A Cziffra Fesztivál hagyományosan évről évre megidézi a zongoraművész bárzongorista éveit, a ’40-es, ’50-es évek keserédes hangulatát, egyedi zenei stílusát, valamint a két világháború közötti évek charleston, froxtrott muzsikáját. A MOMkult lokállá alakított színháztermében június 10-én 19 órakor a Hot Jazz Band mellett Sárközy Lajos és zenekara lép színpadra, Bősze Ádám pedig megannyi korabeli anekdotával repíti vissza a múltba a közönséget.

Sárközy Lajos és zenekara – fotó: Teknős Miklós

Cziffra György életművének megkerülhetetlen része az éjszakai lokálok zongorái mellett (kényszerűségből) eltöltött időszak.

Cziffra György csillag volt a budapesti éjszakában, népes rajongótáborral. A Cziffra Fesztiválon több alkalommal elhangzott és lassan anekdotaként él tovább Vásáry Tamás személyes beszámolója arról, amikor először hallotta Cziffra Györgyöt játszani.

Szakmabéli barátja tanácsára egy zeneakadémiai koncert után elmentek meghallgatni az akkoriban bárban zongorázó Cziffrát. Belépve a füsttől és tömegtől nem látszott a zongora, ezért Vásáry – hallva a zenét – az ajtónál érdeklődött, hogy kik játszanak, hiszen zongoristaként úgy hallotta, hogy nem egy ember ül a hangszernél. A történet csattanója persze, hogy Cziffra egymaga játszott.

Hot Jazz Band – fotó: Mario Grey

„Estéimet néha nonstop hangversennyé változtattam” – emlékezett vissza önéletrajzában Cziffra, aki pokolian nehéz parafrázisokkal kápráztatta el az éjszakai bárok és eszpresszók vendégeit, nem egyszer klasszikus hangversenyteremmé változtatva azokat.

A Hot Jazz Band 2018 óta visszatérő fellépője a Bárestnek. A Kossuth-díjas együttes egyedülálló módon teremti meg az atmoszférát, amelyben egy csapásra évtizedeket repülünk vissza az időben.

Tolmácsolásukban a ’20-as, ’30-as, ’40-es évek, a korai jazz népszerű zenéje kel életre. Repertoárjukon megtalálhatók az ugyanebből az időszakból származó magyar szerzemények is. Olyan csillagokat idéznek meg, mint Karády Katalin, Kalmár Pál, Kabos Gyula, Louis Armstrong, Benny Goodman, Bing Crosby és olyan komponistákat, mint Seress Rezső, Márkus Alfréd, Fényes Szabolcs, George Gershwin, Duke Ellington, vagy Fats Waller.

Sárközy Lajos és zenekara a kezdetektől résztvevője a Cziffra Fesztiválnak. A hétgenerációs zenészcsaládból származó, Junior Prima Díjas hegedűművész az évszázados cigányzenei kultúrát műveli magas szinten. A hazai rangos fesztiválélet állandó szereplője zenekarával együtt, az Egyesült Államokat is végigturnézta a jazz/pop szakma méltán híres szaxofonosával, Tim Riesszel (Rolling Stones). 2015-ben a muzsikus társadalom őt választotta a Gypsy Philharmonic Orchestra élére művészeti vezetőnek és főprímásnak.

Sárközy Lajos és zenekara – fotó: Sake Elzing

Cziffra György világhírű zongoraművész születésének 100. évfordulóját Magyarország Kormánya Cziffra György-emlékévvé nyilvánította, az UNESCO pedig felvette a közösen ünnepelt évfordulók sorába. Az emlékév művészeti vezetője Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, a Cziffra Fesztivál alapítója.

A Cziffra György-emlékév a Miniszterelnökség és a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásának köszönhetően valósul meg.

A Cziffra100 koncertjeiről a cziffra100.com weboldalon, illetve a Facebook-oldalon tájékozódhatnak.

 

Korábbi hasonló cikkünk:

Nyilvánosak a Cziffra Fesztivál mesterkurzusai

 

Hozzászólások