A jó idő beköszöntével örömfestő csapatunk tagjai Kecskemét különböző részein, tereken, parkokban, természetközeli helyeken szervezik meg találkozásaikat. Örömfestő túra!

oromfesto tura

Mindenki keres egy-egy megkapó városrészletet magának a kiválasztott helyszínen, amit szívesen megörökít festményén az arra járók szeme láttára. Kihívás ez mindannyiunknak. Megéri, mert együtt festeni jó!

Május 15-én az örömfestő túra helyszíne az Aradi vértanúk tere volt. Jöjjön egy kis ismertető a térről!

Városrészünknek, a Széchenyivárosnak a legnagyobb lakónegyede az Aradi vértanúk tere. A tér közepén lévő ligetben áll a “Legnagyobb magyar”, Széchenyi István két és fél méter magas szobra. Előtte egy hat méter hosszú műkőből készült asztalon a XIX. századi Nagy-Magyarország plasztikus bronzból készült térképe, a reformer munkaterepe.

oromfesto tura

Luczáné Baksa Edit: Széchenyi-szobor című alkotása

Az országasztalról – mintegy jelképesen – a később elcsatolt területek függőlegesen lelógnak. A szobor környezetét, a kb. 2 hektáros, az aradi vértanúkról elnevezett teret Kerényi József tervezte. A liget hossz- és keresztirányban húzódó 6 m széles sétány négy egyenlő részre osztja. A szobor környezetét kemény mészkővel burkolták, pókhálószerű szerkezetet kialakítva. A szobrot és az emlékparkot l982. augusztus 18-án avatták fel.

oromfesto tura

Bíró Ernő: Az Aradi vértanúk terén

Mára már a tér gesztenyefái hatalmassá nőttek. A fák virágzása éppen most zajlik, így csodálatos látványban részesítette az arra járókat. Igazi festői téma és nagy kihívás volt az örömfestőknek.

oromfesto tura

Almási Zsuzsanna: Mint a gyertyák

A három kép ízelítő az Aradi vértanúk terén szombaton készült alkotásokból.

A kecskeméti örömfestőkről itt is olvashatunk

 

Hozzászólások