Szűk két hét alatt a Magyar Állami Operaház balettegyüttese Pozsonyba, Brnóba és Győrbe is ellátogat más-más előadásokkal, miközben a közkedvelt Hófehérke és a 7 törpe meseelőadásai mellett közreműködik a Billy Elliot – a Musical június 19-én induló nyári sorozatában is.

Billy Elliot (fotó: Nagy Attila)

Elsőként Pozsonyban lép fel a Magyar Nemzeti Balett június 7-én, ahol a helyi Magyar Intézet által szervezett Több mint szomszéd – magyar kulturális hét, valamint a Szlovák Nemzeti Színház Eurokontext fesztiválja keretében vendégszerepel a Bartók Tánctriptichon. A fából faragott királyfi ősbemutatójának 100. évfordulójára készült, tavaly májusban bemutatott est jubileumi előadását Frenák Pál koreografálta, amelyben Rohonczi Viktória, Timofeev Dmitry, Morvai Kristóf és Vila M. Ricardo lép fel a Magyar Nemzeti Balettből a Compagnie Pal Frenak táncosaival.

Az est keretében látható még A csodálatos mandarin Seregi László 1989-ben felújított koreográfiájával és jelmezeivel, amelynek főszerepeit Bajári Levente és Popova Aleszja alakítja, míg zárásként Juhász Zsolt, a Duna Művészegyüttes vezetőjének Táncszvit című alkotásában Bajári Levente és Bakó-Pisla Artemisz látható a néptáncegyüttessel közös produkcióban. Az eltérő tánctechnikák tekintetében is triptichonnak nevezhető est a Szlovák Nemzeti Színház új épületében tekinthető meg, a Magyar Állami Operaház Zenekarát Kovács János vezényli.

Fából faragott királyfi (fotó: Nagy Attila)

Június 16-án Csehországba, a Brnói Nemzeti Színházba a Dance Brno 100 fesztiválon az idei évad modern balettbemutatója, a három Hans van Manen-darabból összeállított LOL utazik. A Trois Gnossiennes című érzelmes pas de deux-t, az Astor Piazzolla zenéje által inspirált 5 tangót és a szellemes Black Cake koreográfiáit Balázsi Gergő Ármin, Felméry Lili, Földi Lea, Kekalo Iurii, Leblanc Gergely, Sarkissova Karina és Timofeev Dmitry táncolják.

Június 20-án a Magyar Nemzeti Balett Győrben is képviselteti magát a XIV. Magyar Táncfesztiválon. A több helyszínen jelentkező, egyhetes rendezvénysorozat keretében a Győri Nemzeti Színház nagyszínpadán lesz látható Venekei Marianna első egészestés koreográfiája, A vágy villamosa. A Tennessee Williams művéből Dés László zeneszerzővel közösen megalkotott és tavaly júniusban bemutatott táncdráma főbb szerepeit Balaban Cristina, Majoros Balázs és Tarasova Kateryna táncolják, míg a további szerepekben Bajári Levente, Rónai András József, Darab Dénes, Radziush Mikalai, Taravillo Mahillo Carlos és a Magyar Nemzeti Balettintézet növendékei láthatók.

Hófehérke (fotó: Nagy Attila)

Mindeközben Budapesten június 1. és 10. között újabb 10 előadás látható az ifj. Harangozó Gyula által Kocsák Tibor zenéjére koreografált Hófehérke és a 7 törpe táncjátékból az Erkel Színházban. A világhírű Grimm-mese alapján készült, Kentaur díszleteivel és Velich Rita jelmezeivel kiállított látványos darabban Hófehérkét Boros Ildikó, Felméry Lili és Melnik Tatiana táncolja, a Mostoha szerepében Földi Lea, Starostina Kristina és Sarkissova Karina látható, míg a Vadászt Lagunov Ievgen, Oláh Zoltán és Radziush Mikalai, a Királyfit Balázsi Gergő Ármin, és Leblanc Gergely és Timofeev Dmitry, a Banyát Kekalo Iurii, Melnyk Vladyslav, és vendégként Apáti Bence alakítja. Az Opera Zenekart Hámori Máté, Kollár Imre és Szennai Kálmán vezényli

Csodálatos Mandarain (Fotó: Nagy Attila)

Az évadot Sir Elton John és Lee Hall méltán népszerű zenés darabja, a Billy Elliot – a Musical június 19-től július 14-ig tartó nyári szériája zárja. Szirtes Tamás non-replika rendezése 2016 nyarán mutatkozott be nagy sikerrel az Operaházban az idén Seregi-díjjal kitüntetett Tihanyi Ákos koreográfiájával.

Az 1980-as években egy angliai kisvárosból, hátrányos körülmények közül induló kisfiúnak is esélye nyílik, hogy utat találjon a tánc és a művészet felé. Míg a hármas szereposztásban kiállított produkcióban a kezdetek óta olyan neves művészek működnek közre, mint Stohl András, Németh Kristóf, Tóth Sándor, Auksz Éva, Gallusz Nikolett vagy Ladinek Judit, továbbá Bencze Ilona, Csákányi Eszter és Hűvösvölgyi Ildikó, a gyerekszereplők közé a Madách Táncművészeti Iskola növendékeinek újabb és újabb generációi kerültek be.

Billy szerepében Halász Dávid és Puczkó-Smith Levente debütál Bakonyi Simon, valamint a produkcióban a premier óta szereplő Lukács Olivér és Vízlendvai Áron mellett. Michael szerepében Bacsur Dániel, Marinka Móricz, Sütő Zalán és Vasstorda Nemere először lép a közönség elé, de Császár Patrik és Halász Dávid is visszatér korábbi karakteréhez.

A jövő nemzedék balettművészei számára is inspirációt hordozó darab A hattyúk tavából is tartalmaz egy betétet, amiben a Magyar Nemzeti Balett táncosai is közreműködnek. A Magyar Állami Operaház Zenekarát Köteles Géza és Silló István dirigálja.

Forrás: Magyar Állami Operaház

 

 

Hozzászólások