A zenei élet lovagja – Legendás karmestere halálának évfordulójáról a Nemzeti Filharmonikus Zenekar hangversennyel emlékezik meg 2021. november 6-án. Minden korszaknak megvannak a nagy ikonikus alakjai, akik bekerülnek az örökkévalóság nagykönyvébe. Ilyen név a zenei életben Kocsis Zoltán.

zenei elet

Kocsis Zoltán karmester (fotó: Kenéz László)

A magyar zenei élet lovagja

A zene népszerűsítése érdekében végzett fáradhatatlan munkájáért és muzsikusi tevékenységéért számtalan hazai és nemzetközi díjat kapott. Köztük a művészeti érdemrend lovagi fokozatát, de jutalmazták Kossuth-díjjal, Liszt-díjjal és 2007-ben “a magyar kultúra követe” címet is Kocsis Zoltán kapta.

Művészi tehetsége már ötéves korában megmutatkozott, de a zenei életbe 18 évesen robbant be, s ettől kezdve megállíthatatlanul ívelt felfelé pályája. Számtalan meghívást és felkérést kapott, tehetségét a világon mindenhol elismerték.

1997 őszétől vette át a Nemzeti Filharmonikus Zenekar – akkor még Magyar Állami Hangversenyzenekar – irányítását. Művészi koncepciójának megfelelően szélesedett az együttes repertoárja, irányítása alatt több mű magyarországi ősbemutatójára sor került. A betegség azonban túl korán legyőzte őt.

Legendás karmestere halálának évfordulójáról a Nemzeti Filharmonikus Zenekar olyan hangversennyel emlékezik meg 2021. november 6-án, melynek minden darabja utalás a muzsikus számára fontos életművekre és tevékenységeire.

Borisz Berezovszkij zongoraművész (fotó: Juri Bogomaz)

Az est folyamán hallható lesz Liszt Ferenc ünnepi indulója, Szergej Rachmaninov: III. (d-moll) zongoraversenye, Claude Debussy: Három noktürn című darabja, hogy a Szirének tételben megszólaló női kar jóvoltából a Nemzeti Énekkar is tiszteleghessen Kocsis Zoltán emléke előtt. Zárásként pedig Bartók egyik zongoradarabjának (Scherzo) átdolgozása csendül fel, amiből Kocsis Zoltán zenekari kompozíciót készített.

A hangverseny vendége Borisz Berezovszkij lesz, aki többször is együtt muzsikált magyar pályatársával. A Filharmonikusokat Kovács János vezényeli.

A koncert időpontja: 2021. november 6. szombat, 19,30-tól várhatóan 21,10-ig

Helye: MÜPA – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

 

Forrás: Momentum Mundi

 

Korábbi cikkünk a Kocsis Zoltán emlékkoncertről

 

Hozzászólások