Cziffra György, a 20. század egyik legkiemelkedőbb magyar előadóművésze emlékét idézik fel a zongoravirtuóz századik születésnapján, 2021. november 5-én a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében a Cziffra György-emlékév kiemelt eseményeként.

cziffra gyorgy

Cziffra György (fotó: Kresz Albert)

Balazs János (fotó: Emmer László)

A gálahangversenyre Cziffra Psodia címmel komponált új művet Eötvös Péter. A szerző első zongoraversenyét Balázs János mutatja be a Francia Rádió Filharmonikus Zenekarával és a kiemelkedő finn karmester, Mikko Franck vezényletével.

A Cziffra György által inspirált világhírű muzsikusok között üdvözölhetjük idén a bravúr és az állóképesség bajnokát, Gyenyisz Macujev orosz zongoraművészt is, aki november 4-én ad szólóestet a Müpában.

Cziffra György az ötvenes évek második felében Franciaországban talált új otthonra, és intenzív kapcsolatot alakított ki az ottani zenei élettel. Eötvös Péter a Cziffra Psodia című művet Balázs Jánosnak ajánlotta, aki a november 5-i gálakoncerten Cziffra egyik emlékezetes repertoárdarabját, Liszt Ferenc lenyűgöző eleganciájú Magyar fantáziáját is eljátssza.

Az Eötvös-versenyműben szerepet kap a cimbalom is, amit ezúttal Lukács Miklós, e jellegzetesen magyar hangszer egyik legjelesebb ma élő virtuóza szólaltat meg. Az est műsorát – amelynek második részében César Franck d-moll szimfóniája hangzik el – Mikko Franck, a Jorma Panula fémjelezte világsikerű finn karmesteriskola egyik legkiemelkedőbb képviselője dirigálja. A koncert programját a fellépők november 7-én Párizsban is bemutatják.

A magyar kortárs zenei színtér nemzetközileg is elismert zeneszerzője, Eötvös Péter gyerekkorában találkozott először Cziffra Györggyel.

EötvösPéter (Felvégi Andrea)

A zongoraművészt 1950-ben sikertelen disszidálási kísérlete miatt kényszermunkára ítélték. A kőfaragó üzemben és építkezésen végzett fizikai munka maradandó sérüléseket okozott kezein. Eötvös Péter édesanyja, Cziffra egykori zeneakadémiai tanulmányi társa egyike volt azoknak, akik 1953-ban történt szabadulása után a zongoraművészt támogatták. Cziffra egy budapesti presszóban kezdett el újból fellépni. Itt hallotta őt először – kilencéves kisfiúként – a későbbi zeneszerző.

Eötvös Péter visszaemlékezései szerint a zongorista játéka kezei elgyötört állapota ellenére is magával ragadó volt. A két család Cziffra György Magyarországról történt távozása után is kapcsolatban maradt. A zeneszerző Cziffra Psodia című zongoraversenyében a legendás zongorista életének mozzanatait kívánta a zene eszközeivel megjeleníteni.

Mikko Franck (fotó: Christophe Abramowitz Radio Francecopie)

A Francia Rádió Filharmonikus Zenekara a két világháború között, 1937-ben alakult, és az elmúlt évtizedek során olyan karmesterek vezették, mint Gilbert Amy, Marek Janowski és Myung-Whun Chung. A zenekar jelenlegi zeneigazgatója, az 1979-ben született Mikko Franck a helsinki Sibelius Akadémia professzorához, Jorma Panulához kötődő finn karmesteriskola egyik legkiválóbb neveltje. 2015 óta áll a francia együttes élén.

2021. november 5., 19:30
Balázs János és a Francia Rádió Filharmonikus Zenekara
Müpa – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Liszt: Magyar fantázia
Eötvös Péter: Cziffra Psodia – ősbemutató
Franck: d-moll szimfónia

Vezényel: Mikko Franck
Közreműködik: Balázs János (zongora); Lukács Miklós (cimbalom)

A programsorozat a Müpa és a Cziffra György-emlékév együttműködésének keretében a Miniszterelnökség, a Bethlen Gábor Alap, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával valósul meg.

Bővebb információ a koncertről
A Cziffra 100 Müpában megvalósuló programjairól itt olvashat

Forrás: MÜPA

 

Hasonló cikkünk:

Toscaninivel folytatódott Bősze Ádám zenetörténeti előadássorozata a Cziffra100-on