A Cziffra György-emlékév programsorozata nyáron számos helyszínen és fesztiválon várja a közönséget, amely hazai és nemzetközi együttműködések keretei között valósul meg. A Veszprémfesten három koncertre kerül sor és Cziffra100 hangverseny várta az érdeklődőket a Szentendrei Teátrumban, a Zalaegerszegi Kortárs Művészeti Fesztiválon és hamarosan Debrecenben is. Az eseményeket olyan művészek részvételével rendezik meg, mint Miklósa Erika, Sonja Saric, Szakcsi Lakatos Béla, Lendvay József és Balázs János többek között.

Paganini+ koncert a Veszprémfesten (Balázs János, Lendvay József, Szakcsi Lakatos Béla)

A nemzetközi nyitással külföldön is elindultak az évfordulós programok. Elsőként a pristinai Chopin Fesztiválon lépett fel és tartott mesterkurzust a Cziffra Fesztivál Tehetség-díjas művésze, Kovács Gergely zongoraművész. A szatmárnémeti Dinu Lipatti Állami Filharmónia vendége volt Balázs János zongoraművész.

A közelmúltban Rómában, Passauban (Európa Hetek Fesztivál), Waiblingenben és az olasz Forliban (Emilia Romagna Festival) lesznek Cziffra100 koncertek.

Februárban online előadásokkal indult el a Cziffra György-emlékév Balázs János zongoraművész művészeti vezetésével. Az első, közönség számára is nyitott eseményekre június elején kerülhetett sor a MOMKultban. Ekkor adták át a Cziffra György Fesztivál rangos díjait három kategóriában fiatal tehetségeknek és nagy művészi értéket képviselő előadóknak.

Június végén a Római Magyar Akadémián lépett fel nagy sikerrel Balázs János, ImprovisArt című koncertjével. Az est műsora Bach-tól Liszt Ferencen át Cziffra György és Balázs János saját improvizációjáig terjedt, és bemutatta azt a 200 éves tradíciót, amelyben az előadóművész valójában az alkotóművész társává válik.

Július 4-én ugyanezzel a programmal Passauban, az Európai Hetek Fesztiválon is bemutatkozik az Cziffra100, majd augusztus 23-án az Emilia Romagna Festival felkérésére Forliban, a San Domenico Arenában hangzik el a Cziffra György emlékére megalkotott improvizációs zongoraest.

Június 27-én egy már összeszokott páros, Miklósa Erika és Balázs János ZongOpera koncertjére került sor a szentendrei MűvészetMalom udvarán, június 28-án pedig Tompos Kátya és Balázs János közös estjét tartották meg a Zalaegerszegi Kortárs Művészeti Fesztiválon a közönség nagy örömére.

Fotó: Cziffra100

A Klassz.Kamaralépcső sorozatban, a Cziffra György-emlékév keretén belül nyáron több ízben is ingyenes, szabadtéri koncerteken vehetnek részt az érdeklődők, Budapesten.

Június 19-én és 26-án a Solti György Zeneiskola növendékei léptek fel a Hegyvidéki Kulturális Szalon előtt, július 26-án pedig a Divertimento Kamarazenekar Nyáresti szerenádkavalkád című interaktív koncertjén népszerű vonószenekari szerenádokat hallgathatunk meg a MOMKult Sirály sétányánál. A koncert egy zenei utazás is egyben, amely a fjordok országának szülöttjétől Salzburgon át egészen Oroszországig repít. Karmester és műsorvezető: Bolyky Zoltán.

Július 5-én folytatódik Bősze Ádám szórakoztató zenetörténeti sorozata a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban – ezúttal Sergei Rachmaninov kerül a sajátos humorú zenetörténész fókuszába.

Július 7-én Waiblingenben is lesz Cziffra100 esemény: Sonja Saric operaénekesnővel lép fel Balázs János a PianOpera című esten.

Augusztus 15-én Somogyi-Tóth Dániel vezényli a debreceni Kodály Filharmonikusokat, közreműködik Vigh Andrea hárfaművész és Balázs János zongoraművész. Az estet a szervezők és a művészek Cziffra György emlékének ajánlják.

A VeszprémFesten a Jezsuita Templomkertben VeszprémFest Classic címmel három rendkívüli produkciót láthat a közönség. A sorozat nyitányaként, augusztus 17-én a VeszprémFest történetében legtöbbször fellépett művész, Miklósa Erika és Balázs János ZongOpera címmel ad koncertet. Augusztus 18-án a Paganini+ programmal Balázs János és Lendvay József mellett az a Szakcsi Lakatos Béla lép színpadra, aki 2004-ben ott volt az első Fesztivál fellépői között. Augusztus 19-én pedig, mintegy záróakkordként Tompos Kátya és Balázs János Cziffra Café című estjét élvezhetik a nézők.

A Cziffra100 koncertjeiről további információ a cziffra100.com oldalon, illetve Facebook-oldalon található. A helyszínekre való belépés szabályairól a helyszínek saját weboldalán, illetve a cziffra100.com oldalon tájékozódhatnak.

A fenti eseményhez kapcsolódó cikkünket itt olvashatja.

 

 

Hozzászólások