Az idei évben is megrendezésre került az Őszi Izsáki Festőtábor. A tábor zárásaként október 10-én 18.00 órakor  kiállítás nyílt az Izsáki Művelődési Otthonban az alkotó művészek munkáiból. A kiállítást Dr. Kriskó János főiskolai docens nyitotta meg.

izsak7

Németh Ferenc festőt, az alkotótelep szervezőjét kérdezem erről a már hagyományossá váló alkotótelepről és a hetet záró kiállításról.

izsak8

Ez év októberében is megrendezésre került az Őszi Izsáki Festőtábor.  Ha jól tudom, te vagy a létrehozója ennek a tábornak. Mióta működik a tábor?  Milyen szempontok alapján verbuváltad  a résztvevőket?

Izsákon több mint 10 éve indult útjára, s azóta minden év júniusában megrendezzük a Nyári Festőtábort. Mint minden művésztelepen, korlátozottak a lehetőségek a létszámot illetően. Többek között így jött az-az ötlet, hogy mi lenne, ha szerveznénk egy őszi tábort is, ahova már más alkotókat is el tudnánk csábítani, hogy hírét vigyék Izsáknak, hisz mégiscsak az ősz a festők egyik kedvenc évszaka. S mivel a Polgármesterünk is igent mondott, és biztosított arról, hogy a lehetőségekhez mérten támogat bennünket, nem maradt más hátra, mint a szervezés. Az volt a cél, hogy olyan embereket hívjak meg, akik már régóta a „szakmában vannak”! Az idei tábor volt a negyedik. Minden évben arra törekszem, hogy jó hangulattal teljenek a táborok, ugyanakkor egyre színvonalasabb munkák szülessenek!

izsak9

Kik azok a művészek, akik a kezdetek óta résztvevői az alkotótelepi együtt munkálkodásnak?

Balogh József, Gróf Zoltán, Mág Tamás, Pósa Ede, Vincze László, Walter Gábor… Mág Tamás és Pósa Ede régóta figyelték egymás munkásságát, de soha nem találkoztak még előtte, viszont én nagyon szerettem volna, ha itt találkoznak, és szerencsére ez itt össze is jött. Igen jó barátok lettek, ugyanakkor más barátságok is alakultak itt ki, melynek nagyon örülök.

izsak1

Ki a tábor művészeti vezetője? Mennyire tölthet be vezető szerepet egy alkotó a hasonló kvalitású  művészemberek között? Vagy igazából a művészeti vezető megnevezés csak névleges?

A tábor szervezője én vagyok, de művészeti vezető jelenlétét nem igénylik a művészek. Néha egy-egy munkát megbeszélünk, hiszen az alkotótáboroknak ez az egyik legfontosabb feladata.

izsak2

Kik vettek részt az idei tábor munkájában?

Angelo Minuti Kecskemét, Balogh József Izsák, Bazán Vladimir Kecskemét, Gróf Zoltán Ballószög, Gyalai Béla Tiszakécske, Harsányi Zsuzsanna Kecskemét, Mág Tamás Göd, Meszlényi Attila Budapest, Salamon György Budapest, Palásti Renáta Dunakeszi, Pósa Ede Balatonszemes, Vincze László Esztergom, valamint jómagam, Németh Ferenc. Bár én inkább a szervezéssel foglalkoztam, és kevés időm jutott a munkára, ami persze ez esetben természetes.

izsak3

Manapság nagyon nehéz művészetpártoló támogatókat találni! Neked sikerült. Ebben az évben hányan támogatták a kezdeményezésedet?

Nem egyszerű az anyagi fedezetet előteremteni, de szerencsére az idén is kaptam támogatást az Izsáki Önkormányzattól, és ezen kívül vannak még vállalkozók és magánszemélyek is, akik segítik a táborunk zavartalan működését. Amit természetesen azon festők képeivel köszönünk meg, akik részt vettek a tábor munkájában. Olyan ez, mintha festményt vásároltak volna egy-egy kvalitásos alkotótól.

izsak4

A résztvevő művészek többsége festő! De most először Angelo Minuti szobrászművész is csatlakozott. Ő milyen anyaggal dolgozott?

Idén Angelo Minuti is megtisztelte táborunkat és eljött hozzánk. Szorgalmasan alkotott, mert elmondása szerint hamarosan Kínában lesz kiállítása. Izsákon agyaggal dolgozott a Vinó étterem udvarának egyik sarkában.

izsak5

A festőművészek kinn a természetben dolgoztak, vagy inkább a műtermi alkotást választották?

Szerencsére az időjárás kegyes volt hozzánk, így aki szeretett volna a természetben dolgozni, fotózni, vagy témát gyűjteni, az most meg is tehette.

izsak6

Walter Gábor is kezdetektől résztvevője volt az izsáki alkotómunkának. Sajnálatos hirtelen halála bizonyára hatással volt az idei tábor hangulatára! Felidéződtek-e az ő személyével kapcsolatos élmények?

Természetesen, mivel mindenki szerette Gabinak a személyét, humorát, emlegettük is párszor, hisz tavaly is itt volt velünk. Jó embert és igen tehetséges alkotót veszítettünk el a személyében. A kiállítás-megnyitón egyperces néma csenddel emlékeztünk rá.

izsak11

Október 10-én az Izsáki Művelődési Házban gyülekeztek a kíváncsi látogatók, hogy megtekintsék a művészek alkotásait. A kiállítást Dr. Kriskó János főiskolai docens nyitotta meg. A helyi művészeti csoportok nagyon színvonalas műsorral kedveskedtek a művészeknek és a látogatóknak. Volt mese, vers, komolyzene és néptánc is.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

A tárlat október 31-ig tekinthető meg az Izsáki Művelődési Otthonban.

Almási Zsuzsa akvarellfestő

Hozzászólások