A Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ Rácz József Galériájában mutatkoztak be a Kecskeméti Örömfestők 2021. június 16-án. A világ az örömfestők szemével című kiállításukon többféle módon, akvarell, olaj és pasztell technikával készült alkotásaikat mutatták meg a látogatóknak.

kecskemeti oromfestok

A csoport tagjai a közös, összehangolt képfelrakási munkálatok után izgatottan várták az ünnepélyes megnyitót.

Az Arany János Kulturális Központ igazgatójának, Juhász Nándornak kedves köszöntője után Szecsődi György, a Szecsődi Udvarház megálmodója és létrehozója gitározott és énekelt a megjelenteknek.

kecskemeti oromfestok

Juhász Nándor igazgató úr köszöntője

Majd Weninger Erzsébet, a Montázsmagazin tulajdonosa és főszerkesztője mondta el gondolatait a kiállító alkotókról, az örömfestő csoport megalakulásáról, terveiről. Az Örömfestők 5 évesek lesznek hamarosan, a Montázsmagazin pedig a tizedik születésnapjához közeledik. A születésnapok közös megünneplésének a lehetőségéről is említést tett, hiszen oly sok közös programjuk volt már együtt.

kecskemeti oromfestok

Weninger Endréné Erzsébet, a Montázsmagazin tulajdonosa és szerkesztője

A Kecskeméti Örömfestők így fogalmazták meg a kiállítással kapcsolatos érzéseiket: „Nagyon megtisztelő a Kulturális Központ csodálatos szépségű galériájában kiállítani. Az is nagyszerű volt, hogy végre újra megnyitó ünnepségen találkozhattunk, és beszélgethettünk a látogatókkal. Az általuk elmondott pozitív visszajelzések pedig mindenképpen jó hatással lesznek mindannyiunk alkotómunkájára. Köszönjük a szép élményeket, a jó hangulatot, a kedves, biztató szavakat is.”

kecskemeti oromfestok
A Kecskeméti Örömfestők csapatának tagjai a következők:

1. Almási Zsuzsanna

„A festés szinte észrevétlenül lopózott az életembe. Célom, hogy festményeimmel észrevétlenül csempésszek harmóniát az emberek mindennapjaiba.”
Az Örömfestő csoport vezetője. A festés által került kapcsolatba az újságírással, és lett a Montázsmagazin újságírója. Szabadtéri örömfestéseket szervez a mostani kiállításon is bemutatkozó csoport tagjainak.

2. Dunszt István

Nyugdíjas tanár. Legkedvesebb időtöltése a rajzolás, festés, a karikatúra és a normál portrérajzolás. A testnevelő tanári munkájából adódó tornaterem zaja elcsendesült, s azt átvette a sokkal csendesebb képzőművészeti alkotómunka. Így teljesedik ki az élete, amit a Teremtő nagy ajándékának érez! Szívesebben rajzol, de egyre többet dolgozik a különböző színes technikákkal is.

3. Bíró Ernő

Kecskeméten élő, nyugdíjas mérnök, aki szabadidejében akvarell képeket festeget. Diákként Dr. Gaál Dezső festőművész rajzszakkörében, majd Mátis Kálmán grafikus képzőművészeti szabad-iskolájában ismerkedett meg az akvarell festészet és a grafika alapjaival. Mégsem a képzőművészeti pályára került. Nyugdíjba vonulásával egyidejűleg kezdett el újra festegetni.

4. B. Tóth Edit

A festés mindig fontos része volt az életének. Kezdeti képein a magyar alföldet, a tanyavilágot ábrázolta. Később az emberek megfestése izgatta, az élet pillanatainak, a hétköznapoknak a vásznon való megörökítése jelentett számára kihívást. Szívesen fest portrékat is.

5. Csernus Erzsébet

Kisgyermeknevelőként dolgozik. Gyermekkora óta érdeklődik a művészetek iránt, vágya a képalkotásra 9-10 évvel ezelőtt realizálódott. A kecskeméti vizuális műhelyben Szappanos István segítette a rajzolással és a festéssel kapcsolatos ismeretei gyarapítását. Legjobban az akvarellfestés vonzotta szépségével és nehézségeivel együtt. Hiszi azt, hogy ez az a technika, ami megalapozza a más festészeti anyagokkal való tevékenységet. Szabadidejében szakít időt a festésre, és alkotótáborokba jár.

