Tiszakécske a Tisza partján festői természeti környezetben fekvő város. A település színvonalas szolgáltatásokkal várja az ide látogató, kikapcsolódásra vágyó embereket. A folyamatosan fejlődő településre joggal büszkék az itt élők. A város lakói barátságosak, segítőkészek, kedvesek. Tiszakécskén, a város központjában lévő Randevú téren található Szomjú Gabriella fodrászüzlete.

tiszakecsken

A helyiségbe belépő tekintetét megragadja az üzlet berendezése. A szépen felújított bútorok fimon díszítettsége idomul a szépítkezésre vágyók lelki igényeihez. Gabika munkaruhája kellemes, vidám. Mindig képes az alkalomhoz illően szólni mindenkihez. Gondosan végzi a munkáját, ügyel, hogy a vendégeinek előnyös, divatos fizurája készüljön. Még arra is van ereje és ideje, hogy a barátai és ismerősei körében odafigyeljen mindenre és mindenkire, így segítő szeretettel teszi könnyebbé a mindennapjaikat.

Gabikáról elmondhatjuk, hogy igazán szereti a hivatását, becsüli az elődök használati tárgyait, tisztelettel bánik mindenkivel.

Kedves Gabika! Gyermekkorodban biztosan megkérdezték: „Mi leszel, ha nagy leszel”? Mit válaszoltál ilyenkor?

Már a másodikos környezetismeret könyvembe erre a kérdésre nagybetűvel írtam be a választ: fodrász.

Miért volt számodra vonzó ez a szakma?

Valószínű, hogy kamaszlányként még nem fogalmazódott meg bennem olyan szinten, mint később, amikor már dolgoztam, hogy miért szeretnék fodrász lenni. Mindig érdekeltek az emberek, érdekelnek a történeteik, a világhoz való viszonyuk, mit gondolnak erről-arról, milyen problémákkal küzdenek, stb. Amíg elkészül egy frizura, akár egy tartalmas, mély beszélgetés is kialakulhat közöttünk, aminek a következménye, hogy a vendég megnyugszik, jól érzi magát, ellazul, vagy esetleg megkönnyebbül, és úgy kel fel a székből, mintha kicserélték volna. Én pedig boldog vagyok, hogy a frizurán kívül talán egy kis lelki segítséget, megerősítést is tudtam nyújtani a vendégnek.

Volt az életednek olyan időszaka, amikor mással foglalkoztál?

Igen, volt más elfoglaltságom, de párhuzamosan a fodrászattal. 2019-ig Nyárlőrincen éltem, ahol folyamatosan a közösség építésén dolgoztam. Ifjúsági klub, színjátszókör, karácsonyi ünnepség kulturális műsorokkal tarkítva, családi programok, kiállítások, községi rendezvények. Nagyon szerettem ezekkel foglalkozni, hiszen sok embert s főleg fiatalt megmozgattunk, akik örömmel és lelkesen, vettek részt minden programban. 2014-ben munkámért megkaptam a „Nyárlőrincért” díjat, ami számomra megtisztelő, és nagyon büszke vagyok rá.

Valamint három évet dolgoztam Kecskeméten egy kis ajándékboltban. Távol-keleti, főként az indiai kultúrához kapcsolódó tárgyakat, ruhákat árusítottam. Meghatározó élmény volt számomra ez az időszak. Mivel szerettem tudni, mit árulok, és a vevők is elvárták, hogy tájékoztassam őket a különböző tárgyak, szobrok, szimbólumok jelentéséről, kicsit belemerültem és utánajártam.

Ezáltal betekintést nyertem egy másik világba, a filozófiába, ami nagyon megtetszett. Azóta is érdekel, és az életem bizonyos helyzeteiben alkalmazom is a magam szintjén. Természetesen itt sem tagadtam meg magam, és néhány vásárlóval összeismerkedve alakítottunk egy dobkört. A férjem fazekas, és készített dobokat, úgynevezett djembét. Összeültünk és ütöttük, gyakoroltunk, legnagyobb megelégedésünkre.

tiszakecsken

Szomjú Gabriella fodrászüzlete Tiszakécskén

Tiszakécskén hogy alakult az életed?

Miután Tiszakécskére költöztünk, újra teljes energiámmal a fodrászat felé fordultam. Tudtam, hogy meg kell újítani a tudásomat, hiszen folyamatosan változik a szakma, és ha komolyak a szándékaim, akkor nekem kell fejlődnöm. A divatirányzat, az új festékek, festési-vágási technikák állandó képzést és önképzést követelnek meg, ami számomra inkább inspiráló kihívás, mint teher.

Kiből lehet jó fodrász?

Egy mondatban: Aki szereti az embereket, a szakmáját, és nem utolsósorban saját magát.

Ez az én véleményem, ami természetesen teljesen szubjektív. De úgy gondolom, ha tiszteled és szereted a vendégeidet, tiszteled a szakmádat és alázattal végzed, ebből fakadóan megbecsülnek, elégedett vagy, és szereted magad. Ez így teljes, a kör bezárul.

 

Kozák Ágnes

 

A szerző korábbi cikke magazinunkban

 

Hozzászólások