Weninger Erzsébet a Montázsmagazin tulajdonosa és főszerkesztője. Erzsike az Örömfestők és kedvelőik Kecskeméten és környékén oldal legfőbb támogatója, aki kezdetektől fogva segíti, támogatja a csoportot. Ebből adódóan fontosnak találom, hogy a csoport tagjai, a kedvelők és az olvasók megismerkedjenek vele, az általa létrehozott Montázsmagazinnal és az amatőr alkotókkal létrejött kapcsolatával.

oromfestok

Csaknem 10 éve, hogy létrehoztad a Montázsmagazint. Kérlek, mondd el nekünk, hogy mi ösztönzött erre!

Valóban, a tizedik évünket éljük a magazinnal, de a születésnapját majd talán jövő tavasszal ünnepeljük meg egy újabb antológia kiadásával és bemutatásával. Amikor elindítottuk a magazint, már éppen nyugdíjba készülődtem, a kecskeméti Piarista Általános Iskolában tanítottam magyart és angolt. El sem tudtam volna képzelni, hogy semmittevéssel töltsem a napjaimat. A lányaim és a férjem az ötletem mellé álltak, néhány barátunk is, és belevágtunk. Izgalmas kezdés volt.

Ha valaki megkeresi a Montázsmagazin oldalát (www.montazsmagazin.hu), rögtön a szemébe ötlik a magazin szlogenje: Sokszínű, érdekes, értékes. Mit takarnak ezek a kifejezések a Montázsmagazinban?

A céljainkat fedik, s reméljük, sikerült is megvalósítanunk az elképzeléseinket. Értéket akartunk teremteni, színvonalas cikkeket, interjúkat készíteni, nagyszerű példaképeket bemutatni, pozitív gondolatokat közvetíteni az olvasóink felé. Ezt csak úgy lehet megtenni, ha érdekes és színes témákról és emberekről írunk. Az olvasóink visszajelzései alapján azt mondhatjuk, hogy éppen ezért kedvelnek bennünket, és szívesen olvassák az írásainkat.

Fontosnak tartod a kultúra népszerűsítését, és magad is írsz. Melyik írásodra vagy a legbüszkébb?

Verseket is írok ugyan, de csak a magam kedvére. A prózát jobban kedvelem. Mindig szerettem fogalmazni, ez kell is a cikkek, interjúk készítéséhez. 2013-ban kiadott regényem, a Kölyökkorom kalandjai a tanári pályafutásom élményeit dolgozza fel, visszaemlékezve megannyi kalandra az osztályaimmal, diákjaimmal. Nem csak gyermekeknek íródott, a felnőttek is találnak benne rejtett tanácsokat kamaszkorú gyermekük okos és szerető neveléséhez.

oromfestok

A vírushelyzet miatt több időt töltünk otthonunkban manapság, és talán több idő adódik alkotómunkára. Te hogyan töltöd a napjaidat? Verseket írsz, vagy netán készülőben van egy újabb könyv is?

Sosem unatkozom, mindig rövid a nap. A Montázsmagazin írása és szerkesztése, a cikkek Facebook-on való megosztása az egész napomat is elvenné, ha hagynám. Néha íródik egy-egy vers, novella is. Mostanában a férjem következő könyvét menedzselem, szerkesztem, melynek címe lesz: Magyar miniszterelnökök.

Természetesen a háziasszonyi teendőim is várnak rám, például a főzés. Varrogatni is szeretek, olvasni meg még jobban. Éjszakákat képes vagyok olvasni, ha jó könyv akad a kezembe.

A Montázsmagazinban olvashatunk természetről, állatvédelemről, divatról, gasztronómiáról és még sok másról. De fontosnak tartod írók, költők írásainak megjelentetését is. Figyelemmel kíséred a városi programokat is. De hogyan tudod segíteni a vállalkozók tevékenységét?

Létrehoztunk két facebook csoportot az évek során. Előbb a Montázsmagazin a művészekért címűt, ahová az írókat, költőket, képzőművészeket várjuk beszélgetésre, kommentelésre, műveik bemutatására.

A másik csoportunknak a neve: Montázsmagazin a vállalkozókért. Mivel magam is kisvállalkozó vagyok már 30 éve (régebben a főállásom, most nyugdíj mellett), tudom, milyen nehéz „betörni a piacra”, megismertetni magunkat és termékünket az emberekkel. Ezért kínálom fel ingyen azt a lehetőséget a vállalkozóknak, hogy posztoljanak a csoportunkban bátran. Akár minden nap egy rövid szöveget fotóval kitehetnek. Így ismertségre tehetnek szert. Azt nem rejtem véka alá, hogy nagyobb lélegzetű reklámot, PR-cikket nyilván pénzért vagyunk kénytelenek elvállalni.