6. Halasi Éva

Fiatalkorában portrékat, karikatúrákat és képregényeket rajzolt, majd több évig a Pannónia Filmstúdióban dolgozott rajzfilmrajzolóként. Illusztrált verses- és mesekönyveket. Festészettel hat éve foglalkozik – örömfestőként. Több éven keresztül élt Dél-Amerikában, ezért képeinek témája is oda kötődik.

7. Horváthné Erdélyi Zsuzsanna

Az M. Bodon Pál Zeneiskolában szolfézst és zeneirodalmat tanít. Kisgyermekkora óta szeret rajzolni, festeni. A Montázsmagazin 2018-ban meghirdetett pályázatán az itt kiállított „Balatoni vitorlások” című művével 2. helyezést ért el.

8. Baksa Edit

Több mint 10 éve kezdett el aktívan festeni! Az Örömfestők megalakulásának napjától aktív tagja a csoportnak. Évekig pasztellel dolgozott, majd több technikával is próbálkozott, végül az akvarell lett a kedvence. Az ihletet a természet szépségéből meríti. Legjobban a tél szépsége ragadja meg. Szeretné figyelmünkbe ajánlani a “Téli varázs” című festményét, amely az egyik kedvence!

9. Molnár Anita

Óvodapedagógusként dolgozik. A festészet iránti érdeklődése már gyermekkorában jelen volt. Szappanos Istvánhoz jár 4 éve festeni, akinek a szakkörén főiskolásként is megfordult. Szívesen próbálkozik különböző technikákkal. A fák, a virágok és a portréfestés is közel áll hozzá.

10. Paulik Ágnes

Három éve, a Kecskeméti Művészeti Szakkör alakulásakor döntött úgy, hogy az alkotómunka nem hiányozhat tovább az életéből. Reméli, hogy a képeivel majd közvetíteni tudja érzéseit, gondolatait. Mindazt, amit általuk ki szeretne fejezni.

11. Szőke Lászlóné Csomor Eszter

2017-ben kezdett el festeni autodidakta módon. Jelenleg a Kecskeméti Művészeti Szakkörben bővíti festészeti ismereteit, ahol két festőművész segíti látásmódja fejlődését. Még keresi az útját, de mindig azt festi, ami megtetszik. Hobbinak indult a festés, és szenvedély lett belőle.

12. Tóth Imre

Autodidakta módon sajátította el a különböző technikákat. Kezdetben akril, majd az olaj következett. Pár éve az akvarell technikával ismerkedik.

13. Tüske Tímea

2019-ben kezdett el festeni a Kecskeméti Művészeti Szakkörben. Az olaj és a pasztell áll hozzá a legközelebb, az aquarell technikával most ismerkedik. Kikapcsolódásnak indult, de számára is szenvedély lett belőle.

kecskemeti oromfestok

Szecsődi György zenészbarátunk a rendezvény elején és végén is megörvendeztetett bennünket egy-egy zeneszámmal.

A Kecskeméti Örömfestők több tagjának már (több) egyéni kiállítása is volt, de csoportosan is szívesen mutatkoznak be a műveikkel. Nagyszerű alkotói közösség alakult ki belőlük mostanra. Az általuk kitalált Városjáró Örömfestő Túra keretében minden alkalommal másutt ütnek tanyát, és együtt festegetnek, egymástól tanulva, egymásnak tanácsot adva.

A 13 művésznek 3-3 képe van kiállítva a nagykőrösi galériában. Jó szívvel ajánljuk a művészetek kedvelőinek, hogy nézzék meg a kiállítást, mert biztosan örömüket lelik majd a színvonalas festmények megcsodálásában. A tárlat megtekinthető 2021. július 19-ig.

kecskemeti oromfestok

Szépszámú közönség gyűlt össze a különleges rendezvényen

Hálás köszönet  Juhász Nándor igazgató úrnak és Nagy Nóra rendezvényszervezőnek a kiállítás megszervezésében nyújtott sok segítségéért!

 

Almási Zsuzsanna akvarellfestő, a Kecskeméti Örömfestők csoportjának alapítója és vezetője

 

Korábbi cikkünk:

A Boldogasszony rózsakertben festettek az Örömfestők

 

Hozzászólások