2017. Megyei Prima Díj – A VOSZ Bács-Kiskun Megyei Szervezete immáron 12 éve rendezi meg az országos Prima Primissima mintájára a Megyei Prima Díjátadó Gálát. Célja, hogy a térségben is méltó elismerésben részesüljenek a tudomány, művészet, kultúra és sport azon kiemelkedő teljesítményt nyújtó helyi tehetségei, akiknek tevékenysége, munkássága kifejezetten példa értékű eredményekkel bír.

A kezdeményezés küldetése egy olyan politikától független kitüntető cím adományozása, amelynek megkérdőjelezhetetlen értéke van a közvélemény szemében. A helyi vállalkozók gyorsan ráébredtek a Megyei Prima Díj fontosságára, és készséggel álltak a kezdeményezés mögé a felajánlásokat tekintve, hiszen a díjösszeg ezekből tevődik össze.

Éveken át több mint 200 jelölés érkezik elbírálásra, a jelölt lehet egy személy vagy alkotói csoport/közösség/egyesület. A VOSZ kibővült elnökségi ülésén szakmai érveket figyelembe véve választják ki a kategóriagyőzteseket. Ők a megyében az adott terület legjobbjai, és egyben közölük kerülnek ki a Prima Díj nyertesei.

Ekkor indul a közönségszavazás, ahol mindenki részt vehet, a primadij.hu weblapon. E mellett a közönség írásban is szavazhat, ha postai úton megküldi a Bács-Kiskun Megyei VOSZ Központba az alábbi postacímen: 6000 Kecskemét, Katona József tér 18.

Az elnökség szakmai stáb bevonásával dönti el, hogy a kategóriagyőztesekből melyik három életpálya, munkásság kapja a háromszor 1 millió forintos Megyei Prima Díjat a gálaesten, ahol még kiderül a közönségszavazás eredménye is, mely további fél millió forint jutalmat ér.

VÁLLALKOZÓK A KULTURÁLIS ÉRTÉKEINKÉRT – MEGYEI PRIMA DÍJ 2017 – KATEGÓRIAGYŐZTESEK

Balról jobbra felső sor 1-5., alsó sor 6-10.

  1. Bán János (írói nevén: Bán Mór) történelmiregény-író, Kecskemét
  2. Cseke Péter Jászai Mari-díjas színész, rendező, színházigazgató, Kecskemét
  3. Szecskó Péter Nívó- és Holló László-díjas grafikusművész, Kiskunfélegyháza
  4. Dr. Nagy András orvos, a megyei kórház belgyógászat-kardiológia osztályának vezetője, Kecskemét
  5. Szabó István piarista atya, Kecskemét
  6. Heim Attila épületszobrász, Kecskemét
  7. Tőzsér Judit, a Gong Rádió alapítója, ügyvezető igazgatója, Kecskemét
  8. Ivkovicsné Béres Tímea, a Mercedes–Benz Gyár Kosárlabda Akadémia igazgatója, Kecskemét
  9. Pethőné Kővári Andrea énektanár és karvezető, Baja
  10. Agócs Márta gordonkaművész, művésztanár, Kecskemét

SZAVAZZON AZ IDEI ÉV KATEGÓRIAGYŐZTESEIRE ITT, a primadij.hu/szavazas oldalon

Prima Díjasok 2016

Megyei Prima Díj – A megyei díj története

A Prima Primissima országos díjakat 2003 óta adja át a Demján Sándor által létrehozott alapítvány. A díj, melyet a vállalkozók adományoznak a kultúra és tudomány legjobbjainak, elindítása óta rendkívül sikeres, osztatlan elismerést szerzett, és népszerűsége is óriási lett. 2005-ben a VOSZ megyei szervezetei is létrehozták a Területi Prima Díjakat, s ehhez a kezdeményezéshez Bács-Kiskun megye vállalkozói is csatlakoztak.

2007-ben pedig először került sor a területi príma díj átadására az országoshoz hasonlóan szélesebb kör bevonásával, közönségszavazásos rendszerben. A magánfelajánlásokból származó, háromszor egymillió forintos díj célja, hogy kifejezze: a helyi vállalkozói társadalom felelősséget érez a közösségért, támogatni kívánja a kultúra, a művészetek, a tudomány és általában a szellemi élet helyi képviselőit.

Augusztus folyamán több száz levél indult útjára, melyben a VOSZ megyei elnöksége ajánlásokat kért a díj jelöltjeire vállalkozóktól, cégvezetőktől, neves közéleti személyiségektől. Száznál több, indoklással is alátámasztott ajánlás érkezett a tíz kategória jelöltjeire a megye minden részéből. A VOSZ kibővített megyei elnöksége ennek alapján választotta ki a harminc jelöltet.

2016 – Barta Dóra, a Kecskemét City Balett vezetője is díjazott volt

Szeptember-október folyamán összesen 45 937 szavazat érkezett a jelöltekre, melyek figyelembe vételével a VOSZ megyei elnöksége döntött a 10 továbbjutó személyéről. Ezután ismét ahhoz kérték a megye lakóinak segítségét, hogy szavazzanak: kit tartanak legalkalmasabbnak a fődíjak elnyerésére.

A második szavazási körben a 10 jelöltre 88 ezer 330 szavazat érkezett. Összességében 134 ezer 267 voksot regisztráltak; a kuratórium ezt igen nagy súllyal vette figyelembe a három Prima Díj eldöntésénél; és természetesen a szavazatok száma alapján született meg a közönségdíj.

A november végén megrendezett gálaesten a parlament elnöke és más neves közéleti személyiségek, valamint a VOSZ megyei szervezete tagjainak részvételével, ünnepélyesen adták át a díjakat. A Területi Príma Díjra érdemesek egymillió forintos csekket vehettek át a VOSZ bronzplakettje kíséretében, mely a legendás „Kincsem” nevű versenylovat ábrázolja. A legtöbb közönségszavazatot kapott díjazott 550 ezer forint értékű csekket vehetett át.

Az országos Prima Primissima Díjhoz hasonlóan 2007-ben első alkalommal adott át a VOSZ megyei szervezete Junior Príma különdíjat, amelynek célja a fiatal tehetségek támogatása. A díjazott 750 ezer forint összegű díjat vehetett át. A vállalkozók felajánlásainak köszönhetően mind a tíz döntőbe jutott jelölt értékes jutalmat kapott. A Príma Díj átadásán mindenki győztesnek érezhette magát.

 

 

 

Hozzászólások