2021. július elsején kiállításmegnyitón jártunk a kecskeméti Spaletta Étteremben. A Kecskeméti Szalon programsorozatában Almási Zsuzsa és Bíró Ernő akvarellfestők kamaratárlaton mutatkozhattak be. A kiállítást Szappanos István festőművész méltatta.

akvarellfestok

Almási Zsuzsanna és Bíró Ernő akvarellfestők

A program további része volt, hogy az “Itt vagyunk támogatunk Egyesület” elnöke, Steiner Ágnes beszélgetett a sokak által ismert vendéggel, a volt TV-bemondóval, Endrei Judittal. Kettőjük beszélgetése, közvetlen, barátságos stílusa sok látogatónak szerzett kellemes pillanatokat. Minden tekintetben szép és tartalmas este volt. A megnyitó ünnepen Palásti Máté gitárművész muzsikájában gyönyörködhettünk.

Mi is az az akvarellfestés? Jöjjön egy kis történeti áttekintés erről a festési technikáról! Hogyan dolgoznak az akvarellfestők?

Több ezer éves múltja van. Az első ismert példák a barlangfestmények, melyekhez sűrű, átlátszatlan, víz alapú festéket használtak. A korai kínai művészek ezzel szemben puha szőrű ecsettel selyemre és rizspapírra festettek, melyek vízelnyelő tulajdonsága megkívánta a halvány, átlátszó festéket.

akvarellfestok

Szappanos István festőművész

A vízfesték erőssége ebben áll: lehetővé teszi, hogy a papír szövete és tónusa elegyedjék a festék színeivel, s ez a fénynek és a mélységnek lélegzetelállító illúzióját kelti. A vízfesték különféle variációit évezredek óta használják. Az ókori egyiptomiak is használták egy fajtáját a vakolatra felhordva a sírkamrák díszítésére.

A nagy német festő, Albrecht Dürer széleskörűen alkalmazta. Minden idők egyik legnagyobb festője, William Turner ugyan olajképeivel szerzett hírnevet, de meglepő gazdagságú és mélységű akvarelleket is alkotott.

 

Almási Zsuzsanna képei

Az akvarellfestésnek számos módozata van. Aki egyszer belekóstol ebbe a technikába, az rabjává válik. Így történt ez két kecskeméti születésű akvarellistával: Almási Zsuzsannával és Bíró Ernővel is. Mindketten az akvarellfestést választották sok más festési technika helyett, melynek elsajátítása életfogytig tartó tanulást igényel. Az akvarellfestők napról napra újabb és újabb titkokat képesek felfedezni az akvarellek festéséről azok készítése közben. Ez egyben egy fejlődési folyamat, mely sok-sok izgalmas megismerést tartogat a festő számára.

akvarellfestok

Almási Zsuzsanna festménye

Ismerkedjünk meg a két kiállító alkotóval!

Almási Zsuzsanna így vall magáról:

A festészet észrevétlenül lopózott az életembe, és szép lassan annak nélkülözhetetlen részévé vált. Már gyerekkoromban is szívesen rajzoltam, varrtam, vagy valamilyen kreatív tevékenységet végeztem. Felnőttként mélyedtem bele az agyagozás rejtelmeibe, és nagy örömet jelentett számomra maga a tevékenység, de az elkészült figurák, használati tárgyak is. Ezek közül néhányat még mindig őrzök otthonomban. Barátok és munkatársak ösztönzésére kezdtem el festeni.

akvarellfestok

Bíró Ernő festménye

Kezdetben autodidakta módon fejlesztettem magam, majd 2010-ben csatlakoztam Szappanos István festőművész szakköréhez. Innentől kezdve nem volt kérdés, hogy mi lesz a hobbim. Ez a hobbi azóta már szenvedéllyé vált. Szabadidőm nagy részét festéssel töltöm. Az akvarell a kedvenc technikám, de nagyon érdekel a pasztellezés, és monokróm alkotásokat is szívesen készítek.

A pasztellfestés világa fantasztikus lehetőségeket rejteget, melyek megismerése továbbra is nagyon csábít. Szeretek megörökíteni mindent, ami szép, a természet nyújtotta csodálatos pillanatokat, de nagyon közel állnak a szívemhez a régiségek, az elmúlt idők használati tárgyai is.

Vallom: ” A kép első kötelessége, hogy ünnep legyen a szemnek” /Delacroix/

akvarellfestok

Endrei Judit és Steiner Ágnes beszélgetése

Bíró Ernő gondolatai:

Kecskeméti születésű és jelenleg is itt élő, nyugdíjas mérnök vagyok, aki szabad idejében akvarellképeket festeget. 18 éves koromig Dr. Gaál Dezső festőművész rajzszakkörében, majd Mátis Kálmán grafikus képzőművészeti szabad-iskolájában ismerkedtem meg az akvarellfestészet és a grafika alapjaival.

Mégsem a képzőművészeti pályára kerültem, hanem mérnök lettem. Közel 50 éven át, amíg a magyar konzerviparban és borászatban dolgoztam, nem volt lehetőségem ecsethez nyúlni. Nyugdíjba vonulásommal egyidejűleg kezdtem el újra festegetni. Az elmúlt tíz évben több önálló és csoportos kiállításon vettem részt.

 

 

Bíró Ernő festményei

Hazai és nemzetközi alkotótáborok lelkes látogatója vagyok. Autodidakta módon képezem magam, mert azt gondolom, hogy mindig, mindenkitől és bárhol lehet tanulni, ha töretlen a szándékod. A cél az, hogy örömteli szívvel, egyre szebb technikával és egyre jobb képekkel próbálod a természet csodáit a papíron megörökíteni.

A Spaletta étteremben nyíló kiállítást Szappanos István festőművész nyitotta meg. Beszélt a kiállító alkotókról, akiknek tevékenységét jól ismeri. Mindkét alkotó akvarellista, mégis különböző a kifejezésmódjuk: Zsuzsa a lágyabb, Ernő pedig a rajzosabb változatát képviseli az akvarellfestésnek. Harmóniát és nyugalmat sugárzó alkotásaik július 15-ig tekinthetők meg a Spaletta étteremben.

akvarellfestok

Minden tekintetben szép és tartalmas este volt. A kiállítás 2021. július 14-ig látogatható.
A rendezvényt támogatta a Nemzeti Együttműködési Alap.

 

Almási Zsuzsanna

Kapcsolódó cikkünk

 

Hozzászólások