Április hónapban már hallgathatjuk a madarak csicsergését, és elgyönyörködünk egy – egy virágban,- akár séta közben, akár a kertben. Tányérunkon a koratavasz ajándékai: saláta, sóska, zöldhagyma, medvehagyma, spenót, mángold, rebarbara, retek, gomba, spárga. A szürke télutó után jólesik szemünknek és bizonyára szervezetünknek is a vitaminokban gazdag, zöld kínálat.

aprilis

Gazdag Erzsi : Itt a tavasz

Itt a tavasz, tudod-e?
Leheletét érzed-e?
Virágszájjal rád nevet
virágszagú kikelet.
Rádfüttyent egy bokorból,
füttyös madár torokból.
Rügyes ággal meglegyint
S érzed, tavasz van megint.

Április az év negyedik, 30 napos hónapja a Gergely-naptárban. A hónapot Mars kedveséről, Venusról nevezték el, Venust ugyanis Aperirének is hívták. A név a latin aperire szóból származik, melynek jelentése „megnyitni”. Ez valószínűleg utalás az ekkor kinyíló természetre. A népi kalendárium Szent György havának nevezi.

Nevezetes napok:

• Április 1.: Április bolondja
A népszokás szerint az, akit április elsején rászednek, a bolondját járatják vele. A rászedett személy az április bolondja.
• Húsvét /Mozgó ünnep)
A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, a Krisztus-központú kalendárium központi főünnepe. Az Újszövetség szerint Jézus – pénteki keresztre feszítése után – a harmadik napon, vasárnap feltámadt. Kereszthalálával nem szabadította meg a világot a szenvedéstől, de megváltotta minden ember bűnét, feltámadásával pedig győzelmet aratott a halál felett.

aprilis

• Április 11. A magyar költészet napja
1905 – József Attila születésnapja, a költészet napja Magyarországon 1964 óta.
• Április 14.: A könyvtárosok világnapja
A könyvtárosok világnapja 2011 óta kerül megrendezésre az American Library Association (Amerikai Könyvtárak Szövetsége – ALA) és az International Federation of Library Associations and Institutions (Könyvtári Egyesületek és Intézmények Nemzetközi Szövetsége – IFLA) kezdeményezésére.

• Április 16. A Holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja (2001 – től)
A holokauszt legismertebb jelentése a náci Németország által kontrollált területeken a második világháború alatt végrehajtott, a nemzetiszocialista német kormány által eltervezett és irányított népirtás, amelynek körülbelül hatmillió európai, zsidó származású ember esett áldozatul.
• Április 22.: A Föld napja, egyike a környezetvédelmi világnapoknak
Az első Föld napján, Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésére, 1970. április 22-én 20 millió amerikai emelte fel szavát a természetért. 1990-ben világmozgalommá vált. Magyarország az elsők között csatlakozott a nemes kezdeményezéshez.

aprilis

Népi megfigyelések áprilisra

Egész április folyamán nagyon figyeltek az égi jelekre. Azt mondják, hogyha újholdkor felfelé áll a Hold szarva, akkor abban a hónapban sok eső esik, ha lefelé, akkor kevés. Ha a hangyák rajzanak, akkor eső várható.

Gyula napja, április 12-e a hónap egyik fontos időjós napja. Amilyen az időjárás ezen a napon, a következő negyven napban annak az ellenkezője várható.

Ha Tibor napjára, vagyis április 14-re a rétek meg nem zöldülnek, a parasztok nem reménykednek a föld termékenységében. Ha viszont ez a hónap nedves, bőséget várnak.

A Szent György napi eső bőséges termés előjele, akárcsak ha ezt megelőzően megdörren az ég. Más megfigyelések szerint, ha e nap előtt megszólalnak a békák, az korai vagy száraz nyarat jelezhet. Akkor lesz bő termés, jó év, ha Szent György napján akkora eső esik, hogy még az áldomásozók orra is besározódik.

Április 25-én, Márk napján figyelni kell a fülemüle énekére, mert ha megszólal, akkor szép tavasz várható. Április utolsó napja, ha jó időt hoz, vele hozza a jó termést is. Ha meg rossz az idő, viszi a hasznot.

aprilis

Tennivalók a virágok és társnövényeik körül ebben a hónapban

• A téli takarást, pl. száraz ágakat, el kell távolítani, mert kihajtanak, és károkat okozhatnak.
• Ha a talaj kiszáradt, minden növény ültethető. A kiültetéshez felhős napokat válasszunk. Fontos, hogy a növények gyökereit előzetesen beáztassuk. A dézsás növényeket egyszerűen merítsük egy vízzel telt edénybe, és várjunk, amíg már nem szállnak fel levegőbuborékok. A szabad gyökerű növényeket engedjük, hogy teljesen megszívják magukat.

• Áprilisban számos egynyári virág magja vethető: pl. őszirózsa, szürkés ördögszem. A nagyobb méretű egynyári virágokat enyhe időben már ki lehet ültetni.
• Időszerű a gyeppótlók és a június után virágzó évelők tőosztása. A többi évelőt jobb, ha virágzás után vagy ősszel osztjuk szét, különben megakadályozzuk vagy korlátozzuk a virágzást.

• A cserjék és évelők felkötözése.
• Napos időben a balkon- és dézsás növényeket is szoktathatjuk a szabad levegőhöz, de ne tegyük ki erős napsugárzásnak.

aprilis

Egészségmegőrző tippek:

Tavasszal jól esik kiszabadulni a négy fal közül, hívogat a madárdal, a virágözön, a friss levegő.

1. Kertészkedjünk! (Mozgás a friss levegőn.)
2. Vegyünk minden nap pár perces napfürdőt, ha az időjárás megengedi./D-vitaminpótlás/
3. Sétáljunk a szabadban! /Hangulatjavító, stresszoldó/
4. Lehetőség szerint fogyasszunk idei, friss növényeket! (Vitaminpótlás)
5. Aki allergiás, ha szükséges, készüljön fel gyógyszerrel a szabadban való tartózkodásra!
6. Változatlanul igyunk sok vizet!

Az ünnepekre és hétköznapokra egyaránt kellemes időtöltést kívánunk a Montázsmagazin olvasóinak!

 

Farkas Ferencné Pásztor Ilona

 

Márciusi hónapsorolónk itt olvasható

 

Hozzászólások