EGYÜTT, EGYMÁSÉRT, A KULTÚRÁÉRT – 4. Nemzetközi Ifjúsági Olvasótábor Aranyosszigeten – A Falvak Kultúrájáért Alapítvány 2021. július 3. és 9. között immár negyedik alkalommal rendezte meg a határainkon átívelő aranyosszigeti olvasótábort. A találkozó kulturális programjai a nemzeti összefogás jegyében zajlottak.

olvasotabor

Az olvasótábor ünnepélyes megnyitását nt. Pocsai Vince nyugalmazott református lelkész Miért tanul holtáig a pap? című előadása követte, amely a tanulás, a felkészülés rejtelmeibe kalauzolta el a hallgatóságot. Később Mátyás királyról szóló történetek hangzottak el Gáspár Ferenc író könyve alapján.

Másnap – vasárnap – a tábor lakói templomlátogatásokon vettek részt, ebéd után pedig a várépítéssel ismerkedtek Faragó György OSZK könyvtárosa segítségével. A napi programot tovább színesítette a Trianon fiai címet viselő regény szerzőjével, Gáspár Ferenccel történő beszélgetés.

olvasotabor

A fiatalok nagy érdeklődéssel hallgatták a nyelv és a kultúra összefüggéseit feltáró, a zengő anyanyelvünket játékos könnyedséggel az anyanyelvi ábécét demonstráló előadását prof. dr. Balázs Gézának, aki az Anyanyelvi Konferencia elnöke. A második napot a Vajdaságból érkező fiatalok előadása zárta.

A következő napokban a szabadidős tevékenységek – fürdés, tábori olimpia – mellett betekintést nyerhettünk a szappan- és tésztakészítés, a mézeskalácssütés világába. Mindezt ki is próbálhattuk Polyákné Gulyás Erika és Berkes Jánosné segítségével.

olvasotabor

Esténként a Művészbarátok Kör képviseletében a hazai versmondó versenyek győztesei hozták el a versek üzenetét. A gazdag napi programok pedig egy-egy csoport bemutatkozásával zárultak.

A negyedik napon a felvidéki örökségápolással ismerkedtünk a fiatalok beszámolójának segítségével. Partiumból jöttünk címmel színes, zenés hagyományőrző estet tartottak a Szatmárnémetiből érkező diákok.

olvasotabor  olvasotabor

A pedagógiában alkalmazott új módszer, a KETT kipróbálására is lehetőség nyílt. A „Dániel az oroszlánok vermében” bibliai témát feldolgozó foglalkozást Kállai Karola, Szatmárnémetit képviselő pedagógus vezette. A gondolatainkat, érzéseinket feltáró közös tevékenység során kapcsolatba kerültünk belső énünkkel.

olvasotabor
Az olvasótábor utolsó napja is bővelkedett programokban.

A Beregi Múzeumban tett látogatás során kiderült, hogy az egykori kastély tulajdonosai, a Lónyai és a Vladár család ugyanazon ága telepedett le Bánfalván, a mai Platthy-kastélyban is. Borsod és Berg – a történelmi szálak összekötnek, és az ember új meg új ismeretekre lel útja során.

Horti Zoltán, a Görömbő Kompánia vezetője a mesék birodalmába kalauzolta el a hallgatóságot, majd zenés, vidám mesefeldolgozásában mindannyian részt vettünk a kiosztott szerepeknek megfelelően.

A nap vendége volt a 93 éves Jusztus Józsefné, Mariska néni, aki helytörténettel, mesemondással foglalkozik, és páratlan humorával mindannyiunk arcára mosolyt varázsolt. Az Olvasószínház keretében a helyi, Aranyosapátiból érkező gyerekek is bemutatkoztak: Mikszáth Kálmánról szóló vidám jelenetet adtak elő.

Jómagam a délelőtti órákban A költészet szerepe életünkben címmel tartottam előadást, melynek mottóját harmadik kötetem Morzsák című fejezetének gondolata ihlette:

A költészet olyan fellegvár, ahová mindenki kap meghívót, néhány szék mégis üresen marad.

Orosz Margit költő

Az előadóteremben viszont nem volt üres szék, a gondolatok, versek pedig befogadásra találtak.

Példaértékű, ahogy a változatos programok összekovácsolják a határon innen és túl élő fiatalokat, ahogy a Falvak Kultúrájáért Alapítvány küldetésének megfelelően a nemzeti összefogást erősíti. A szívvel, lélekkel végzett munka meghozza gyümölcsét. Jó hangulatot, élményeket, jó szándékot, a közös munka örömét hoztuk magunkkal útravalóul.

Köszönet az önzetlen munkáért, a szervezésért Nick Ferencnek, a Falvak Kultúrájáért Alapítvány kuratórium elnökének, az előadóknak, a kultúrára fogékony fiataloknak, Nick Katikának és segítőinek a szíves vendéglátásért!

Falvak Kultúrájáért Alapítvány

Korábbi cikkünk, mely bemutatja Nick Ferencet és a Falvak Kultúrájáért Alapítványt

 

Orosz Margit

 

Hozzászólások