Bősze Ádám zenei stand-upjának legutóbbi előadásán a legendás karmesterről, Arturo Toscaniniről mesélt szeptember 13-án a Lóvasút Kulturális- és Rendezvényközpontban.

bosze adam

Bősze Ádám (Fotó: Mátyássy Jónás)

Számára a kotta volt az első, ő volt az első olyan művész és karmester, akit nem érdekelt semmi más, csak az, amit a zeneszerző a kottában leírt. Az Eroica Szimfóniánál például azt mondta: „Vannak olyan karmesterek, akik Napóleonra gondolnak, mások Hitlerre, vagy Mussolinire, számomra ez nem más, mint Allegro con brio”, azaz gyorsan és erővel.”

A népszerű zenetörténész-műsorvezető, a Fesztivál eseményeinek visszatérő házigazdája változatos tematikával készíti egyszemélyes előadásait, amelyek tartalmát az előadó nagy tudása, anekdotái, a zenetörténet különlegességei adják, ízét pedig Bősze Ádám fanyar, önironikus humora és közvetlen előadói stílusa.

Az első budapesti premierre a Cziffra Fesztiválon került sor 2019-ben. A Cziffra György-emlékévre a zenetörténész Forradalmi-etűdök címmel állította össze új sorozatát, amelyben Cziffra Györggyel együtt olyan művészeket, alkotókat mutat be, akik valami forradalmit tettek a zenei életben. Így az előző két előadáson Liszt és Rachmaninov, míg a következőkön Arturo Toscanini, Maria Callas, Vladimir Horowitz, Paganini és Cziffra György kerülnek a feledhetetlen esték fókuszába.

Szükséges-e a forradalom a zenében? Szükséges-e ledönteni a falakat, átlépni a határokat ahhoz, hogy maradandót hozzunk létre? Nos, ahelyett, hogy zeneesztétikai sorozatot indítanánk, az egyes találkozások alkalmával Bősze Ádám inkább annak jár utána, hogy a kortárs hangversenykritika szerint mennyire volt forradalmár előadóművész Paganini, Liszt, Rachmaninov, Toscanini, Callas, Horowitz vagy Cziffra.

Toscanini (forrás: Wikipedia)

És ha igen (eláruljuk, ez a helyes válasz), akkor miben rejlett mindent elsöprő lendületük, játékuk, művészetük újdonságereje? Hogy fogadta ezt az adott kor, és hogy látjuk most mi egy másik évezredben? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ Bősze Ádám legújabb, szórakoztató zenetörténeti sorozatában.

Október 4. (19:30) Maria Callas
November 8. (19:30) Vladimir Horowitz
December 13. (19:30) Cziffra György
Január 10. (19:30) Paganini

Cziffra György világhírű magyar zongoraművész születésének 100. évfordulóját Magyarország hivatalos Emlékév keretei között ünnepli, valamint az UNESCO nemzetközi szervezete is felvette a közösen ünnepelt évfordulók sorába.

A Cziffra György-emlékév programjai Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész művészeti vezetésével egyedülálló szakmai összefogás keretei között valósulnak meg itthon és külföldön. Számos hazai és külföldi partner áll társszervezőként az események mellett.

A Cziffra100 eseményeiről ezen a weboldalon tájékozódhatnak.

Bősze Ádám itt mesél a következő előadásáról.

Magazinunk kapcsolódó cikkét itt olvashatja.

 

Hozzászólások