Világsztárok Donizetti történelmi témájú operájában – Lucrezia Borgia a Müpában. Bravúráriák, titkokkal és intrikával átszőtt cselekmény, lélegzetelállító dallamok és a nemzetközi operaélet kiválóságai egy színpadon. 

Hamarosan a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterembe érkezik Donizetti hazánkban ritkán hallható alkotása, a 16. századi, rendkívül izgalmas történetet bemutató Lucrezia Borgia, méghozzá a kivételes spanyol szoprán, Yolanda Auyanet címszereplésével.

lucrezia borgia

Yolanda Auyanet operaénekes (fotó: Miguel Barreto)

Victor Hugo drámái számos híres operának voltak ihletői és kiindulópontjai, közülük talán a legismertebb Verdi Rigolettója. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy a bel canto egyik legnagyobb mestereként számon tartott Gaetano Donizetti Lucrezia Borgiát a középpontba állító zenés drámájának alapjául szolgáló, Felice Romani munkáját dicsérő librettó szintén a francia írózseni egyik színművéhez, a Lucrèce Borgiához köthető.

A 16. század elején játszódó, váratlan fordulatokban gazdag, prológusból és két felvonásból álló mű – bár zenei színvonalát tekintve vetekszik bármely másik Donizetti-sikerrel – lényegesen ritkábban kerül színpadra, mint a szerző vígoperái.

A mostani bemutatót a számos sikeres operaelőadást jegyző Anger Ferenc rendezésében, félig szcenírozott formában, válogatott nemzetközi művészek közreműködésével élvezheti a Müpa közönsége.

„A Lucrezia Borgia koncentrált és egyszerű történet, amit azonban kiegészít és teljessé tesz az a felfokozott, érzéki zeneiség, amely a bel canto stílus sajátja.

Rájövünk, hogy a »szép éneklés« kultusza nem öncélú, hanem erőteljesen hozzájárul a karakterek és a történet részletgazdagságához. A mi előadásunk dramaturgiailag szinte ugyanolyan lesz, mint egy Wozzeck- vagy Tosca-produkció” – mondta a rendező.

Stefan Pop operaénekes

A címszereplő spanyol szoprán, Yolanda Auyanet az olasz repertoár avatott előadója és az európai operaházak kedvelt csillaga, a Gennarót alakító, elsősorban bel canto szerepeiről ismert Stefan Pop a 2010-es Operalia versenygyőzelmével vívta ki helyét a legjobb lírai tenorok közt.

Cecilia Molinari operaénekes

Az olasz mezzoszopránt, Cecilia Molinarit kimunkált hangja és elegáns interpretációi miatt kedveli a szakma és a közönség egyaránt.

Bretz Gábor operaénekes (fotó: Emmer László)

A világszerte elismert, legendás basszust, Bretz Gábort senkinek nem kell bemutatni. Kivétel nélkül minden alkalom ünnep, amikor átélt játékát és összetéveszthetetlen hangját hazai színpadokon csodálhatjuk. Az előadás karmestere, a bel canto specialista Andrij Jurkevics a közelmúltban elhunyt Edita Gruberová állandó kísérője volt, akivel a Müpa nézői már többször is találkozhattak.

Donizetti: Lucrezia Borgia
Félig szcenírozott előadás
2021. november 18., csütörtök, 19.00–21.30
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

 

További információk és jegyvásárlás
Az esemény Facebook-oldala

 

Müpa

A Müpa Magyarország egyik legismertebb kulturális márkája és egyik legmodernebb kulturális intézménye, mely egyedülálló módon fogja össze a különböző művészeti ágakat. Helyet ad komoly-, kortárs, könnyű- és világzenének, jazznek, operának, újcirkusznak, táncnak, irodalomnak, filmnek egyaránt.

A Müpát 2005-ben azért hívták életre, hogy magas színvonalú, minőségi kulturális eseményeket kínáljon változatos műfajokban. Az intézmény alapvető feladata, hogy a hazai és európai művészeti hagyományok tiszteletben tartásával új irányokat és irányzatokat is bemutasson, és közérthetővé tegyen, s az ínyenc és a szélesebb közönség számára is befogadható, magas szintű élményt biztosítson.

A Müpa a hazai és nemzetközi élvonalba tartozó művészek előadásain túl új művek létrehozását is kezdeményezi és támogatja.

Kiemelt szerepet játszik a nemzetközi kulturális kapcsolatok ápolásában, a hazai kulturális célok megvalósításában, illetve a magyar előadóművészek nemzetközi megismertetésében. Tevékenysége jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy a jövő nemzedékének fiataljai is egyre szélesebb körben váljanak tudatos kultúrafogyasztó felnőttekké.

Mindezt inspiráló, párbeszédet generáló, kérdéseket felvető művészeti eseményekkel és szolgáltatásokkal, élményre, kreativitásra és interakcióra építő újszerű programok bemutatásával teszi.

Forrás: MÜPA Kommunikáció

 

Kapcsolódó cikkünket itt olvashatja.

 

Hozzászólások