VÁROSJÁRÓ ÖRÖMFESTŐ TÚRA KECSKEMÉTEN – A gyönyörű nyíló rózsák illatától és látványától inspirálódtunk legutóbbi örömfestésünk során a Boldogasszony rózsakertben. Igazi örömfestés volt ez, mert együtt tölthettük a délutánt, és végre találkozhattunk olyan festőtársakkal, akik társaságát a járvány miatt nélkülöznünk kellett.

a boldogasszony rozsakertben
Lehet, hogy van olyan, aki nem ismeri a kecskeméti Boldogasszony rózsakert történetét. Ezért jöjjön egy kis ismertető!

Romantikus pihenőhely a belváros peremén, a Katona József Gimnáziummal szemben. A világ egyetlen élő rózsafüzére, amely ráadásul bemutatókert is. A kerítés mellé beültetett futórózsák a négy rózsafüzért szimbolizálják, köztük az Éden Rose rózsaszín girlandjai jelképezik a Miatyánk imádságát. A kerítést díszítő virágok közötti képek a Betlehemi Csillag történetét szemléltetik a Boldogasszony rózsakertben.

a boldogasszony rozsakertben

Alkotó: Halasi Éva

A kert többi rózsáját sem esztétikai szempontok alapján ültették. Kevesen tudják, hogy 1947-ben a rózsakert helyén kezdték el építeni a Tűzharcosok Örökimádó Templomát. Egy gyönyörű kéttornyú épület lett volna, az 50-es években azonban politikai okokból lebontották.

Almási Zsuzsanna festménye

A Boldogasszony rózsakertben rózsákból nőttek újjá a templom falai. Ahol most a kereszt áll, ott volt a templom lépcsője. A középen álló hajóorr pedig Don Bosco álmát jeleníti meg a rózsakertben.

Bíró Ernő festménye

Szűz Mária szobrát – ami a tervezett templom előtti téren állt volna – 1907-ben emeltette Csabay János gazdálkodó, aki lelkes támogatója volt a templom megvalósításának.

 

Baksa Edit és Szőkéné Csomor Eszter festménye

Igazán festői környezetben készítettük el az alkotásainkat. Ízelítőül mutatunk néhányat az elkészült festményekből.

Alkotó: Dunszt István

 

Almási Zsuzsanna akvarellfestő

A sorozat előző része

 

Hozzászólások