De nem csak az alkotóknak ajánlom ezt a csoportot, hanem az érdeklődőknek is, akik sok értékes információt megtudhatnak a különféle vállalkozásokról, a vállalkozókról és alkotókról. Ez kétoldalú dolog, a kettő egymás nélkül nem megy. Ezért hívom olvasónak is az ismerőseimet ide, hogy segítsek nekik felfedezni a sok szép, hasznos produktumot. A közelmúltban indítottuk el a Magyarországról jöttem, mesterségem címere… kezdetű játék szlogenjére utaló művészvállalkozók, de akár például kétkezi munkások, mint például a méhészek bemutatását is. 

oromfestok

Kecskeméten nagyon kevés lehetőség adódik az amatőr alkotóművészek bemutatkozására. Viszont Te ezt nagyon a szíveden viseled, és ha tudsz, ebben is segítesz. A mi megismerkedésünk és barátságunk is ennek köszönhető, hiszen velem is te készítettél interjút az első kiállításom megnyitója után. Miért tartod fontosnak az amatőrök bemutatását?

Szívügyem a kultúra terjesztése, eljuttatása minél több emberhez. Az alkotókat meg nagyon tisztelem, mert tudom, hogy hatalmas energiákat mozgatnak meg. Az alkotó ember „szent” a maga nemében, mert fejleszti a tehetségét, és erőfeszítéseket tesz azért, hogy valami csodálatosat alkosson. Ez a legkevesebb, hogy a magam eszközeivel segítsem őket. Eszközöm a média, a saját újságom, és minél többen olvasnak bennünket, annál jobban figyelnek a szavunkra.

oromfestok

Szoros kapcsolat alakult ki közted és az amatőr alkotók között. Annak idején közösen álmodtuk meg a város napi örömfestést, ami mindannyiunknak maradandó élményt nyújtott. Az sem mellékes, hogy a kecskemétiek megismerhettek bennünket. El kell, hogy mondjam, a te segítséged nélkül ezek a programok nem biztos, hogy létrejöttek volna. Te hogyan emlékszel vissza ezekre az alkalmakra?

Szívesen segítettem nektek létrehozni ezt a csodálatos, évente megismétlődő programot, az Örömfestést. Ti a művészetet adtátok hozzá, én pedig a háttérben szerveztem. Felhasználtam hozzá a kapcsolataimat, ismeretségeimet is, így könnyebb volt. A helyszín kiválasztása, megszerzése, más műsorokhoz való csatlakozás elintézése az én reszortom volt. Amikor a Tér a térben volt a helyszín, akkor még területhasználati engedélyt is kellett szereznem több helyszínről, hiszen zenés műsorunk is volt a nap nyitásakor és zárásakor. De megérte, mert jól éreztük magunkat, és nagyszerű alkotói csoport alakult ki belőletek.

oromfestok

Az első városnapi Örömfestő program után létrehoztam egy facebook csoportot: ÖRÖMFESTŐK ÉS KEDVELŐIK KECSKEMÉTEN ÉS KÖRNYÉKÉN néven. Te is tagja vagy a csoportnak, és így követed a tevékenységét is. Örömmel említem meg, hogy idén már a megalakulásunk 5 éves évfordulóját tervezzük megünnepelni. Reménykedünk, hogy a körülmények is kedvezőek lesznek. Az elmúlt 5 évben végig mellettünk álltál. Kérlek, mesélj arról, hogyan segítetted a csoport munkálkodását!

Nagyon hangulatos találkozások voltak ezek. Részben már említettem, hogy én a szervezésben tudtam segíteni nektek, illetve hírt adni az eseményről a Montázsmagazinban. Kérésemre az egyik alkalommal a KTV is készített veled egy rövid bemutatkozó beszélgetést az Örömfestők között. Néha kicsit tyúkanyónak is éreztem magam, amikor vittem az „éhező” művészeknek a pogácsát, ásványvizet, hogy ők csak a festésre figyeljenek.

Azt is felajánlottam, és többen igénybe is veszik rendszeresen, hogy posztolják ki alkotásaikat a Montázsmagazin a művészekért facebook csoportban. Sok kedves ismerős „találkozóhelye” ez a csoport az ország minden részéből. Hát éppen ti ki ne maradjatok ebből a lehetőségből!

oromfestok

Almási Zsuzsanna akvarellfestő

Gratulálok sokoldalú tevékenységedhez, és további sikeres munkálkodást kívánok. Szeretettel várjuk a Montázsmagazin 10. születésnapjának a megünneplését. Szívesen hozzájárulunk alkotásainkkal az ünnep színesebbé tételéhez. Addig is jó egészséget és aktív, szép napokat kívánok!

Köszönöm szépen! Én pedig sok sikert kívánok az 5 éves Örömfestők munkálkodásához!

 

Almási Zsuzsanna akvarellfestő

 

 

Hozzászólások