A Kodály Központ fennállásának 10. évfordulójának méltó megünneplését 2020-ban megakadályozta a koronavírus-járvány, így az Ünnepi Évadra közel egy év késéssel kerül sor. A koncertet az teszi még ünnepibbé, hogy 11 év után ez alkalommal újra a Kodály Központ pódiumára lép a világhírű hegedűművész, Maxim Vengerov.

Maxim Vengerov hegedűművész, Takács-Nagy Gábor karnagy és a MÁV Szimfonikusok (fotó: Steirer Máté)

A jubileumi évad kiemelt eseménye 2021. október 25-én a MÁV Szimfonikus Zenekari Alapítvány és a Zsolnay Örökségkezelő NKft. együttműködésében megvalósuló hangverseny, melyen a szintén múlt évben jubiláló, alapításának 75. évfordulóját ünneplő budapesti MÁV Szimfonikus Zenekar játszik Takács-Nagy Gábor vezényletével.

Az ünnepi koncerten fellépő világhírű hegedűművész, Maxim Vengerov vezényletével adta első nyilvános hangversenyét az új Kodály Központban a Pannon Filharmonikusok zenekar 2010 decemberében. Ekkor Vengerov így nyilatkozott a hangversenyteremről: „Azt mondják, az építészet a megkövült zene. Nos, itt létrehoztak egy építészeti Stradivarit...”.

Maxim Vengerov hegedűművész (Fotó: B. Ealovega)

Maxim Vengerov hegedűművész 1974-ben született, öt éves korában kezdett hegedülni. 10 éves korában első díjat nyert a Fiatal Hegedűsök H. Wieniawsky Nemzetközi Versenyen, 1990-ben Londonban megnyerte a Carl Flesch Nemzetközi Hegedűversenyt, azóta koncertező hegedűművész. Már az első években több CD-je jelent meg és ezekre lemezdíjak sokaságát kapta. Intenzíven foglalkozik vezényléssel is. Sokfelé tanít, többek között Svájcban a Menuhin Zeneakadémián és a Londoni Királyi Zeneakadémián. Az 1727-ben készült „ex-Kreutzer” Stradivari hegedűn játszik, Jasha Heifetz egykori vonójával.

Takács-Nagy Gábor karmester

A hangverseny karmestere Takács-Nagy Gábor, aki 1956-ban született. A nevét viselő vonósnégyes – Takács Quartet – révén vált világhírűvé. A kvartett ösztöndíjat kapott az Egyesült Államokba, Colorado-ba, és tagjai ott is telepedtek le. Takács-Nagy Gábor 1992-ben kivált az együttesből és visszaköltözött Európába, azóta Svájcban él, a genfi Zeneakadémia tanára. 2002 óta vezényel, 2007 óta a Verbier Festival (Svájc) Kamarazenekarának zeneigazgatója, koncertjein világhírességek szerepelnek. 2011-től kezdődően az angol Manchester Camerata zenekar vezető karmestere. A MÁV Szimfonikus Zenekarnál 2010-től 2012-ig vezető karmester és művészeti vezető volt, jelenleg a zenekar állandó vendégkarmestere.

Az esten Johannes Brahms két műve hangzik el, a zeneszerző életművének legderűsebb darabjai közül.

Időpont: 2021. október 25., 19 óra

Helyszín: Kodály Központ Pécs, Hangversenyterem

Műsor
Brahms: II. szimfónia
Brahms: Hegedűverseny

Közreműködik:
Maxim Vengerov (hegedű)

Vezényel:
Takács-Nagy Gábor

Rendező:
MÁV Zenekar és a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.

Jegyvásárlás a www.jegymester.hu oldalon lehetséges.

Forrás: MÁV Szimfonikus Zenekar

Kapcsolódó cikkünket itt találja.