, a nemes eljárásokat, amikben egy közös van: ugyan macerás kézimunka, de az eredménye örök. Gyűjtők, múzeumok is ezeket keresik, pedig ők értenek hozzá. Erről szól ez a kiállítás: 30 év fekete-fehér képei fokozhatatlanul, az örökkévalóság számára, műanyag nélkül. Megtekinthető december 17-ig.

Részletek 

Forrás: Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. sajtó

Kapcsolódó cikkünk itt olvasható.

 

Hozzászólások