Művészek fogtak össze az autizmussal élőkért. Autizmussal élő fiatalok grafikáiból inspirálódva készültek egyedi ékszerek, bútorok és designtárgyak jótékony célra.

Zana Kristóf – autizmussal élő alkotó – munkája

Az alkotások október 19-én, az Autistic Art Alapítvány jótékonysági aukcióján kerültek kalapács alá. Az alapítvány idén 10 éve támogat 10 civil fenntartású autista lakóotthont és egy egyedülálló művészetterápiás programot is fenntart. Az ihletül szolgáló rajzok is ezeken a foglalkozásokon készültek.

 

Zoltán Gábor – autizmussal élő alkotó – munkája

Többek között egyedi ékszerek, bútorok, kiegészítők, kerámiák és designtárgyak készültek olyan designerek, művészek és ékszertervezők közreműködésével mint a Hannabi, Abaffy Klára vagy Anh Tuan. A kezdeményezésben résztvevő művészek az Autistic Art Alapítvány művészeti programja keretében alkotó autista fiatalok grafikáiból inspirálódtak: egy-egy autista fiatal munkáját kiválasztva hoztak létre egyedi tárgyakat jótékony célra.

Rajzból ékszer és fotel lesz

A művészek olyan tárgyakat alkottak, amelyeken a saját stílusuk mellett a választott autista alkotó stílusa, motívumvilága is visszaköszön.
Huber Kinga ékszertervező-művész választása Réti Kristóf munkáira esett, a rajzok alapján két nyakláncot készített. Huber Kinga elmondta, hogy Kristóf balatoni vitorlásokat ábrázoló rajzainak élénk színei, merész színtársításai fogták meg. A munka során pedig lélekben visszatérhetett a saját gyerekkori, balatoni élményeihez is.

Az ékszerek felszínén visszaköszönnek Kristóf ceruzavonásai is, az eredmény pedig az uszadékfa felületére hasonlító kopottas, erezett textúra lett.

Réti Kristóf – autizmussal élő alkotó – munkája

Autizmus és művészet

Kalapács alá került 21 kortárs művész alkotása is. Az est bevételéből az Autistic Art Alapítvány 10 hazai civil fenntartású autista lakóotthont, és egy egyedülálló művészetterápiás programot támogat. Ennek keretében születtek az ihletül szolgáló grafikák is.

„Mára minden 68. ember autizmussal él, és ez az egyik leggyorsabban növekvő fogyatékosság. Ennek ellenére az autizmussal élő fiatalokat ellátó lakóotthonok folyamatosan nehéz anyagi helyzetben vannak. Nekik nyújt segítséget az Autistic Art Alapítvány immár 10 éve” – mondta Bella Viktória, az Autistic Art Alapítvány ügyvezetője.

Az otthonokban több mint 200 fiatalt látnak el, akik önálló életvitelre nem képesek. A lakóotthonokban azonban közösségben élhetnek, alkothatnak, dolgozhatnak a képességeiknek megfelelően. A lakók számára ezek az otthonok jelentik a biztonságot és sokszor a második családot is.

„Az Autistic Art egyik célja, hogy megmutassa: autista fiatalok közreműködésével is készülhetnek minőségi, művészi értékkel bíró termékek. Büszkék vagyunk a különleges művészeti foglalkozásainkra, amelyek terápiaként és egyedi forrásteremtésként is működnek” – tette hozzá Bella Viktória.

Hannabi – Zana Kristóf rajza alapján készült fotele

Kinyílik a világ

A jelenleg 6 autista lakóotthonban elérhető foglalkozásokra nagy szükség van, hiszen az autisták jellemzően nem összefüggésekben, kontextusban gondolkodnak, sokkal inkább képszerűen. Azok a fiatalok, akik kevéssé tudják kifejezni magukat, a rajzaikkal megmutathatják, hogy zártságuk mögött ki is rejtőzik valójában.
Az itt születő rajzokat, alkotásokat jótékonysági aukciókon és kiállításokon mutatja be az alapítvány, valamint a kiemelkedő alkotások megjelennek az Autistic Art designmárka termékein. Az Autistic Art az elmúlt 10 évben a nem anyagi támogatáson túl több mint 150 millió forinttal járult hozzá a civil fenntartású lakóotthonok fennmaradásához és működéséhez.

 

 

 

 

Forrás: La Communications Tanácsadó Kft.

 

Hozzászólások